Suposa la major pujada de l'índex des del passat mes de juny
L'IBEX 35 acaba la sessió amb una forta pujada de l’1,69%, la seva major pujada des del passat mes de juny, de manera que se situa per sobre dels 9.000 punts (9.074 punts). Jornada amb només tres valors en vermell i importants pujades per a la majoria de valors del selectiu.
Colonial tanca com el valor més alcista, amb pujades del 5,3%, animada pel suport dels analistes a l'augment de la seva participació en la francesa Société Foncière Lyonnaise (SFL). De fet, els experts de Banc Sabadell han millorat la seva recomanació fins a comprar des de vendre després de l'operació. També pujades del 4,9% per a Ferrovial després de confirmar que estudia la venda de la seva filial de serveis, valorades en més de 3.000 milions
Pujades superiors al 3% per a gran part del sector elèctric de l'IBEX, com Endesa (+3,55%), Acciona (+3,14%), Iberdrola (+2,64%) i Enagás (+3,1%), aquesta última després de presentar els seus resultats trimestrals aquest dimarts i registrar un benefici de 325.700.000 d'euros (-13,3%). També grans valors com Inditex (+1,95%) o Santander (+1,65%) han impulsat el selectiu.
Siemens Gamesa (+2,37%) ha estat notícia aquesta sessió després de la renúncia de la seva presidenta, Rosa María García, que serà substituïda al capdavant de la companyia per Miguel Ángel López Borrego a partir de l'1 de desembre.
Pel que fa als valors en vermell, DIA repeteix com el 'fanalet vermell' aquest dimarts amb una caiguda del 8,8% després d'una jornada de volatilitat extrema. Després de la caiguda de la passada sessió, DIA es col·loca a les portes de perdre l'euro de cotització, un nou mínim històric. Juntament amb DIA, només Bankia (-0,94%) i Telefónica (-0,18%) tanquen en vermell.
Tot i les pujades de l'IBEX, jornada negra entre algunes companyies del Mercat Continu. Pèrdues del 27,4% per Coemac, encara pèrdues superiors al 10% per a gairebé una desena de valors: Audax (-14,8%), Solaria (-16,8%), Biosearch (-10,9%), Sniace (-13,9%), Adveo (-13%), Berkeley Energia (-10,4%), GAM (-10,5%)... En canvi, OHL ha liderat les pujades (+12%).
Amb tot, Europa ha optat per rebotar amb fermesa, també amb pujades superiors a l'1% en la majoria de grans índexs. Wall Street va finalitzar la passada jornada amb caigudes moderades (Dow Jones: -0,35%; S&P: -0,6%; Nasdaq: -0,88%) i a Àsia s'ha vist un saldo mixt, amb pujades al Nikkei de l'1,25%.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, opina sobre aquest últim rebot de l'IBEX: "Si no fos per tot el soroll que generen el dia a dia els mercats, amb l'espasa de Dàmocles de Wall Street a sobre (davant l'etern dubte de si estem o no davant l'inici d'un cicle baixista), m'atreviria a dir que a l'IBEX 35 es compra".
L'expert concreta que, tècnicament parlant, l'índex ha rebotat amb "màxima precisió" des de la base del canal baixista pel qual s’està desplaçant el preu des del maig. Ara, l'índex es troba a les portes de la primera resistència "de veritat", el buit baixista de dijous, als 9.163 punts. L'analista explica que, si només omple aquest buit baixista i no el tanca, "les connotacions de debilitat seguiran intactes". En canvi, si el tanca "podem ser optimistes", almenys a curt termini. "Amb objectiu de pujada a la part superior del canal, ara als 9.550 punts", afegeix. "El que toca ara és rebotar, o almenys això és el que diu la teoria xartista: que a la base d'un canal, si s'escau es compra, no es ven", conclou Rodríguez.