L'IBEX perd un 0,16% i es distancia dels 10.200 punts en el seu retorn després del Nadal

El selectiu espanyol i la resta de borses europees han tornat a cotitzar després de la seva aturada nadalenca

  • El valor més alcista de la sessió ha estat Técnicas Reunidas, mentre el que més ha caigut ha estat BBVA
  • Wall Street va tancar aquest dimarts amb caigudes generalitzades
Raquel Enríquez / Alberto Sanz
Bolsamania | 27 des, 2017 09:49 - Actualitzat: 22:42
bolsa_de_madrid_ibex_35_parque

L'IBEX 35 ha tornat a cotitzar després de l'aturada nadalenca, i ho ha fet en vermell. El selectiu espanyol ha tancat aquest dimecres amb una caiguda del 0,16% i, per tant, s'ha distanciat dels 10.200 punts, en situar-se als 10.165 punts. El principal índex espanyol ha començat a afrontar d'aquesta manera les seves últimes jornades de 2017, any en què s'ha revalorat un 9%, tot i la incertesa i la inestabilitat política que l’han marcat.

IBEX 35
11.435,700
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 23/12/24

La ressaca electoral a Catalunya, després de les eleccions autonòmiques del passat 21-D, va arrossegar l'IBEX a una caiguda de l’1,19% durant la seva última jornada de divendres passat. Una situació que s'ha continuat, encara que de manera més lleu, aquest dimecres.

Així, el valor que més ha pujat aquesta sessió ha estat Técnicas Reunidas (+1,97%), tot i ser una de les companyies que ha patit un major augment dels 'curts'. L'han seguit Inmobiliaria Colonial (+1,95%) i la cadena de supermercats Dia, que ha repuntat fins a un 1,69% pels rumors que podria ampliar la seva aliança amb el gegant nord-americà del comerç electrònic Amazon.

En canvi, les caigudes han estat encapçalades aquesta sessió per BBVA (-0,69%), Mediaset (-0,66%) i Banc Santander (-0,61%).

CAIGUDES I MERCAT CONTINU

També han patit vendes, a més de les entitats basca i càntabra, els altres 'pesos pesants' (o 'blue chips') del selectiu espanyol: Inditex ha baixat un 0,12%; Repsol, un 0,23%; i Telefónica, un 0,25%. Respecte a la 'companyia de telecomunicacions', cal recordar que ha cridat l'atenció aquesta sessió després que el seu president, José María Álvarez-Pallete, reforcés la seva posició a la companyia amb 121.000 accions durant l'última sessió.

D'altra banda, la resta del sector bancari, que té un important pes en el selectiu espanyol, també ha acabat aquest dimecres amb caigudes (Banc Sabadell: -0,42%; Bankinter: -0,05%; Bankia: -0,27%), excepte CaixaBank (+0,08%).

Pel que fa al Mercat Continu, cal destacar la pujada de l’1,44% que ha experimentat Hispania Actius després de conèixer que ha signat un acord amb el Grup Barceló per a l'adquisició de la participació del 24% en Bay Hotels & Leisure (BAY).

ALTRES BORSES

La resta de borses europees també han tornat al parquet després del descans d'ahir i han pujat un 0,2% de mitjana. Així, els analistes de Link Securities preveuen una setmana "relativament tranquil·la a les borses europees, durant la qual és possible que la principal activitat provingui dels moviments dels grans fons de cara al tancament de l'exercici", apunten.

Tot i això, esperen que "la borsa espanyola, castigada ja divendres passat després que les eleccions de Catalunya atorguessin la majoria parlamentària al conjunt de partits independentistes, segueixi acusant la incertesa política, almenys fins que s'aconsegueixi formar un nou govern regional", asseguren al seu informe d'aquest dimecres.

Pel que fa a Wall Street, a diferència de la seva primera sessió post-nadalenca d'ahir, aquest dimecres cotitza al tancament del mercat espanyol amb pujades del voltant del 0,10%.

REFERÈNCIES MACROECONÒMIQUES

D'altra banda, aquest dimecres el Banc d'Espanya ha revelat al seu informe trimestral de l'economia espanyola. L'organisme apunta que la taxa de creixement del producte interior brut (PIB) espanyol durant el període octubre-desembre hauria mantingut un ritme similar al del tercer trimestre de l'any, situant-se al 0,8%, gràcies a l'enfortiment dels mercats d'exportació, que devia contrarestar els efectes adversos derivats de l'augment de la incertesa relacionat amb la situació política a Catalunya.

També s'ha conegut que les vendes del comerç minorista es van incrementar un 2,9% al novembre respecte al mateix mes de 2016 coincidint amb el 'Black Friday' i el 'Cyber ​​Monday', segons dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Per la seva banda, als Estats Units aquesta jornada s'espera que la taxa de creixement de la venda d'habitatges pendents corresponents a novembre passi d'un 3,5% del mes anterior fins a nivells negatius de -0,5%. També es coneixerà la Confiança del Consumidor de la Conference Board, que podria baixar lleugerament, però que en qualsevol cas seguirà a nivells històricament elevats.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', assegura que "no hi ha molt a dir de la sessió de l'equador de l'última setmana de l'any al nostre índex", ja que "ha passat sense pena ni glòria".

"Si ens cenyim al molt curt termini dóna la sensació que, potser, pugui estar donant forma a un petit triangle (màxims decreixents i mínims creixents)", indica. "O millor dit les zones de control de curt termini les tenim als 10.100 punts per sota (suport) i els 10.300 punts per dalt (resistència)", matisa l'expert.

A més, crida l'atenció que ja només queden dues sessions per tancar 2017 i "no sembla que el mercat estigui per la feina de moure’s molt més". "Aquest està de vacances des de fa ja bastant temps", afirma, per la qual cosa recorda que "en realitat les referències de control claus segueixen intactes, això és els 9.900 punts com a suport i els 10.600 punts com a resistència".

"Només per sobre dels 10.600 punts tindrem un abans i un després en el nostre índex. Mentrestant més del mateix, lateralitat sense una direcció clara", conclou Rodríguez.

contador