L'IBEX aguanta els 10.000 punts tot i la inestabilitat política a Alemanya

Angela Merkel fracassa en el seu intent de formar Govern, fet que anticipa noves eleccions

  • NH Hotel ha estat protagonista després de rebre una Opa hostil de Grup Barceló
  • Siemens Gamesa ha tornat a desplomar-se un 5% i ha perdut els 10 euros per acció
Nieves Amigo / César Vidal
Bolsamania | 20 nov, 2017 09:59 - Actualitzat: 18:11
merkel, germany, alemania, aleman

L'IBEX 35 comença la setmana amb pujades moderades del 0,15%, fins a 10.025,50 punts. La jornada ha estat marcada a nivell internacional pel fracàs d'Angela Merkel per formar govern a Alemanya i per l'OPA hostil llançada per la cadena hotelera Barceló sobre NH Hotels.

IBEX 35
11.720,900
  • -1,50%-178,40
  • Max: 11.877,20
  • Min: 11.703,80
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.341,45
17:35 10/01/25

Els liberals han trencat les negociacions per formar govern amb Angela Merkel i Els Verds a Alemanya. La cancellera alemanya ha indicat que prefereix convocar noves eleccions i no formar un govern en minoria amb Els Verds. El que era un escull superat (les eleccions germàniques), pot convertir-se ara en un problema a mitjà termini, si no s'avança per constituir govern. Tot i que les borses s'ho han pres amb força calma i el DAX 30 alemany ha pujat un 0,5%.

Al mercat de divises, l'euro baixa un 0,3%, fins als 1,1750 dòlars. La moneda europea reflectia a primera hora la pressió per les últimes notícies procedents d'Alemanya i s'ha precipitat cap a la franja dels 1,17 dòlars, alhora que marcava un mínim de dos mesos contra el ien.

A l'àmbit corporatiu, NH Hotel (+11,8%) ha estat el protagonista indiscutible de la jornada. La cadena hotelera ha rebut "una mostra d'interès no sol·licitada, preliminar i no vinculant de Grup Barceló per a la fusió dels seus respectius negocis". Barceló, per la seva banda, ha informat que el preu ofert és de 7,08 euros per cada acció d’NH, fet que suposa una prima del 27% respecte al preu mitjà dels últims tres mesos i el 41% respecte al tancament d’NH Hotel de divendres passat.

A l'IBEX, Siemens Gamesa s'ha tornat a desplomar un 5%. El fabricant de turbines eòliques perllonga el seu 'calvari borsari' i ha perdut els 10 euros per acció, malgrat l'important pla de reestructuració anunciat fa unes setmanes. DIA (-1,17%) i Bankia (-1,13%), Bankinter (-1,08%) i BBVA (-0,99%) han estat els següents valors menys rendibles.

En positiu, Meliá Hotels s'ha disparat un 4% per dos factors. Una recomanació de compra de Banc Sabadell i l'interès de Barceló per NH, que ha animat el sector hoteler espanyol. A més, Cellnex Telecom avança un 2,8% i Técnicas Reunidas es revalora un 2,6%. Entre els grans valors, Inditex ha pujat un 0,6%, Telefónica, un 0,5% i Santander, un 0,2%.

Al Mercat Continu, a més d’NH, ha estat protagonista Liberbank, també per diversos factors. La CNMV ha anunciat que aixeca la prohibició d'obrir posicions curtes sobre el valor a partir de demà i el fons sobirà de Noruega, Norges Bank, ha declarat el 3,2% del capital. A més, Quabit ha pujat un 5% després de doblegar el seu objectiu de construcció de nous habitatges fins a 2021.

A Espanya, una altra de les notícies del dia, en aquest cas negatiu, és que el Consell d'Europa ha descartat Barcelona com a seu per a l'Agència Europea del Medicament (EMA per la seva sigles en anglès). La capital catalana era favorita al setembre, però la crisi política i el desafiament independentista han arruïnat aquest favoritisme.

Fora del mercat espanyol, Julius Bär ha anunciat que els actius sota la seva gestió van augmentar un 17% durant els primers deu mesos de l'any. A més, segons Financial Times, CNBC, UBS, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays, HSBC i dos bancs estan disposats a negociar acords amb els reguladors europeus, que probablement costaran milers de milions d'euros, després d'una investigació de quatre anys sobre frau al mercat de divises.

Al llarg d'aquesta setmana se seguirà analitzant tot el que arribi des dels Estats Units relacionat amb els avenços -o no- en l'aprovació de la reforma fiscal de Donald Trump. Aquesta setmana és particular perquè dijous és festiu a Wall Street, per la celebració del Dia d'Acció de Gràcies, i divendres (Black Friday) es considera també semi-festiu, ja que la majoria d'operadors fan pont i això es notarà en el volum de negociació.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Hem començat la setmana amb tranquil·litat, amb força calma. Sense implicacions tècniques de cap tipus. Els futurs europeus aquest matí anticipaven caiguda del 0,6% de mitjana però han tancat a prop dels màxims de la sessió i amb números verds propers a 0,5% de mitjana", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Una vegada més el nostre IBEX es queda enrere, però això ja no és cap novetat. Més enllà de rebots puntuals, la veritat és que no s'observa cap catalitzador futur que ens permeti rebotar, no mentre tinguem l’'espasa de Dàmocles' de les eleccions catalanes sobre. Mentrestant, bastant tenim amb no perforar el suport dels 9.900 punts des del qual va rebotar la setmana passada", afegeix aquest expert.

"I per dalt la resistència que cal batre, la zona de control, als 10.600 punts. Com venim comentant durant els últims dies tot el que succeeixi dins el rang dels 9.900-10.600 punts no tindrà cap impacte dins de l'actual estructura de preus amb elles. A esperar que el preu ens doni més informació durant les properes sessions", conclou Rodríguez.

contador