L'IBEX rebota amb força (+1,78%) després de la patacada, però a la setmana cau un 1%

Els dubtes de recessió dels inversors s'han calmat gràcies al BCE

Virginia Mora
Bolsamania | 16 ago, 2019 10:49 - Actualitzat: 18:37
brokerdesacoplamiento

IBEX 35

11.656,600

17:35 22/11/24
0,39%
44,90

Les borses europees han rebotat amb força i han deixat enrere les pèrdues després de calmar-se la incertesa sobre la recessió que ha dominat l'operativa durant les últimes jornades (CAC: +1,2%; DAX: +1,2%; FTSE 100: +0,7%; FTSE Mib: +1,4%). L'IBEX ha pujat un 1,78% aquest divendres, la seva millor jornada des del febrer i tanca per sobre de 8.600 punts, però en la setmana s'ha deixat un 1%. I són tres seguides de caigudes.

En el selectiu, només dos valors han tancat amb lleugers retallades. Colonial (-0,2%) i Repsol (-0,04%). Mentre que Sabadell (+5,97%) i Mediaset (+5,2%) han liderat les pujades. Les alces d'aquesta jornada han arribat gràcies a les paraules del Banc Central Europeu (BCE), que aquest dijous va confirmar estar preparant un "paquet molt fort" d'estímuls per a la reunió de setembre.

El BCE s'està rearmant de cara a la possible recessió i empitjorament de l'economia, encara que alguns experts consideren que ni així podrà evitar les conseqüències del que ha de venir. Són els analistes de BlackRock els que pensen així, ja que al seu últim informe assenyalen que ni l'organisme presidit per Mario Draghi ni la Reserva Federal (Fed) que lidera Jerome Powell tindran espai suficient per respondre perquè el canal de les mesures de política monetària "està gairebé esgotat".

Aquest dijous l'IBEXva acabar de nou en vermell i va allargar els seus mínims anuals, i la resta de places europees també van tancar a la baixa (els mercats d'Itàlia, Grècia i Àustria van estar tancats per festiu). A Wall Street la situació no va ser millor, ja que l'alta volatilitat va ser la protagonista de la sessió, amb el Dow Jones, Nasdaq i l'S&P 500 passant del verd al vermell, i viceversa, en diverses ocasions. De fet, el tancament va ser mixt. A Àsia, per la seva banda, les borses han tancat amb to mixt aquest divendres. L'índex MSCI, ha caigut un 0,7%, mentre que el Nikkei japonès ha acabat pla, tot i que en verd. L'índex Hang Seng de Hong Kong ha pujat un 0,8%.

I tot enmig del final de la treva comercial que havien segellat els EUA i la Xina. Pequín va advertir que prendria mesures per respondre a l'anunci d'aranzels del 10% de l'administració Trump, i el president nord-americà no va trigar a sortir al pas i va assegurar que qualsevol acord entre les dues potències, si es produïa, havia de fer-se en termes nord-americans. És a dir, segons les línies que marqui Washington. El que tothom es pregunta ara és qui 'dispararà' primer.

Encara que els dubtes dels inversors no s'han dissipat del tot, ja que en el sentiment encara perdura el recel que va provocar dimecres la inversió de la corba de tipus als EUA, un moviment que el mercat considera com a senyal d'una recessió imminent (de fet, així ha passat en set ocasions). Per això l'operativa dependrà, i molt, del que facin els rendiments del Tresor nord-americà, sobretot després que aquest dijous la rendibilitat dels bons a 30 anys caigués a mínims històrics, per sota del 2%, mentre que la rendibilitat dels bons de referència a 10 anys van tocar un mínim de tres anys. Durant els últims dies el moviment més repetit entre els inversors és el de comprar en massa actius refugi.

El pla macroeconòmic ha arribat aquest divendres bastant calmat, ja que només s'ha conegut la balança comercial de juny de l'Eurozona, que s'ha vist colpejada per la desacceleració de les exportacions, tot i que la tendència sembla estable, i en el mercat nord-americà s'han publicat les dades d'inicis d'habitatges el juliol (la construcció va caure un 4%, encara que els permisos van pujar un 8,4%) i, posteriorment, la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan d'agost.

contador