L'IBEX 35 es revalora un 1,9%, el seu major pujada des del 24 d'abril

Santander, Siemens Gamesa i Mapfre han estat els valors que més es revaloren, els 35 títols han acabat en verd

  • Les bones notícies des d'Àsia contraresten la pressió política que es viu a Catalunya
  • El mercat continua molt pendent dels efectes de l'huracà Irma
Nieves Amigo / Pablo Gallén
Bolsamania | 11 set, 2017 09:52 - Actualitzat: 19:45
eurodolarparidad

L'IBEX 35 tanca amb una revaloració de l’1,91% fins als 10.322,6 punts, cosa que no es produïa des del 24 d'abril quan el selectiu va pujar un 3,76% després de la primera volta de les eleccions franceses i Emmanuel Macron es va imposar a Marine Le Pen. La disminució de la tensió amb Corea del Nord ha contrarestat aquest dilluns la incertesa política 'local', ja que avui se celebra la Diada de Catalunya i s'espera una presència massiva de manifestants als carrers de Barcelona. Corea del Nord no ha fet aquest cap de setmana cap prova balística, quan s'esperava que aprofités la seva festa nacional per realitzar una demostració de poder i Àsia ha pujat amb força.

IBEX 35
11.426,400
  • -0,36%-40,90
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:29 23/12/24

Els valors més destacats durant la sessió d'aquest dilluns han estat Banc Santander que s'ha revalorat un 3,35%, seguit de Siemens Gamesa amb un 3,31% i Mapfre, un 3,15%, al qual cal afegir-hi en quarta posició BBVA que ha pujat un 2,7%. Durant una sessió en què cap títol ha acabat amb caigudes, les accions que menys han pujat han estat les de Técnicas Reunidas (+0,54%), seguit d'Iberdrola (+0,57%) i Ferrovial (+0,65%). Excepte l'índex portuguès que s'ha deixat un 0,13%, la resta de borses europees han tancat amb àmplis guanys, amb l'FTSE MIB de Milà en màxims de l'any amb una pujada de l’1,51%.

A més de les tensions geopolítiques, hi ha altres elements que convé tenir molt presents, començant per les destrosses que està ocasionant l'huracà Irma, que aquest cap de setmana ha arribat a la costa oest de Florida. El seu impacte sobre l'economia nord-americana i més a curt termini en el cru (en aquests moments el barril Brent puja un 0,45% i el West Texas suma un 0,80% amunt) s'analitzarà al llarg del dia mentre el fenomen continua assotant la costa de Florida.

Al mercat de divises, l'euro en el seu canvi contra el dòlar va rebotar la setmana passada, els 1,21 després que el Banc Central Europeu (BCE) millorés les previsions de creixement per a l'Eurozona. En aquests moments, l'euro/dòlar es relaxa i se situa als 1,1978, amb caigudes del 0,42%. Benoit Coeuré, membre del Consell Executiu del BCE, ha dit aquest dilluns que la política monetària seguirà sent acomodatícia per més temps.

Pel que fa a la resta de la setmana, destaca la decisió que prendrà aquest dimarts la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que decidirà si aixeca o manté el veto a les posicions curtes en Liberbank, i la reunió de tipus del Banc d'Anglaterra del dijous. A més, aquest divendres hi ha 'quàdruple hora bruixa' (venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic).

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, apunta que l'arrencada de la setmana ha estat "molt interessant, rebotant al tick des de la base del canal baixista i deixant un buit alcista a l'obertura que pot acabar sent setmanal. Atenent a la resta dels nostres veïns, el DAX ha polvoritzat resistències importants i el CAC 40 i l'EuroStoxx 50 ja estan cotitzant amb comoditat per sobre de les parts superiors dels canals baixistes dels últims tres-quatre mesos. I com la cirereta del pastís, tenim la borsa transalpina (FTSE MIB) marcant nous màxims anuals per sobre dels 22.000 punts".

Rodríguez comenta que "el nostre IBEX, molt endarrerit respecte a la resta d'Europa, pot posar rumb cap a la part superior del canal baixista, a l'entorn dels 10.600 punts. Molt interessant el moviment tècnic de Telefónica, que mentre que no perfori el suport dels 8,80-8,85 euros ens fa recórrer com a escenari més probable a un retorn a la resistència dels 9,85 euros i per sobre tindríem una més que interessant figura de volta en termes de mitjà termini".

contador