L'IBEx puja un 0,5% en una jornada marcada per Gas Natural i la banca

El selectiu espanyol ha arribat a tocar els 8.800 punts, quelcom que no passava des del Brexit

  • Bankia lidera els guanys de l'IBEX amb una pujada del 3,5%
  • No obstant, la gran protagonista del dia és Gas Natural, que puja un 3%
  • El petroli torna a estar en el punt de mira en caure un 2,5% de mitjana
Bolsamanía
Bolsamania | 01 set, 2016 07:49 - Actualitzat: 18:11
bolsa madrid ibex

L'IBEX-35 no ha aconseguit mantenir el bon to que ha mostrat al llarg del dia i en els últims compassos de la negociació ha reduït les pujades que experimentava. Malgrat això, ha acabat la sessió en positiu, amb un avenç del 0,53% fins als 8.762 punts, mentre que la resta de borses europees han tancat amb pèrdues del 0,4% de mitjana.

DAX
19.233,230
  • -0,16%-30,47
  • Max: 19.288,89
  • Min: 19.121,14
  • Volume: -
  • MM 200 : 18.385,71
14:09 15/11/24
IBEX 35
11.645,800
  • 1,05%121,50
  • Max: 11.664,60
  • Min: 11.472,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.075,01
14:09 15/11/24

La primera sessió del mes de setembre ha estat una jornada d'anada i tornada. El selectiu espanyol ha arribat a tocar els 8.800 punts, quelcom que no passava des que els britànics van votar a favor de la sortida del Regne Unit de la (UE), el conegut com 'Brexit', però no ha aconseguit mantenir aquest nivell a causa de la banca.

Precisament el sector bancari era el que estava sustentant la forta pujada que ha arribat a experimentar l'IBEX, i ha estat ell el causant de la reducció dels guanys després de passar de pujar un 3,5% a fer-ho amb prou feines un 0,5%. Al tancament de la sessió, la majoria dels bancs cotitzaven en positiu, amb Bankia al capdavant, que experimentava una pujada del 3,57%. No obstant això, destacaven les pèrdues de CaixaBank, l'únic banc en vermell, del 0,08%, després de ser una de les entitats protagonistes de la sessió.

El sector bancari ha passat de pujar un 3,5% a fer-ho amb prou feines un 0,5% al moment del tancament.

I és que La Caixa ha anunciat juntament amb Repsol que preparen la tornada del 20% de Gas Natural per 4.000 milions. És a dir, es despendrien aproximadament d'un terç de la participació que tenen ara a la gasista. Al contrari del que ha passat amb CaixaBank, l'operació ha anat bé a la petrolera, que ha pujat un 1,16% i també a Gas Natural, que ha experimentat un rebot del 3,05%.

Aquest dijous, a més, ha arribat carregat de referències macroeconòmiques. D'una banda s'han conegut les dades sobre l'activitat de la indústria manufacturera de la zona euro, que va perdre impuls en el mes d'agost. En concret, va frenar el seu creixement fins al seu nivell més baix en tres mesos, amb un descens lleument major a l'esperat pels analistes. El ritme d'expansió es va ralentir en totes les àrees, provocant una creació d'ocupació més feble. L'índex PMI manufacturer que elabora la consultora Markit se situa en 51,7 punts, una desena menys que al juliol, un resultat en el qual ha influït el 'Brexit' i que pot empitjorar al setembre, segons ha dit Chris Williamson, economista cap de IHS Markit.

A més, als EUA s'han conegut les dades setmanals de desocupació, que van augmentar en 2.000 fins a les 263.000, encara que el nivell d'acomiadaments es va mantenir prop de mínims, la qual cosa mostra que el mercat de treball segueix sent bastant robust. Els analistes esperaven que la lectura augmentés fins a les 265.000 sol·licituds en la setmana que va des del 21 al 27 d'agost. Cal recordar que les noves peticions s'han mantingut a l'interval de 260.000 durant les últimes sis setmanes, i que les noves sol·licituds van caure per sota del llindar clau de 300.000 a principis de 2015, romanent en aquest nivell durant 78 setmanes consecutives, el tram més llarg des de 1970, segons recull Marketwatch.

Unes dades que es coneixen la vespra de la publicació de l'informe d'ocupació corresponent al mes d'agost, que el Departament de Treball nord-americà publicarà aquest divendres i que està considerat com la referència de la setmana. Sobretot perquè depenent dels resultats que llanci podria ser l'esperó que molts esperen perquè la Reserva Federal (Fed) anunciï una pujada dels tipus d'interès.

Unes dades que es coneixen la vigília de la publicació de l'informe d'ocupació corresponent al mes d'agost, que el Departament de Treball nord-americà publicarà aquest divendres i que està considerat com la referència de la setmana. Sobretot perquè depenent dels resultats que llanci podria ser l'esperó que molts esperen perquè la Reserva Federal (Fed) anunciï una pujada dels tipus d'interès.

NOVA CAIGUDA DEL PETROLI

Per la seva banda, al mercat de les matèries primeres destaca el petroli, que al moment del tancament dels mercats al Vell Continent experimenta una caiguda del 2,5% de mitjana. En concret, el barril de tipus Brent, de referència a Europa, cau un 2,58% fins als 45,68 dòlars, mentre que el de qualitat West Texas, de referència als EUA, experimenta pèrdues del 2,82% fins als 43,44 dòlars.

"Les dades dels inventaris dels EUA suggereixen que l'excés d'oferta es mantindrà més temps del que s'esperava"

Les pèrdues d'aquest dijous de l''or negre' se sumen a les experimentades aquest dimecres després de conèixer-se els inventaris de petroli als EUA, que van augmentar més de l'esperat. En concret, l'Agència d'Energia dels EUA va reportar un augment de les reserves de 2,3 milions de barrils fins als 525,9 milions, quan els analistes havien previst un augment proper als 900.000 barrils.

“Les dades dels inventaris dels EUA suggereixen que l'excés d'oferta es mantindrà més temps de l'esperat”, ha dit Hans van Cleef, economista d'energia d'ABN AMRO Bank a Amsterdam. “A més d'això, l'anticipació d'un dòlar més fort si la Fed comença a pujar tipus és negatiu per als preus del petroli. I també hi ha incertesa sobre la possibilitat que l'OPEP actuï, o no, en la seva reunió a final de mes” per sostenir els preus del petroli, ha assenyalat l'expert segons recull CNBC.

ANÀLISI TÈCNICA

"El nostre selectiu ha patit cert vertigen després d'arribar a recuperar els nivells previs a la històrica sessió del Brexit"

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha explicat que la sessió d'aquest dijous “ha estat molt interessant en l'aspecte que el nostre IBEX-35 ha marcat un màxim en la sessió en els 8.884,9 punts quan resulta que el preu de tancament del selectiu en la sessió prèvia al Brexit es va marcar als 8.885,3 punts”.

Això què vol dir? Molt senzill, que “el nostre selectiu ha sofert cert vertigen després d'arribar a recuperar els nivells previs a la històrica sessió del Brexit i des d'aquí se'ns ha desinflat, de la mà del petroli i del sector dels bancs, a la recta final del dia”. Segons l'expert, “heus aquí el motiu pel qual venim repetint una vegada i una altra que la clau, des del punt de vista tècnic, la tenim en els màxims intradia de la sessió del 23 de juny als 8.912 punts”. Així, “només quan tanquem per sobre d'aquest nivell començarem a mirar d'una altra forma al nostre índex així com a la gran majoria dels seus components”.

contador