L'Ibex s'enfronta al desafiament independentista de Catalunya afeblit per una Xina que segueix caient

El Shanghai torna a registrar aquest dilluns caigudes destacades

  • La elección de Puigdemont en Cataluña asegura la continuación del proceso secesionista de Mas
  • El presidente del Gobierno en funciones ha insistido en que pondrá todos los medios a su alcance para evitar que estos planes continúen
  • El Ibex cayó la semana pasada un 6%
Nieves Amigo
Bolsamania | 11 gen, 2016 07:36 - Actualitzat: 09:10
Escocia Cataluna 630

Sorprèn consultar les cròniques de les borses internacionals aquest dilluns (com per exemple la de CNBC) i veure que, alhora que es parla de la Xina, es parla també de Catalunya. Assenyalen en aquest mitjà que Catalunya ha triat “un nou president separatista, Carles Puigdemont, per substituir Artur Mas. Puigdemont ha dit que pensa continuar amb els plans secessionistes de Mas”.

Aquest diumenge, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va fer una nova compareixença “sorpresa”, on no va admetre preguntes, sobre “l’assumpte català”, i es va tornar a referir als instruments que té l’Estat per impedir que Catalunya segueixi amb els seus plans separatistes, alhora que recalcava novament que no permetrien que res del que es planteja des de la Comunitat Autònoma en aquest sentit es dugui a terme.

Sigui com sigui, aquest matí llegim a la premsa nacional que “la incertesa política llastrarà la Borsa espanyola”. Així ho afirma a Expansión, per exemple, Daniel Morris, estratega cap de BNP Paribas Investment. Catalunya torna, per tant, a totes les portades, i ho fa en el marc d’un context políticonacional en el qual ni tant sols hi ha un Govern ferm que recondueixi la situació atesos els resultats de les eleccions del 20D i totes les turbulències que aquests, com bé saben, han generat.

I a nivell internacional, aquest dilluns es torna a parlar de la Xina. De fet, Europa ha obert novament en vermell (Ibex: -0,73%) després de les retallades del divendres als Estats Units i després dels descensos que s’han tornat a veure a Àsia aquesta matinada: descensos superiors al 3% en el Shanghai mentre el Nikkei es deixa un 0,39%.

En matèria empresarial, el president executiu de Volkswagen, Matthias Müller, s’ha disculpat sobre l’escàndol de les emissions de l’any passat durant el seu primer viatge com a responsable als Estats Units. Müller va anunciar que la companyia invertirà més diners en els EUA i crearà més llocs de treball.

En altres notícies, el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, va dir aquest diumenge que no seria la “resposta correcta” per als britànics votar a favor de sortir de la Unió Europea, però que el Govern haurà de fer que funcioni si finalment succeeix.

CLAUS DEL DIA

Espanya: producció industrial novembre: 4,2%; Previsió: 3,8%; Anterior: 4,1%.

Zona Euro: confiança del consumidor Sentix gener (10.30 hores).

Estats Units: índex de condicions del mercat laboral desembre (16.00 hores); subhasta de lletres a 3 i 6 mesos (17.30 hores); conferència de Dennis Lockhart, president de la Reseva Federal d’Atlanta (18.40 hores).

EMPRESES

Espanya: Zardoya Otis reparteix dividend.

Estats Units: resultats d’Alcoa, A. Schulman, Apollo Educations.

ANÀLISI TÈCNICA DE L’IBEX, PER CÉSAR NUEZ

Divendres l’Ibex va rebotar només durant els primers compassos de la sessió L’índex va cobrir només part del buit baixista del dijous, el que va ser una demostració més de la fortalesa venedora i de les altes possibilitats perquè veiem una continuació dels descensos en les properes jornades. Per a les properes sessions el més normal és que veiem una continuació dels descensos fins al nivell dels 8.600 punts. Per veure una millora de la seva sèrie de preus hauríem d’esperar a veure un tancament per sobre dels 9.724 punts, preus un 9% per sobre dels actuals.

contador