L'IBEX redueix la caiguda d'agost a l'1,7% després de la pujada setmanal de l'1,9%

El selectiu recupera els 8.800 punts que va perdre fa quatre setmanes

Nieves Amigo / Cristina Hidalgo
Bolsamania | 30 ago, 2019 10:23 - Actualitzat: 18:54
ep fotoibex 35
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

IBEX 35

11.641,300

17:35 29/11/24
0,26%
30,50

L'IBEX ha reconquistat els 8.800 punts en sumar un 0,21% aquest divendres. Durant la setmana ha tancat amb ple de pujades i ha avançat un 1,89%, xifra que l'ha portat a reduir les pèrdues mensuals d'agost a l'1,76%.

Agost ha estat un mes complicat i durant el qual ha passat tot el dolent que podia passar. El selectiu i la resta de borses s'han hagut d'enfrontar a les tensions i la incertesa al voltant de la Xina i els EUA, als problemes a Itàlia, al major alentiment econòmic a Alemanya, a les dificultats d'Argentina...

Tot i així, l'IBEX ha aconseguit tornar als 8.800 punts, i això no està tan malament tenint en compte que aquest mes es van marcar nous mínims de l'any a nivells de 8.500 punts i que per moments es va témer que el selectiu caminés cap a l'important suport dels 8.300 punts.

Dins del selectiu, han destacat aquest divendres les alces del 3,5% de l'hotelera Meliá, Indra (+3,3%) i Enagas (+2,5%). Mentre que l'asseguradora Mapfre i Mediaset, encapçalen les pèrdues en cedir més d'un 1%. Per la seva banda, Ferrovial ha perdut un 0,8% després de conèixer que Leopoldo del Pino, un dels seus majors accionistes, ha venut 7 milions d'accions del grup per 180 milions d'euros.

La bona notícia és que el mes acaba amb algunes de les majors incerteses més o menys clares. Així, es pot dir que el curs borsari arrenca amb el problema italià 'solucionat' i amb les tensions entre la Xina i els EUA aplaçades. No obstant això, segueix havent-hi moltes preocupacions de fons. La major de totes elles és la por d'una recessió, amb la inversió de la corba de tipus als EUA en la ment de tots, així com els constants males dades que publica, un dia sí i un altre també, Alemanya.

"Si bé sembla que anem a tancar la setmana amb guanys decents, sempre hi ha el dubte de si apareixerà un altre tuit de Trump que acabi amb les pujades dels últims dies i amb aquesta feble treva entre els EUA i la Xina. El fet que els aranzels vagin a augmentar encara més l'1 de setembre suposa que s'incrementaran els costos de fer negocis per a les empreses de tot el món", assenyala Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Hi ha un altre tema que preocupa i que serà protagonista indiscutible durant aquesta tardor: el Brexit. Així i tot, com publica aquest divendres Bolsamanía, l'FTSE 100 segueix pujant. I és que, les caigudes en la lliura beneficien la major part de companyies de l'índex britànic, ja que moltes d'elles obtenen els seus ingressos a l'estranger.

Amb tot, Europa ha tancat aquest divendres a l'alça, tot i desinflar-se durant els últims compassos, quan Wall Street passava al terreny negatiu. Tan sols la borsa de Milà ha optat per la recollida de beneficis, ja que de dilluns a dijous ha pujat un 4,5%. Durant aquesta jornada, els inversors han continuat molt pendents de les dades macro. L'atur de l'Eurozona es va mantenir estable el juliol al 7,5%. Per la seva banda, la inflació de l'Eurozona s'ha situat l'agost a l'1%, igual que el mes anterior.

"Aquesta serà l'última aportació en matèria d'inflació abans de la reunió del BCE del 12 de setembre, cosa que establirà les bases del paquet de mesures d'estímul monetari" que es concretarà durant aquesta trobada, assenyalen els experts de Danske Bank al seu informe diari.

I és que, cal no oblidar que el setembre estarà marcat pels bancs centrals. El 12 es reuneix el BCE, el 18 hi haurà trobada de la Fed i el 19, reunió del Banc d'Anglaterra.

Així mateix, avui s'ha publicat el PCE als Estats Units, que ha pujat un 1,4% el juliol, una dècima més. A Espanya, les vendes al detall disparen el seu creixement el juliol fins al 4,7%.

contador