El selectiu espanyol segueix apuntant als 9.500 des del punt de vista tècnic
L'IBEX cotitza amb guanys superiors a l'1%, amb l'impuls del sector financer, en una jornada marcada per la temporada de resultats empresarials i per la reunió de la Reserva Federal (Fed), que comença aquest dimarts encara que no serà fins a aquest dimecres quan es coneixerà el resultat de la trobada. Les principals borses europees també han començat a cotitzar a l'alça, amb avanços que ronden el mig punt.
L'índex espanyol ha trobat recolzament en els bancs per pujar amb força aquest dimarts. Bankia, CaixaBank, Popular i BBVA es disparen més d'un 2%, mentre que Sabadell, Bankinter i Santander avancen més d'un 1%. A més, Técnicas Reunidas puja entorn d'un 5%.
AIXÍ VÉNEN ELS MERCATS
A Àsia, les principals borses han acabat amb lleus pèrdues, mentre que al mercat de matèries primeres el petroli cotitza amb petits guanys i en el de divises l'euro/dòlar es mou pla a l'entorn dels 1,127 dòlars.
Seguim pensant en una continuació de les pujades fins als voltants dels 9.500 punts
En la jornada prèvia, el selectiu de la Borsa de Madrid va caure un 1,01% i es va prendre "un respir després de veure com divendres passat aconseguia superar la resistència dels 9.217 punts", assenyala César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía. "Malgrat aquest descens cal tenir en compte que les perspectives tècniques del nostre índex segueixen sent bones. El volum negociat ha estat baix i seguim pensant en una continuació de les pujades fins al voltant dels 9.500 punts", agrega l'expert.
"El més important és que l'IBEX tanqui per sobre dels 9.545 punts aquesta setmana per tancar el buit a la baixa mensual de principis d'any", adverteix José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, que assenyala que en cas contrari caldria esperar a maig per fer-ho.
Aquest dimarts i dimecres es reuneix la Reserva Federal nord-americana i fins que no acabi aquesta cita no coneixerem una de les referències més importants de la setmana: el resultat de la trobada del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seves sigles en anglès), que decideix sobre la política monetària, per la qual cosa la jornada d'aquest dilluns ha estat marcada pels importants moviments corporatius que s'han conegut.
GRANS MOVIMENTS CORPORATIUS
La temporada de resultats avança i aquest dimarts serà el torn, després del tancament de Wall Street, d'Apple. Abans, a Europa destaquen les xifres de BP. La petroliera ha reduït el seu benefici un 80% fins a 532 milions de dòlars el primer trimestre, enmig dels preus baixos del petroli. Aquest dimecres publicaran Santander, Xarxa Elèctrica i Iberdrola.
A més, cal destacar l'anunci de l'Aràbia Saudita, que traurà a borsa part de la seva petroliera estatal, Saudita Aramco, segons ha confirmat el príncep hereu Mohammed Bin Salman en una entrevista amb la televisió Al Arabiya. El propi príncep, número dos en la línia successòria, va assegurar ja al gener en una entrevista amb The Economist que el país es plantejava treure a borsa el 5% de la petroliera, i va afirmar sentir-se “entusiasmat” davant aquesta possibilitat.
Als Estats Units, Gannett, l'editorial d'USA Today i altres publicacions, ha llançat aquest dilluns una oferta de compra pel seu rival Tribune Publishing, que entre altres coses edita Los Angeles Times o Chicago Tribune. En concret, ha ofert 815 milions de dòlars, incloent l'assumpció del deute d'uns 390 milions de dòlars.
A Espanya l'atenció està centrada en aquest sentit en el debut borsari aquesta setmana de Telepizza, Dominion i Parcs Reunits. Telepizza ha confirmat que el preu de sortida serà de 7,75 euros per acció.
ECONOMIA
La jornada, a més, serà rica en referències econòmiques als Estats Units, on es publicaran les dades de comandes de béns duradors, i els PMI compost i de serveis. A més, també coneixerem l'índex de confiança del consumidor i l'índex manufacturer de Richmond.
"Hi ha dades macro americanes que poden donar una mica de color però ens inclinem per una jornada dubitativa a les borses tret que els duradors i la confiança del consumidor americà sorprenguin a l'alça", anticipen els analistes de Bankinter.
A Europa els inversors encara analitzen l'índex IFO sobre la confiança empresarial a Alemanya, que es va publicar aquest dilluns. La confiança del teixit empresarial sobre expectatives, mesura mitjançant l'índex IFO, no ha aconseguit les previsions dels analistes en situar-se en 100,4 punts a l'abril, quatre dècimes per sota de l'esperat, encara que per sobre de la dada de 100,0 punts del mes anterior.