Jornada especial per als mercats pel comiat de Mario Draghi
L'IBEX 35 a tancat gairebé pla després de xocar amb la resistència clau de 9.410 punts (+0,07%, 9.391,80 sencers) durant el dia de l'adéu a Mario Draghi. L'italià ha estat aquest dijous el gran protagonista del mercat en la seva última reunió al capdavant del Banc Central Europeu (BCE). L'organisme monetari, com s'esperava, no ha anunciat canvis en els tipus ni en la seva política monetària.
En el seu comiat, Draghi ha insistit que l'eurozona necessita que els "estímuls monetaris es mantinguin per un llarg període de temps" i ha apel·lat als països de l'eurozona que tinguin marge al fet que "facin un major esforç fiscal".
A més, el banquer italià ha assenyalat que "la debilitat del sector manufacturer s'està propagant al sector serveis" i que "el principal risc és una recessió en l'economia, ja sigui global o a la zona euro". Segons la seva valoració, "la menor probabilitat d'un Brexit dur ha millorat la situació, però la incertesa segueix aquí".
"Cada vegada està més clar que hi ha tensions creixents en el Consell de Govern del BCE sobre la direcció de la política monetària i, amb la partida del president a finals d'aquest mes, és probable que aquestes tensions augmentin quan Christine Lagarde assumeixi el càrrec l'1 de novembre", adverteix Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres. En aquest escenari, l'euro es deprecia un 0,28%, fins als 1,1098 dòlars.
Al costat del BCE, el Brexit és l'altre protagonista de la sessió enmig d'aquesta pròrroga esperada per part de la Unió Europea (UE). Es preveu que Brussel·les aprovi una ampliació a finals de setmana, cosa que dona cert respir als inversors fins que això passi. La lliura es deprecia un 0,65%, fins als 1,2832 dòlars.
A tot això cal sumar els resultats empresarials. A l'espera que aquest divendres Sabadell s'inauguri la temporada de xifres dels bancs a Espanya, avui ha publicat comptes Royal Bank of Scotland (RBS), amb unes pèrdues netes de 315 milions de lliures durant el tercer trimestre davant el benefici de 988 milions de lliures esperat pel consens.
RESULTATS I DADES MACRO
A més, Tesla també va publicar les seves xifres ahir a la nit i els seus títols es disparen un 18% a Wall Street després de sorprendre amb el seu elevat benefici trimestral. Twitter, per la seva banda, cedeix un 15% després d'anunciar xifres pitjors del que s'esperava en ingressos i benefici.
Quant a l'aspecte tècnic de l'IBEX, cal subratllar que el selectiu ha estat bastant parat durant les últimes sessions, en moure's entre els 9.300 i els 9.400. En aquests moments de dijous supera el nivell tècnic clau dels 9.410 punts. "Aquí estem, sense ganes de perdre suports, però tampoc ens atrevim amb les resistències", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. La bona notícia és que l'índex bancari europeu segueix "exultant", afegeix.
Finalment, pel que fa a les dades macro, avui es publiquen els PMI manufacturer i serveis d'octubre a Europa. A França, les dues referències han quedat per sobre del previst, al contrari que a Alemanya i en el conjunt de la zona euro.
A més, a Espanya, l'estiu ha deixat 16.200 desocupats menys, la menor xifra des de 2012. La prima de risc espanyola es manté en 64 punts i la rendibilitat del bo a 10 anys cau fins al 0,23%. Finalment, el petroli Brent repunta un 0,4%, fins als 61,42 dòlars.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Aquest dijous l'IBEX ha marcat un màxim en la sessió als 9.448 punts, però un cop més s'ha desinflat a la recta final de la sessió. Cal reconèixer que els 9.400 punts li està costant Déu i ajuda. Encara que si es tracta de tancar el buit baixista setmanal dels 9.410 punts és demà quan cal fer-ho. Poc més es pot dir d'un IBEX que fa dues setmanes que està desplaçant-se dins d'un rang de preus molt estret i sense ganes de perforar suports, però tampoc d'atacar resistències", assegura José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Encara queb, ja que sabem que per corregir/drenar les alces prèvies o bé es corregeix en major o menor profunditat o bé es fa consumint temps, o, el que és el mateix, desplegant un moviment lateral. I de moment sembla que ens estem decantant pel segon dels escenaris. En resum, un tancament setmanal per sobre dels 9.410 punts és un senyal de fortalesa important, ja que és una cosa que se'ns està resistint des del maig. Però tot i que el puguem aconseguir, hem de saber que per sobre tenim resistències importants, com són els màxims anuals: els 9.588 punts", conclou aquest expert.