El mercat descompta que la Fed apujarà aquest dimecres els tipus d'interès
Set de set. L'Ibex ha anticipat el tradicional ral·li de Nadal en les borses en pujar durant les últimes set sessions. Aquesta impressionant ratxa alcista de curt termini li ha permès conquerir els 9.300 punts i tancar just per sota dels màxims d'abril. L'índex ha finalitzat amb una pujada de l'1,58%, fins a 9.331,30 punts (el màxim d'abril en tancaments es troba en 9.332).
L'IBEX continua així amb l'escalada alcista que la setmana passada el va portar a revaloritzar-se més d'un 6%. I ho fa en vigílies de conèixer la decisió sobre tipus de la Reserva Federal (Fed). Han passat pràcticament dotze mesos des que el banc central d'EUA va dur a terme l'última pujada de tipus d'interès, i aquest dimecres el mercat dóna per feta una pujada dels interessos de 25 punts bàsics, fins a l'interval del 0,50% - 0,75%.
Aquest dimarts, Mediaset (+5,97%) ha estat el valor més alcista de l'IBEX després que Vivendi hagi comprat un 3% de la companyia i hagi tornat a manifestar la seva intenció d'augmentar la seva participació fins a un rang del 10%-20%. Un altre valor que ha registrat forts guanys és Acciona (+5,5%), seguit d'IAG (+2,98%), Gamesa (+2,94%) i Red Eléctrica (+2,5%).
Entre els grans valors, Telefónica ha estat el més alcista, amb una pujada del 2,42%. L'operadora s'ha convertit en un dels motors de l'IBEX en aquest impressionant ral·li de curt termini. A més, Inditex (+2,3%), Iberdrola (+1,6%) BBVA (+1,59%) i Banco Santander (+1,23%) també han tingut un bon comportament.
A Itàlia, el banc Unicredit ha anunciat que planeja ampliar capital per un import rècord de 13.000 milions d'euros, la major ampliació realitzada fins ara a Itàlia. L'entitat també vol dur a terme una neteja massiva del seu balanç com a part del seu pla estratègic 2016-2019 per reforçar el capital. Aquest dilluns, UniCredit va anunciar la venda de Pioneer a Amundi, de Credit Agricole, mentre que la setmana passada va vendre una participació de Bank Pekao.
Des del punt de vista macro, aquest dimarts s'ha publicat l'IPC d'Alemanya, que s'ha situat en el 0,1% durant el mes de novembre. A Espanya, l'IPC manté la seva taxa interanual en el 0,7% al novembre, mentre que al Regne Unit l'IPC s'ha disparat a un màxim de 25 mesos en taxa interanual.A més, el recentment nomenat primer ministre, Paolo Gentiloni, ha revelat els noms del seu govern provisional, mantenint a la majoria dels ministres de l'executiu dirigit per Matteo Renzi. La Comissió Europea va reiterar el dilluns que està disposada a discutir opcions per als bancs italians i que el suport estatal està disponible dins de les normes de la UE.
Encara que el més destacat ha estat que el Fons Monetari Internacional (FMI) ha elevat les seves previsions per a Espanya, al mateix temps que ha demanat més reformes perquè l'ajust és incomplet. Els tècnics han plantejat una consolidació "gradual", pujar impostos especials i mediambientals i reformar el finançament autonòmic.
La institució internacional preveu que l'economia espanyola creixerà el 2016 un 3,2%, igual que en 2015, mentre que el creixement del PIB es moderarà al 2,3% el 2017, en tots dos casos una desena per sobre del que preveia anteriorment.
"L'economia espanyola ha continuat amb la seva impressionant recuperació i vigorosa generació d'ocupació", han reconegut els tècnics del FMI. Però l'organisme també ha advertit que "si no es reforma, el sistema de finançament autonòmic seguirà suposant un risc".
ANÀLISI TÈCNICA
D'acabar així la setmana, i com més a dalt millor que millor, podem començar a parlar d'una potencial formació de tornada setmanal en 'cap i espatlles'
"Impressionant la fortalesa del nostre selectiu, que des dels mínims de la setmana passada acumula una pujada propera ja al 10%", destaca José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "L'important d'aquest dimarts és que l'índex acaba superant la resistència dels 9.255 punts, els màxims d'octubre. I sembla que pot buscar de forma gairebé directa la resistència que presenta en el buit a la baixa setmanal i mensual dels 9.544 punts amb el qual va començar l'any", afegeix aquest expert.
Encara que el realment important, en la seva opinió, "és que d'acabar així la setmana, i com més a dalt millor que millor, podem començar a parlar d'una potencial formació de tornada setmanal en 'cap i espatlles' que llançaria al nostre Ibex 35 per sobre dels 11.000 punts al llarg de 2017".
"Aquesta mateixa pauta", afegeix Rodríguez, "la podem observar en els títols de BBVA (al que bategem com el títol avançant de l'Ibex 35). Però perquè l'entitat financera basca confirmi el moviment li exigirem que confirmi per sobre dels 6,65 euros (màxims d'octubre)", conclou aquest analista.