L'IBEX rebota a la zona clau dels 8.800 per la recuperació de la banca

Els guanys de la banca s'han moderat al tancament de la sessió

  • L'IBEX acaba la setmana pràcticament sense canvis
Nieves Amigo / Virginia Palomo
Bolsamania | 19 oct, 2018 09:59 - Actualitzat: 18:47
bolsa de madrid ibex 35 parque

IBEX 35

11.656,600

17:35 22/11/24
0,39%
44,90

L'IBEX 35 tanca pràcticament pla (+0,03%) després de desinflar-se cap al final de la sessió. La recuperació de la banca ha aconseguit que el selectiu es mantingui per sobre del nivell clau dels 8.800 punts (8.892 punts), encara que les pujades s'han moderat al tancament.

El Suprem ha enviat un comunicat en el qual assenyala que estudiarà si manté la seva decisió sobre l'impost de les hipoteques. Celebrarà un ple per decidir a qui correspon pagar el tribut Els bancs han començat amb una important caiguda que seguia a la de dijous després de la decisió del Tribunal Suprem que sigui ella -i no el client-la que es faci càrrec de l'impost de les hipoteques.

Però després de la notícia, la banca ha tornat als guanys. Pujades de l'1% per a BBVA i més moderades per a Bankinter (+0,68%), Caixabank (+0,66%) i Bankia (+0,1%). En canvi, lleugeres caigudes per a Santander (-0,33%) i Sabadell (-0,13%).

Juntament amb això, Viscofan ha liderat les pujades amb una alça del 2,48%, seguit de Red Eléctrica (+1,67%) i Iberdrola (+1,65%).

En vermell, ArcelorMittal tanca com el més baixista amb una caiguda del 3,93%, seguit d'IAG (-3,57%) i Acerinox (+2,9%). També pèrdues de l’1,42% per a Repsol després que RBC li hagi retallat la seva recomanació i li hagi rebaixat el seu preu objectiu.

Després d'aquests moviments, l'IBEX acaba la setmana pràcticament pla, amb una caiguda lleugera del 0,1%.

Al Mercat Continu destaquen les pujades del 24% per a Berkeley Energia, juntament amb un 35% per Pescanova i un 13,7% per Euskaltel. L'operadora s'impulsa en borsa després que la britànica Zegona hagi llançat una oferta pel 14,9% de la companyia a 7,75 euros.

Mentrestant, la resta d'Europa tanca també amb descensos (només en verd tanca el DAX 30) i això després que ahir també caigués davant d'una sessió complicada Wall Street que va arrossegar les places del Vell Continent (Nasdaq es va deixar un 2%, mentre que l'S&P va cedir un 1,44% i el Dow, un 1,27%). A Àsia, la Xina ha pujat un 2% aquesta matinada.

Així les coses, el panorama torna a estar molt tèrbol. Els Estats Units està decidint si marca el final del llarg període alcista o no; Europa està a costa de la política (avui la rendibilitat del bo italià ha marcat nivells no vistos des de 2014); l'IBEX està molt condicionat durant els últims temps per la debilitat de massa valors. Difícil pujar en aquest context.

Al pla polític, la setmana acaba amb molts dubtes sobre el Brexit -Theresa May ha advertit que les negociacions seran "més dures"- mentre que Brussel·les ha acusat Itàlia d'haver realitzat un "seriós incompliment" als mandats europeus amb els seus Pressupostos.

ANÀLISI TÈCNICA

L'analista tècnic de Bolsamanía, José María Rodríguez, explica que, tot i que el saldo setmanal de l'IBEX "no llança grans canvis", en realitat hi ha hagut "fortes batzegades a l'alça i a la baixa" durant la setmana. Així, "la tendència segueix sent baixista", segons ell. No obstant això, l'analista matisa que "tenim un petit raig de llum sobre la base de l’espelma d'aquest divendres després d'arribar a marcar un mínim durant la sessió als 8.768, però tancar clarament lluny dels mínims del dia i des de potencials nivells de suport" . És a dir, "sembla que de nou es donen les condicions per construir un rebot". Un rebot que, segons Rodríguez, caldrà veure si és "més que això".

"Com es pot apreciar en el gràfic, el que tenim és una sessió en forma de 'martell', que es dona a nivells de suport interessants, com és la base del canal baixista en què ens trobem immersos i dins d'una correcció, gairebé sense descans, el 9% des de finals de setembre", explica l'expert. Ara bé, adverteix que tancar per sota dels 8.800 "tornaria a col·locar-nos en una situació més que delicada".

En referència a això, l'analista assenyala que la clau la té Wall Street, els índexs del qual presenten importants suports en els mínims de la setmana passada. "Perforar-los tornaria a posar molt nerviós el conjunt de les borses mundials i en especial el nostre selectiu, ja que segueix sent juntament amb Itàlia un dels índexs més 'tocats' amb diferència", conclou Rodríguez.

contador