L'IBEX puja un 0,88% a la setmana però no pot amb els 9.800 punts

L'índex espanyol ha pujat un 0,21%

  • La resta de les borses europees també ha perdut força al ritme de Wall Street
  • Inditex ha baixat un 5,7% en la setmana i continua amb la seva mala ratxa
Nieves Amigo / Virginia Palomo
Bolsamania | 13 abr, 2018 10:00 - Actualitzat: 18:20
broker637

Tot i haver arribat a superar àmpliament els 9.800 punts, l'IBEX 35 ha començat a reduir els seus guanys cap al final de la sessió fins a tancar amb una pujada del 0,21%, als 9.767 punts. A la setmana, l'IBEX amb prou feines ha pujat un 0,88%.

IBEX 35
11.435,700
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 23/12/24

Endesa acaba aquesta sessió com el valor més alcista en pujar un 2,52% després que els experts de JP Morgan hagin millorat la seva visió de la companyia per "la seva fortalesa en la generació i subministrament", de manera que han augmentat el seu preu objectiu un 2,5%.

Els següents valors més alcistes han estat Acciona (+1,77%) i Iberdrola (+1,62%). El president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, ha declarat a la junta general d'accionistes que l'energètica preveu un 2018 de xifres rècord en els seus resultats i dividend.

També en verd, IAG (+0,54%), que ha arribat a pujar més d'un 2% durant aquesta sessió després d'anunciar dijous que havia comprat una participació del 4,61% en l'aerolínia Norwegian i que està interessat a llançar una OPA.

En vermell, Inditex (-2,5%) ha protagonitzat les caigudes i tanca la setmana amb una caiguda acumulada superior al 5%. També destaquen les pèrdues de Banc Sabadell (-2,13%) i Técnicas Reunidas (-1,39%).

Al Mercat Continu, Amper ha estat un altre dels valors que, després de marcar forts guanys, s'ha anat desinflant fins a tancar amb una caiguda del 2,5%. Aquest dijous, la companyia va anunciar que el 2020 preveu guanyar 50 vegades més i va pujar un 27%, i aquest divendres havia arrencat amb pujades del 7%.

Quant als índexs europeus, tots ells han anat reduint guanys cap al final de la sessió, tot i que han aconseguit mantenir-se en verd amb lleus pujades.

DONALD TRUMP MOU LES BORSES

Si alguna cosa ha caracteritzat la setmana que acaba avui és que Donald Trump n’ha estat protagonista indiscutible i que s'ha passat d'un problema (protagonitzat per ell), a un altre problema (també protagonitzat per ell). Els mercats han passat d'estar pendents de la crisi comercial entre els Estats Units i la Xina a estar molt atents a la tensió entre els Estats Units i Rússia arran de la situació a Síria. Les preocupacions geopolítiques són ara el primer però, de moment, el seu impacte a les borses està sent contingut.

"Tot i la continuació de la volatilitat que ha dominat els mercats durant els últims mesos, sembla que podríem estar preparats per tancar una altra setmana positiva als mercats europeus després de la sessió en verd d'ahir i d'un altre important repunt als Estats Units", assenyala Michael Hewson, analista cap de CMC Markets a Londres. "Aquesta seria la tercera setmana consecutiva durant la qual aconseguim acabar en positiu a Europa i això suggereix que, tot i les preocupacions sobre una escalada de tensions comercials o el possible esclat de les hostilitats a l'Orient Mitjà, ja es podria haver vist el sòl als mercats borsaris", afegeix.

Hewson reconeix que seria "ingenu" pensar que ha passat l'amenaça d'una escalada de factors geopolítics, però creu que els mercats, a curt termini, podrien optar per seguir pujant. Això succeiria, particularment, si els guanys dels Estats Units (aquest divendres publiquen resultats JP Morgan, Citi i Wells Fargo) se situen per sobre de les expectatives, afegeix aquest analista.

D'altra banda, les borses europees es van veure impulsades aquest dijous per les últimes actes del Banc Central Europeu (BCE), el contingut de les quals va pressionar l'euro a la baixa en apuntar a una continuació dels estímuls si cal. La lliura també es va beneficiar de la caiguda de l'euro arribant a un màxim de nou mesos.

Finalment, els inversors segueixen pendents del petroli, que supera aquest divendres els 72 dòlars. Durant la setmana, i enmig de les tensions geopolítiques, el petroli ha pujat un 7%.

Quant a altres referències de la jornada, aquest divendres es comprovarà si Moody's segueix Fitch i S&P (tot indica que així ho farà) i puja la valoració d'Espanya. Respecte a les dades macroeconòmiques del dia, l'IPC d'Alemanya de març repunta dues dècimes, fins a l’1,6%. A Espanya, la inflació creix una dècima al març per la pujada del preu a la llista de la compra.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía' explica que, després d'aquesta sessió, l'IBEX confirma que no pot amb la resistència dels 9.800-9.810 punts tot i haver arribat a superar-la. "L'IBEX s'ha donat la volta, perquè el conjunt dels grans índexs europeus s'ha capgirat després de tocar amb els dits importants resistències", explica. I és que els futurs del DAX i l'Euro Stoxx 50 no han pogut amb les resistències dels 12.500 i els 3.380 punts, respectivament, després d'unes pujades del 7% des dels mínims de Setmana Santa.

"Per tant, es pot dir que el gir a la baixa encaixa a la perfecció dins del normal, del probable", opina. A més, assenyala que "les espelmes que deixem d’'anada i tornada' suggereixen correccions a curt termini per al conjunt de les borses europees". De fet, l'analista de Bolsamanía considera que "no descartem que, de nou, ataquin les resistències posades avui a prova amb més èxit". Però, al seu torn, no es descarta que l'IBEX pugui buscar la zona de suport dels 9.550 punts, "on presenta un buit baixista que no ha estat emplenat, ni tan sols parcialment". A més d'això, l'expert al·ludeix als importants nivells de 'sobrecompra' diaris, que no setmanals (on estan molt sobrevenuts).

En conclusió, Rodríguez creu que és una correcció de curt termini per després intentar atacar de nou les resistències dels màxims d'avui. "El que sí que no podem perforar en cap moment i sota cap concepte són els mínims anuals. Qualsevol potencial recuperació a mitjà termini passa per respectar-los sí o sí", conclou.

contador