L'IBEX tanca la setmana amb pujades de l'1,17% i segueix mirant als 9.700 punts

El selectiu espanyol està en màxims anuals i sembla que vol seguir pujant

Nieves Amigo / Judith Arrillaga
Bolsamania | 20 des, 2019 09:36 - Actualitzat: 18:28
bolsamadrid valores ibex portada

IBEX 35

11.659,200

17:37 04/10/24
0,35%
41,20

Acaba la setmana prèvia a la de Nadal amb bones sensacions al mercat i durant la qual l'IBEX ha registrat una pujada de l'1,17%. L'IBEX ha tancat aquest divendres al màxim del dia (9.675 punts) i, encara que el seu aspecte segueix sent més feble que el de la resta de borses europees, els experts de Bolsamanía reconeixen que "a la mínima entren diners al mercat". Recordem que té suport als 9.468 punts i resistència a la zona dels 9.750 punts.

Dins de l'IBEX, han destacat aquest divendres les alces a Mapfre (2,97%) i Enagás (2,67%) i també els avenços en Cellnex (2,16%) i Bankinter (1,38%). A la banda negativa ha estat Ence, que ha perdut un 3,58%.

La 'quàdruple hora bruixa' (venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic) i les dades macro (especialment en PCE i el PIB als Estats Units) marcaran l'última jornada de la setmana. A més, els inversors estaran pendents del Regne Unit, ja que el Parlament britànic vota aquest divendres la sortida de la Unió Europea el pròxim 31 de gener de 2020, amb una llei que vol prohibir l'extensió del període de transició més enllà de desembre de 2020 i que obre la possibilitat d'un Brexit sense acord en el cas que no s'arribi a un pacte comercial entre ambdues parts durant els propers dotze mesos.

Al Regne Unit, és notícia també aquest divendres que Andrew Bailey ha estat nomenat nou governador del Banc d'Anglaterra en substitució de Mark Carney. La successió es farà efectiva a partir del 16 de març de 2020.

Pel que fa a la resta, la política nacional també ocupa un espai principal aquest divendres després de la decisió de la Justícia europea sobre Oriol Junqueras i la seva immunitat com a eurodiputat. Els mitjans coincideixen que aquest fet entorpeix la investidura, que cada vegada es presenta més complicada. Els experts de Bankinter assenyalaven aquesta setmana que esperen pujades pírriques per a l'IBEX aquest proper any a causa de la situació d'incertesa política que viu Espanya... i no són els únics.

A l'àmbit empresarial, els inversors estaran avui pendents de Repsol (+0,75%). La Información publica que l'Audiència Nacional assenyala Repsol en una peça secreta pels treballs de Villarejo. D'altra banda, PharmaMar s'erigeix ​​ja com el millor valor del mercat espanyol l'any després de disparar-se ahir un 20%. Puja un 166% el 2019.

Finalment, poques novetats i bon to sobre els EUA i la Xina. El Secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, va dir aquest dijous que els Estats Units i la Xina signarien el seu anomenat acord comercial de fase u a principis de gener després de problemes tècnics.

ANÀLISI TÈCNICA

"El volum durant la sessió d'aquest divendres ha estat força alt, però el motiu no n'és altre que el del gran venciment que hem tingut aquesta tarda: la quàdruple hora bruixa. Pel que fa a la resta tot segueix igual. En lloc de corregir les últimes pujades amb caigudes, el que estem fent és desplegar un ampli moviment lateral, consumint temps", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

"Això no treu perquè encara existeixi la possibilitat que corregim a molt curt termini cap a la zona de suport dels 9.500 punts, el 50% del buit alcista deixat fa just una setmana", detalla.

"Les sensacions segueixen sent bones, hi hagi o no correcció de curt termini. Al cap i a la fi, el preu segueix còmodament encaixat dins el canal alcista pel qual s'està desplaçant el preu des d'agost. De manera que la base del canal, per definició suport, passa en aquest moment pels 9.250 punts i la part alta passa pels 9.880-9.900 punts", finalitza l'expert.

contador