El viceprimer ministre italià confirma que l'executiu transalpí valora baixar el dèficit
Mentre Itàlia va ser un llast durant la passada sessió, aquest dimarts ha estat la principal impulsora de les borses europees. En el cas de l'IBEX 35, la pujada ha estat del 0,6% al tancament i s’ha situat als 9.361,1 punts. D'aquesta manera, el selectiu espanyol ha acabat la jornada lluny dels màxims del dia (9.424,7), tot i tenyir-se de verd.
Els parquets europeus, en línies generals, han començat la jornada amb guanys, que han ampliat a mitja sessió un cop el viceprimer ministre italià, Luigi Di Maio, hagués confirmat que l'Executiu valora rebaixar els objectius de dèficit per al 2020 i 2021 mentre manté invariable, al 2,4%, el de 2019.
Així, les principals borses europees han acabat la sessió amb ascensos d'entre el 0,1%, en el cas de la Borsa de Lisboa, i del 0,8%, en el cas de la Borsa de Milà.
EL DÈFICIT ITALIÀ ES MANTÉ EL 2019
El Govern italià va signar el passat 27 de setembre el quadre macroeconòmic per al proper trienni i va fixar les seves previsions de dèficit a 2,4% tant per 2019 com per al 2020 i 2021.
"La xifra del dèficit del 2,4% del PIB es manté per 2019", ha dit avui Di Maio als mitjans, encara que ha reconegut que per al 2020 i el 2021 l'Executiu estudia rebaixar les previsions del dèficit amb incentius al creixement i retallades en les despeses.
Per la seva banda, el ministre de Finances, Giovanni Tria, ha afirmat que "el perfil de desenvolupament del dèficit experimentarà un augment limitat a 2019 en comparació amb 2018 i una reducció gradual durant els anys següents". El mercat especulava que Itàlia anunciés un objectiu de dèficit del 2,2% per al 2020 i del 2,0% per a 2021, però ni Di Maio ni Tria han concretat en aquest sentit.
LA POLÍTICA COPA L'ATENCIÓ
Juntament amb Itàlia, hi ha més assumptes polítics que copen aquest dimecres l'atenció dels inversors. A Espanya, tots els mitjans espanyols parlen aquest dimecres del "xantatge" de Torra a Sánchez, que amenaça amb retirar el suport en un termini molt breu si no li tolera les seves demandes secessionistes. De fet, el president ha convidat formalment el president del Govern a reunir-se "durant les pròximes setmanes" a la Generalitat per parlar del projecte de Sánchez per Catalunya.
Així mateix, al Regne Unit la situació amenaça de saltar pels aires després que un diputat conservador hagi registrat una qüestió de confiança contra la primera ministra Theresa May per rellevar-la del càrrec, cosa que podria acabar amb la seva sortida de Downing Street i, alhora, podria suposar un nou escull en les negociacions sobre el Brexit.
PUJADES I CAIGUDES A L’IBEX
De volta al IBEX i pel que fa al pla corporatiu, cal destacar les fortes caigudes que ha patit Grifols aquest dimecres. La fabricant de productes d’hemoderivats ha estat el valor més baixista (-5,37%) després que els analistes d'UBS hagin rebaixat la seva recomanació a 'vendre' i el preu objectiu a 18 euros per acció (la companyia ha acabat la sessió als 23,09 euros). Les altres dues companyies que més han cedit al parquet aquesta sessió han estat Aena (-0,85%) i Indra (-0,66%).
En canvi, els valors més alcistes han estat Telefónica (+2,43%), Banc Santander (+1,82%) i DIA (+1,58%). Aquesta última s'ha vist beneficiada per l'augment de les participacions en el seu capital de Goldman Sachs i Norges Bank, fins al 17,79% i el 5,286%, respectivament. Mentrestant, els guanys de la 'teleco' i l'entitat presidida per Ana Botín probablement tenen a veure amb la forta apreciació del real brasiler durant les últimes sessions.
ANÁLISIS TÈCNIC
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, destaca que l'IBEX tanca lluny dels màxims del dia, "encara que almenys ens està deixant clar que el suport que presenta als 9.300 punts està suportant els preus".
"Compte doncs amb perforar aquest suport perquè, per sota, no hi ha res fins als mínims anuals als 9.111 punts", explica l'expert. "Per contra, el problema és que les zones de resistències queden bastant lluny dels actuals nivells de preu. Així, la més immediata i la més important la trobem als sempiterns 9.670 punts. Només per sobre d'aquesta, en preus de tancament i amb comoditat, deixarem la porta oberta que la fase correctiva iniciada a finals de gener hagi arribat al final", afegeix.
"Però mentrestant, la veritat és que la possibilitat de tornar als mínims anuals és un fet. Per correlació, estarem atents a l'important suport que presenta la borsa italiana (FTSE MIB) als 20.240 punts. Són tres els suports per part del índex transalpí en aquest suport. O el que és el mateix, mentre no es perforin cal esperar que la resta de places europees i especialment el nostre IBEX 35 no aprofundeixin més en les caigudes", conclou Rodríguez.
MÀXIMS EN EL DOW JONES
Finalment, cal destacar que a l'altre costat de l’oceà, l'índex Dow Jones de Wall Street torna a registrar nous màxims aquest divendres després de l'últim informe d'ocupació ADP. Els Estats Units va crear 230.000 llocs de treball al sector privat el setembre, i els inversors ho celebren al parquet novaiorquès.