Indra, Amadeus i Cellnex han liderat les compres dins del selectiu
Una vegada que s'han digerit les dues cites electorals que es van viure, respectivament, a Itàlia i Alemanya aquest diumenge, els inversors esperen ja amb ganes la reunió del Banc Central Europeu (BCE) d'aquest dijous, durant la qual previsiblement l'organisme oferirà més detalls sobre la retirada d'estímuls. Fins que aquest moment arribi, les borses europees han viscut una sessió clarament de més a menys (l'IBEX 35 ha caigut un 0,04%, fins als 9.586,80 punts, després de pujar fins als 9.677 sencers) després del gir a la baixa de Wall Street.
Els valors més alcistes de l'IBEX han estat Indra (+3,02%), Amadeus (+2,86%) i Cellnex (+2,32%). També han pujat Bankia (+0,97%) i BBVA (+0,61%), després que José María Goirigolzarri hagi comentat a Financial Times que el banc que presideix encaixaria perfectament en l'entitat presidida pel seu anterior cap, Francisco González. Unes declaracions sorprenents i que alguns analistes com els d’AlphaValue consideren un "error", perquè confonen el mercat.
Bon dia també per a altres grans valors com Repsol (+0,89%), Inditex (+0,46%) i Telefónica (+0,26%), mentre Santander (-0,93%) i Iberdrola (-0,83%) han tancat en negatiu. Tot i que els valors més baixistes han estat Ferrovial (-1,91%), Acciona (-1,8%), Mediaset España (-1,78%), Endesa (-1,19%) i ACS (-1,06%).
Al Mercat Continu, Solaria (+4%) i Sniace (+4%) han estat els valors més rendibles, mentre Oryzon Genomics (-5%) i Service Point (-3%) han liderat les vendes.
ALEMANYA, ITÀLIA, TRUMP, COREA DEL NORD...
A Alemanya, el DAX 30 ha arribat a pujar més de l'1%, però també ha reduït els seus guanys fins al 0,5%. Després del sí dels militants socialdemòcrates a la gran coalició, Angela Merkel serà investida per quarta vegada cancellera el proper 14 de març.
A Itàlia, la història és diferent. La formació d'un govern resultarà complicadíssima i ja es parla de nous comicis després de l'estiu. En qualsevol cas, Itàlia és Itàlia i el mercat no està preocupat per una realitat política que des de sempre és complicada. De fet, aquest dilluns el FTSE MIB puja un 1,7%.
Respecte a la guerra comercial plantejada per Donald Trump, cal assenyalar que el president nord-americà té previst celebrar una conferència de premsa a la Casa Blanca aquest nit, al voltant de les 21:30 hora espanyola, juntament amb el primer ministre de Suècia. "Segurament se li preguntarà sobre la seva proposta de guerra comercial amb Europa i la Xina... les espurnes poden saltar", assenyala Jack Blanchard, de Politico.
Corea del Nord ha estat notícia perquè ha acordat iniciar converses amb Corea del Sud per primera vegada en 10 anys amb l'objectiu de millorar les seves relacions bilaterals
De tornada a Europa, aquest dimarts continuen les negociacions sobre el Brexit a Brussel·les. El principal negociador de la Unió Europea (UE), Michel Barnier, es reunirà amb el director executiu per a la UE del Fons Monetari Internacional i amb la líder del Partit Unionista Democràtic d'Irlanda del Nord, Arlene Foster. A Londres, la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, i el secretari del Brexit, David Davis, es reuniran amb Guy Verhofstadt, del Parlament Europeu.
Finalment, Corea del Nord ha estat notícia perquè ha acordat iniciar converses amb Corea del Sud per primera vegada en 10 anys amb l'objectiu de millorar les seves relacions bilaterals. Segons fonts sud-coreanes, el règim de Pyongyiang també ha mostrat la seva disposició a negociar la seva renúncia a les armes nuclears amb els EUA, en un canvi dràstic de la situació respecte a les tensions dels últims mesos.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
L'IBEX ens diu que la resistència més important la trobem als 10.600 punts, ni més ni menys que mil punts per sobre dels actuals
"L'IBEX 35 tanca en els mínims de la sessió després d'haver arribat a revalorar-se gairebé un 1%. Això ens reafirma més, si cal, que el nostre índex segueix molt tocat, molt feble. I que a hores d'ara qualsevol moviment a l'alça acaba sent un simple rebot", comenta José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.
"El de menys, al meu entendre, és si març serà un mes de rebots o no. Rebots ha d'haver-hi i de certa entitat, no em val un 1%. Els nivells de 'sobrevenda' diaris i setmanals són molt importants i fins i tot per continuar corregint, necessitem forts rebots contra tendència. Res cau pels segles dels segles sense el seu corresponent rebot", afegeix aquest expert.
"Ara bé", conclou, "encara que l'IBEX busqués de nou els 9.900 o, fins i tot, els 10.200 punts (on presenta un important buit baixista setmanal) estaríem parlant de simples rebots. I és que a dia d'avui, on no hi ha figura de volta de cap tipus (ni se l'espera), l'índex ens diu que la resistència més important, la que ens faria parlar d'un canvi de tendència en l'IBEX 35 la trobem als 10.600 punts, ni més ni menys que mil punts per sobre dels actuals".