L'IBEX puja un 0,3%: Santander i BBVA compensen les pèrdues d'Inditex

La matriu de Zara ha baixat més del 4% en borsa després de publicar els seus resultats

Nieves Amigo / César Vidal
Bolsamania | 13 mar, 2019 10:40 - Actualitzat: 18:52
traders trading brokers stock markets

IBEX 35

11.659,200

17:37 04/10/24
0,35%
41,20

L'IBEX 35 ha pujat de forma moderada (+0,34%; 9.192,70 punts) després de marcar un mínim intradia als 9.123 enters. Les pujades en els bancs, i més concretament en Santander (+2,97%) i BBVA (+l'1,81%), han compensat les fortes caigudes d'Inditex (-4,45%) després de publicar els seus resultats. Enrere ha quedat la reacció negativa de primera hora després del nou 'no' del Parlament britànic al pla de Theresa May per al Brexit.

Inditex va guanyar 3.444 milions d'euros durant l'exercici fiscal 2018, però durant el quart trimestre estanc els resultats s'han situat per sota del que s'estimava en pràcticament totes les magnituds.

Als analistes no els han agradat aquestes xifres malgrat que el grup tèxtil ha augmentat el seu dividend un 17%, fins als 0,88 euros i ha anticipat que pagarà un dividend extraordinari d'1 euro per acció durant els propers tres anys.

Renta 4 ha explicat l'impacte negatiu en la seva cotització per "haver incomplert previsions en les principals magnituds i tot i haver millorat la seva política de retribució a l'accionista".

D'altra banda, la crisi de Boeing segueix sent notícia i ocupa aquest dimecres pràcticament totes les portades. La companyia s'ha desplomat en borsa durant les últimes dues jornades després de l'accident amb un dels seus avions, el segon de les mateixes característiques en tot just sis mesos. Diferents països -també la Unió Europea- han tancat el seu espai aeri a aquest aparell (el 737 MAX) i les aerolínies han suspès les seves comandes.

ECONOMIA, BREXIT I ALTRES MERCATS

Pel que fa al calendari de dades d'aquest dimecres, l'IPC d'Espanya va pujar un 0,2% el febrer en relació amb el mes anterior i va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins a l’1,1%. Per la seva banda, la producció industrial de la zona euro va augmentar el gener un 1,4% en comparació amb el mes anterior, mentre que enfront de gener del passat exercici, va disminuir un 1,1%.

Sobre el Brexit, el Parlament britànic votarà aquest dimecres una moció per evitar la possibilitat que el Regne Unit surti de la Unió Europea sense un acord amb els 27. Està previst que dijous el Parlament voti sobre una altra moció per sol·licitar una extensió de la data de sortida, que actualment és el 29 de març. Els analistes esperen que la UE aprovi una extensió d'uns dos mesos, fins a les eleccions europees de finals de maig, com a data límit per arribar a un acord definitiu.

En aquest escenari, el govern britànic ha rebaixat la seva previsió de creixement econòmic fins a l'1,2% per a aquest any, enfront de l’1,6% anterior. El ministre d'Hisenda, Philip Hammond, ha assenyalat que una sortida de la UE sense acord perjudicaria enormement l'economia britànica.

En altres mercats, el petroli Brent repunta un 0,7%, fins als 67,18 dòlars, mentre l'unça d'or puja un 0,8%, fins als 1.308 dòlars. Per la seva banda, l'euro s'aprecia un 0,17%, fins als 1,1308 dòlars. A més, la prima de risc espanyola repunta lleugerament un 0,5%, fins als 113 punts i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys avança fins a l’1,22%.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Dins del lateral de l'últim mes, entre els 9.100-9.350 punts, el més interessant és que ja tenim l'oscil·lador de moment estocàstic a nivells de sobrevenda. Aquest dimecres ha tocat la banda inferior de l'oscil·lador i quan això passa es considera sobrevenda. Igual que fa unes setmanes dèiem allò que arribàvem a resistències molt cansats, ara passa tot el contrari", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Dit això, aquest dimecres hem perdut un dels grans motors del mercat: Inditex, que ha caigut amb força després d'anunciar els seus comptes. Però n’agafen el relleu dels bancs: amb BBVA i Santander al capdavant. Anem a veure si l'entitat càntabra és capaç de deixar enrere la resistència de 4,39 euros en preus de tancament. En fer-ho, tindrem un clar senyal de fortalesa en el títol i per tant al sector i en l'IBEX. Com resistències tenim els 9.200 punts i, sobretot, els 9.250 punts, el buit baixista de divendres passat", conclou aquest expert.

contador