L'IBEX no pot amb els 9.800 punts davant les turbulències a Turquia i l'Iran

El selectiu espanyol ha marcat un màxim intradia als 9.813 punts

Nieves Amigo
Bolsamania | 07 ago, 2018 10:24 - Actualitzat: 18:36
broker681yd

L'IBEX 35 ha pujat un 0,52%, fins als 9.772,80 punts. El selectiu espanyol ha arribat a superar els 9.800 enters als millors moments de la sessió, però finalment les turbulències a Turquia i l'Iran han llastat la cotització de l'índex.

IBEX 35
11.656,600
  • 0,39%44,90
  • Max: 11.674,00
  • Min: 11.520,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.125,61
17:35 22/11/24

En el selectiu espanyol, han destacat els guanys d'ArcelorMittal (+2,75%), seguit d'Indra (+1,73%). Encara que Banc Santander (+1,04%) ha estat el veritable 'motor' de l'índex al costat de Repsol (+0,56%), Telefónica (+0,54%), Inditex (+0,4%) i en menor mesura Endesa (+0,13%) i Iberdrola (+0,12%).

En negatiu, han tornat a destacar les pèrdues de DIA (-6,09%), després de la pujada de divendres passat per un suposat interès comprador d'Amazon o el mateix Fridman que no s'ha confirmat. Viscofan (-1,14%), Siemens Gamesa (-0,93%) i Merlin Properties (-0,6%) han estat altres valors baixistes.

Al Mercat Continu, han destacat una jornada més els fortíssims guanys per a l'empresa minera Berkeley Energia (+9,73%) i per a les companyies d'energies renovables Audax Renovables (+7,78%) i Solaria (+7,09%). A Europa, han publicat resultats Commerzbank (-1%) i Deutsche Post (+4%).

TENSIONS GLOBALS

Tot això, mentre els inversors continuen pendents de la lira turca, que ha tornat a marcar nous mínims històrics davant la disputa diplomàtica entre Estats Units i Turquia. El Govern d'Erdogan continua sense cedir davant la pressió d l'Administració Trump, la qual cosa espanta els inversors. BBVA, amb gran presència al país, ha baixat lleugerament un 0,02%.

Un altre punt d'interès és el de les relacions comercials entre els EUA i la Xina. Diuen els experts que aquest segueix sent l'assumpte principal ara mateix i també apunten que les dues potències sembla que 'tensaran la corda' i es neguen, de moment, a donar el seu braç a tòrcer.

"El president Trump confia que està fent el correcte, ja que el mercat de valors de la Xina ha patit molt durant els últims mesos, fins a tal punt que ja no és el segon més gran del món. Washington i Pequín han estat pujant les seves apostes i sembla que cap de les parts vol fer-se enrere, de manera que és probable que la història segueixi pesant als mercats", assenyala David Madden, analista de CMC Markets al Regne Unit.

"Aquest és un altre dia tranquil al front de dades i, per tant, el mercat seguirà centrant-se en els esdeveniments polítics, especialment en les friccions comercials entre els Estats Units i la Xina, on, de moment, es viu en un tens 'punt mort' després d'un editorial publicat aquest cap de setmana als mitjans estatals xinesos en què s'assenyalava que la Xina no cedirà en la guerra comercial", precisen els experts de Danske Bank al seu informe diari.

Així mateix, els experts del banc danès posen el focus en les possibles declaracions dels líders polítics italians sobre el pressupost per a 2019 i indiquen que podrien influir en el sentiment del mercat a Itàlia.

REFERÈNCIES MACRO

Pel que fa a la resta, avui és notícia que, com s'esperava, el Banc d'Austràlia (RBA) ha deixat els tipus d'interès sense canvis a l’1,5%. L'últim ajust de l’RBA en els tipus va ser una rebaixa de 25 punts bàsics a l'agost de 2016. La declaració de l'organisme ha estat similar a la de juliol.

Pel que fa a l'agenda de referències macro del dia, la producció industrial de juny a Alemanya ha caigut fins al 2,5% des del 3,1% del mes previ i per sota de la previsió del 3,0%.

Així mateix, cal assenyalar que la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, es reunirà aquest dimarts amb el primer ministre escocès, Nicola Sturgeon. Aquest últim ha acusat May de fer d'un Brexit sense acord una possibilitat cada vegada més probable. Els inversors segueixen molt pendents de l'evolució de la lliura, que ara se situa als 1,2940 dòlars. Per la seva banda, l'euro s'aprecia un 0,3% en l'encreuament contra el dòlar, fins als 1,1591 dòlars.

El mercat de matèries primeres també torna a la palestra, amb el petroli pujant amb força després de l'entrada en vigor de la primera ronda de sancions dels EUA a l'Iran, un dels majors productors de cru del món. El president nord-americà ha assenyalat a Twitter que "qualsevol que faci negocis amb l'Iran no ho farà amb els EUA". El barril de petroli Brent avança un 1%, fins als 74,58 dòlars.

Pel que fa a anàlisi tècnica, el selectiu espanyol segueix cotitzant en un rang lateral situat entre els 9.500 i 10.000 punts. "L'única cosa on podem agafar-nos a molt curt termini (per apostar per un trencament dels 10.000) és la possibilitat que els bancs continuïn rebotant durant les properes sessions", assenyala l'expert de Bolsamanía, José María Rodríguez.

contador