L'IBEX 35 'agafa aire' encara que no aconsegueix superar els 9.700 punts

El selectiu espanyol torna a estar més feble que la resta de les borses europees

  • Siemens Gamesa ha liderat les pujades aquesta sessió
Nieves Amigo
Bolsamania | 14 feb, 2018 09:40 - Actualitzat: 22:23
broker660287

L'IBEX 35 ha pujat aquest dimecres un 0,37% i ha tancat la sessió a prop del nivell dels 9.700 punts (als 9.686, concretament). Això sí, al llarg de la jornada l'índex ha patit vaivens. De fet, ha arribat a entrar en terreny negatiu, és a dir, havia esborrat els lleugers guanys que acumulava. Però, abans d'això, l'índex fins i tot havia arribat a un màxim intradia als 9.743 punts.

IBEX 35
11.435,700
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 23/12/24

El 'rebot final' d’aquesta jornada del selectiu espanyol ha tingut lloc després de conèixer les dades d'inflació de gener als Estats Units, que han superat les previsions (els preus van pujar un 0,5% al primer mes de l'any), la qual cosa reforça els temors inflacionistes que han provocat la correcció dels últims dies a les borses mundials.

SIEMENS GAMESA LIDERA GUANYS

De tornada a l'IBEX, les pujades han estat liderades aquesta sessió per l'energètica Siemens Gamesa (+4,62%), seguit de Meliá Hotels (+2,61%) i del conglomerat de mitjans Mediaset (+2,20%). Respecte a la cadena d'hotels, és una de les quals s'ha vist beneficiada per l’'aposta' de Deutsche Bank, juntament amb la seva competidora NH Hotels (+2,40% al mercat continu).

En canvi, les pèrdues han estat encapçalades aquest dimecres per Indra (-2,18%), Técnicas Reunidas (-1,23%) i Repsol (-1,04%). De fet, aquesta última ha estat una de les tres empreses, juntament amb BBVA i Banc Santander, que més han pressionat l'IBEX 35 aquesta sessió. En canvi, l'entitat presidida per Ana Botín ha aconseguit acabar la sessió amb una pujada del 0,33%. Per la seva banda, el banc basc ha perdut l'important suport dels 7 euros (ha acabat amb una caiguda del 0,43% als 6,96 euros).

PUJADES I ALTRES BORSES

Respecte als altres dos 'blue chips' o 'pesos pesants' de l'índex espanyol, cal destacar que Telefónica (-0,17%), encara que ho ha aconseguit al llarg de la sessió, no ha recuperat al tancament el nivell dels 7,5 euros que va perdre ahir. L'operadora ja té una caiguda acumulada, des dels màxims de març de l'any passat, que ronda el 30 %. Davant d'aquest panorama, i com no podia ser d'altra manera, els resultats que presentarà dijous que ve se seguiran amb lupa... especialment el que hagi de dir sobre la competència en els diferents països on opera i sobre l'evolució del seu deute.

Per la seva banda, tot i ser un dels valors que més cauen de l'IBEX en el que va d'any (un càstig borsari que alguns analistes consideren exagerat), la geganta tèxtil Inditex ha acabat aquesta jornada amb un ascens de l’1,04%.

Fora de la borsa espanyola, els principals parquets europeus també han tornat al verd aquesta sessió amb revaloracions superiors al 0,8%. Així mateix, a l'altre costat de l’oceà, a Wall Street, després de l’'ensurt' amb la inflació dels EUA, els tres principals índexs mostraven pujades del 0,5% de mitjana al tancament del mercat espanyol.

POLÍTICA, BANCS CENTRALS i ECONOMIA

En un altre ordre de coses, aquest dimecres es parla de la dimissió del líder del Partit Socialdemòcrata alemany, Martin Schulz. Ara, són els militants d'aquest partit els que hauran de donar el vistiplau a l'acord d'un Govern de coalició amb Angela Merkel. Si no és així, hi hauria noves eleccions a Alemanya.

A més, Luis de Guindos i Philip Lane defensaran aquest dimecres davant la comissió d'Afers Econòmics i Monetaris de l'Eurocambra els seus punts forts per assumir el lloc de vicepresident del Banc Central Europeu (BCE). A l'altra banda de l'Atlàntic, s'especula que Loretta Mester, de la Fed de Cleveland, podria ser considerada per la Casa Blanca per al càrrec de vicepresidenta de la Reserva Federal (Fed).

Pel que fa a l'agenda macro del dia, rellevants referències avui. A la Zona Euro, el PIB del quart trimestre ha quedat al 2,7%, en línia amb el previst. La producció industrial de la Zona Euro de desembre, per la seva banda, ha pujat un 5,2% (enfront del 4,2% previst).

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', veu aquesta sessió com "volàtil", i creu que, "no té implicacions tècniques de cap tipus". "Si de cas, almenys ens ha deixat clar que en el molt curt termini l'índex presenta un suport als 9.580-9.600 punts", afegeix.

"Diguem que almenys de moment els mínims de divendres passat estan funcionant com a suport", explica. "No obstant això i dins el sector financer preocupa la debilitat de BBVA, que segueix 'coquetejant' massa amb la zona de suport dels set euros".

Així, l'expert assenyala que "un tancament per sota d'aquest suport, amb folgança i en espelmes setmanals, seria una preocupant senyal de debilitat per al títol i per tant per a l'IBEX, per allò que sol funcionar molt bé com a títol avançat" .

"I després tenim Telefónica, que és un cas a part. Durant gran part de la sessió ha arribat a pujar amb certa fortalesa però tanca pràcticament en els mínims del dia i sense cap suport fins als 7,3 euros i per sota, fins i tot, als 6,85 euros (mínims de 2016)", conclou.

contador