Aquesta sessió, el selectiu ha tancat amb una pujada del 0,26% fins als 9.169,6 punts
L'IBEX-35 ha tancat la seva millor setmana l'any després de pujar un 6,5% empès per la banca gràcies al rebot que ha viscut en aquestes últimes jornades. Aquest divendres, l'IBEX-35 s'ha revaloritzat un 0,26% fins als 9.169,6 punts. En aquest cas, la banca s'ha resistit després de la sessió alcista del dijous després del Banc Central Europeu.
Grifols ha estat el valor que més ha pujat aquest divendres amb un avanç del 4,92% fins als 17,6 euros; l'ha seguit Viscofan que s'ha revaloritzat un 2,71% fins als 46,3 euros. Per la seva banda, Enagas ha estat el tercer valor amb millor comportament del selectiu aquesta sessió després d'avançar un 2,47% fins als 23,8 euros.
Aquest divendres, l'Ibex 35 s'ha revaloritzat un 0,26% fins als 9.169,6 punts. En aquest cas, la banca s'ha resistit
Al costat dels guanys, aquest divendres també cal parlar de Telefónica, que s'ha apuntat un 0,74% fins als 8,3 euros. Tal com assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, cal estar atents a la gran 'envolupant' alcista de la companyia. “Aquest tipus de pauta, sobretot quan es produeix després d'un procés correctiu, acostuma a tenir importants implicacions alcistes”, apunta.
Inditex és un altre dels valors protagonistes d'aquesta jornada. La companyia tèxtil, que presentarà resultats dimecres que ve 14 de desembre, ha pujat un 1,27% fins als 32,3 euros. A més, Inditex va ser notícia aquest dijous a causa que els Verds Europeus l'han acusat de no pagar 585 milions d'euros en impostos.
També cal destacar el comportament de Bankinter, que aquest divendres ha pujat un 1,25% fins als 7,5 euros. Bankinter no ha parat de marcar màxims històrics al llarg d'aquesta setmana en la qual ha pujat més d'un 6%. El valor cotitza en 'pujada lliure', amb el que no té cap fre en el seu camí que limiti els seus avanços.
En el costat de les pèrdues, ArcelorMittal ha estat el valor amb pitjor comportament del selectiu després de caure un 5,77% fins als 7,67 euros. Banc Popular, que dijous passat va ser un dels millors, ha tancat aquest divendres amb una caiguda del 3,84% fins a l'euro. Bankia ha estat el tercer valor que més ha caigut, però a distància dels altres dos, ja que s'ha deixat un 2,26% fins als 0,95% euros.
D'altra banda, al mercat continu és Sacyr qui s'emporta tot el protagonisme. La companyia ha tancat amb una pujada del 2,65 després d'haver reduït el deute per Repsol. La companyia ha realitzat una operació amb derivats sobre 30 milions d'accions i ha amortitzat 319 milions d'euros.
ALTRES MERCATS
En la resta de mercat europeus s'ha estès el verd. Així, el CAC 40 de França ha pujat un 0,60%; el FTSE 100 de Londres ha pujat un 0,33% i el DAX 30 alemany s'ha revaloritzat un 0,22%. No obstant això, una altra jornada més cal estar pendents de la borsa italiana que s'ha deixat un 0,73% amb el banc Monte dei Paschi com a protagonista.
El Banc Central Europeu (BCE) ha rebutjat la petició d'Itàlia d'ampliar el temps fins a cinc setmanes per rescatar a l'entitat pel que ha de captar 5.000 milions d'euros a la fi d'aquest mes. Les accions del banc més antic del món, que han perdut en l'últim any més del 80% del seu valor, han estat suspeses de negociació en diverses ocasions al llarg de la sessió, arribant a caure un 15% en la Borsa de Milà.
Una altra jornada més cal estar pendents de la borsa italiana que s'ha deixat un 0,73% amb el banc Monte dei Paschi com a protagonista
Del Banc Central Europeu se segueix parlant aquest divendres després de la decisió de l'organisme d'ampliar el programa de compra d'actius fins a desembre de 2017. Això sí, en lloc d'optar per un allargament d'aquest en sis mesos més a un ritme de compra de 80.000 milions d'euros mensuals, l'organisme es va decantar per l'altra opció que estava sobre la taula: l'extensió dels estímuls en nou mesos més, fins a desembre de 2017, a un ritme de 60.000 milions d'euros al mes.
REUNIÓ DEL PETROLI
Es torna a parlar del petroli. Els membres de l'OPEP i els productors de petroli que no pertanyen al càrtel es reuneixen al llarg del cap de setmana a Viena per tractar d'arribar a un acord que faci vàlid el que, al seu torn, es va pactar el dimecres passat. Per a això, els països 'no-OPEP' hauran d'acceptar una retallada de producció de 600.000 barrils diaris que, en el cas concret de Rússia, seria de 300.000 barrils.
Hi ha dubtes sobre si els membres de l'OPEP compliran amb l'acordat el passat dia 30 (la retallada de producció en 1,2 milions de barrils diaris) i també hi ha dubtes sobre si els països productors que no formen part de l'OPEP, especialment Rússia, acceptaran dur a terme aquesta retallada i sobre com ho faran.
A l'hora del tancament de les places del Vell Continent, el barril de Brent, referent a Europa, pujava un 0,35% fins als 54,08 dòlars, mentre que el barril del West Texas, referent als EUA, cotitzava amb pujades del 1% fins als 51,35 dòlars.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que “ja tenim al nostre selectiu a les portes de la important resistència que presenta en els màxims d'octubre, els 9.255 punts”. Així explica que com a primera zona de suport tenim la referència dels 9.050-9.060 punts. L'únic "però" al ral·li alcista d'aquesta setmana, superior al 6%, són els importants nivells de "sobrecompra" aconseguits. “Encara que l'experiència ens diu que quan la tendència és molt forta (a l'alça o a la baixa) els nivells de "sobrecompra/sobreventa" no serveixen de res”, afegeix.
Resumint l'analista es queda amb el fet d'aquesta setmana s'ha vist superar importants resistències a totes les borses europees, especialment en el Dax i en l'Euro Stoxx 50 Total Return (SX5I). “És més, l'índex europeu ajustat per dividends (SX5I) ha tancat en espelmes setmanals per sobre dels màxims d'abril, confirmant així (encara que agrairíem una mica més de filtre) una gran formació de tornada en "doble vall" amb importants implicacions alcistes de cara als propers mesos”, conclou.