L'IBEX puja un 1% a la setmana, trenca els 9.410 i encara a màxims anuals

El selectiu per fi ha aconseguit superar un important nivell de resistència

Nieves Amigo / César Vidal
Bolsamania | 25 oct, 2019 10:37 - Actualitzat: 19:14
bolsamadrid valores ibex portada

IBEX 35

11.659,200

17:37 04/10/24
0,35%
41,20

Darrera jornada d'una setmana durant la qual l'IBEX 35 per fi ha superat el nivell clau dels 9.410 punts. Diuen els analistes de Bolsamanía que poques vegades una resistència tècnica ha estat tan clara, cosa que significa que, després de superar-la, és fàcil pensar en una escalada fins als màxims de l'any (9.588 enters). El selectiu ha pujat un 0,41%, fins als 9.430,20 punts, després de revalorar-se un 1,07% durant la setmana.

Un dels grans protagonistes a Espanya ha estat Banc Sabadell, que ha pujat un 0,2% després d'iniciar la temporada de resultats de la banca. L'entitat ha triplicat el seu benefici fins al setembre, però al mateix temps ha anunciat una cosa que no agrada tant als seus accionistes: la volta al pagament del dividend en accions.

A més, Viscofan s'ha disparat un 17% després de publicar aquest dijous al tancament els seus comptes, que han agradat molt als inversors sobretot per la recuperació del negoci a la Xina.

A nivell internacional, Barclays ha reportat una pèrdua neta de 292 milions de lliures durant el trimestre, per sobre del previst pels experts. Durant el mateix període de l'any passat va obtenir un benefici de 1.000 milions. A més, Amazon cau un 4% després dels seus resultats.

BREXIT I GUERRA COMERCIAL

La setmana acaba amb el Brexit en boca de tots i amb la possibilitat d'eleccions sobre la taula. Boris Johnson sembla que 'tira la tovallola' i ja assumeix que no hi haurà sortida abans de la data límit del 31 de desembre, per la qual cosa ha plantejat unes eleccions per desembre. Serà molt interessant veure què passa amb el Brexit si finalment guanya Johnson, com diuen totes les enquestes. Seguirà vetant-lo el Parlament britànic o assumirà per fi que és el que volen els anglesos, tal com van votar en el referèndum?

"S'espera que la UE concedeixi al Regne Unit una pròrroga de tres mesos, la qual cosa permetria la celebració d'eleccions el 12 de desembre si dos terços del Parlament britànic donen suport a la moció de Johnson dilluns", expliquen els experts de Danske Bank. No obstant això, l'oposició de França a una extensió llarga està provocant una incertesa addicional. La lliura es deprecia un 0,12%, fins als 1,2833 dòlars.

Fora d'Europa, hi ha hagut novetats al culebró EUA-Xina. Pequín ha ofert comprar 20.000 milions de dòlars en productes agrícoles nord-americans durant el primer any si l'administració de Donald Trump arriba a un acord comercial parcial.

El vicepresident dels EUA, Mike Pence, s'ha mostrat crític amb la forma en què la Xina ha gestionat la situació a Hong Kong. No obstant això, al mateix temps va deixar clar que si la Xina posa fi a les seves polítiques comercials "injustes", els EUA estarà preparat per iniciar noves relacions comercials.

L'última hora és que el Departament de Comerç dels EUA ha confirmat avenços en les negociacions, cosa que ha provocat una tirada alcista a Wall Street i ha beneficiat al tancament de l'IBEX. El preu del petroli Brent puja un 0,03%, fins als 61,69 dòlars.

BCE I ECONOMIA

Aquest divendres també segueix cuejant la reunió d'ahir del BCE. Poques novetats mentre que Draghi, durant el seu comiat, va insistir en la necessitat que els governs de la Zona Euro ampliïn les seves polítiques fiscals. "Atès que el BCE posarà en marxa el mes que ve un nou pla d'alleugeriment quantitatiu per valor de 20.000 milions d'euros al mes, sospito que molts polítics d'Europa preferiran esperar a veure com va el nou pla d'alleugeriment quantitatiu abans de tocar impostos i despesa pública", assenyala David Madden, analista de CMC Markets a Londres.

Finalment, pel que fa a les dades macro, avui s'ha publicat l'IFO d'Alemanya d'octubre. El IFO de confiança empresarial ha quedat en 94,6, per sobre del 94,5 esperat. I l'IFO de situació actual s'ha situat en 97,8 davant la previsió de 98,0. L'euro es deprecia un 0,18%, fins als 1,1084 dòlars. A més, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys repunta lleugerament fins al 0,26% i la prima de risc es manté en 64 punts.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Per fi, ha costat suor i llàgrimes aconseguir-ho però ara sí que podem dir que el buit baixista setmanal dels 9.410 punts s'ha tancat, o el que és el mateix, anul·lat. Ull, això no vol dir que no puguem caure a molt curt termini, ja que la sobrecompra diària segueix intacta i així és complicat pujar amb alegria", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Però hem destruït una zona de resistència molt important que ens ha impedit escalar posicions des de principis de maig. I aquesta forma ja part de la història. El que deixa ara el camí lliure cap a la següent resistència, els màxims anuals als 9.588 punts i per sobre la part alta del canal alcista de curt termini: ara als aproximadament 9.600 punts. En resum, el següent gran obstacle el trobem als 9.600 punts com a xifra rodona", conclou aquest expert.

contador