L'IBEX perd un 1,23% arrossegat per Santander i amb un ull a la Fed

L'entitat càntabra s'ha deixat un 4% després de publicar els seus comptes

Nieves Amigo
Bolsamania | 30 oct, 2019 10:59 - Actualitzat: 18:57
ibex portada mercados bolsa

IBEX 35

11.382,600

17:35 12/11/24
-1,85%
-214,70

L'IBEX ha estat el pitjor índex europeu d'aquest dimecres després de caure un 1,23%, fins als 9.284 punts, arrossegat pels descensos en Santander, que ha cedit un 4,06% després de publicar resultats. El selectiu i la resta de borses europees s'han mogut amb cautela a l'espera del que decideixi aquesta tarda-nit la Reserva Federal (Fed). Dins de l'índex espanyol han destacat també les pujades en Ence (+3,1%) i els forts descensos en CIE Automotive (+3,83%), Arcelor Mittal (+3,51%) i Meliá (+3,48%).

Santander ha guanyat un 35% menys durant els primers nou mesos de l'any i un 64% menys durant el tercer trimestre estanc. Aquesta caiguda ja s'anticipava per l'impacte del deteriorament del fons de comerç al Regne Unit i dels costos de reestructuració a Espanya.

Avui també han publicat xifres moltes altres companyies, com Iberdrola (-0,24%), Naturgy (+0,67%), REE (+1,83%) i MásMóvil (-1,59%). Al tancament de la jornada d'ahir, va ser Aena que va presentar els seus resultats, amb un augment del benefici del 9,4%. Tot i així, una rebaixa en les previsions de passatgers i un advertiment de Moody's ha fet que les seves accions hagin caigut un 2,38%.

Fora d'Espanya han destacat els comptes de Credit Suisse, amb un benefici que més que ha duplicat el del tercer trimestre de 2018 i que ascendeix als 881 milions de francs suïssos. A més, Deutsche Bank ha comunicat unes pèrdues de 4.116 milions fins a setembre per la reestructuració. El banc alemany s'ha deixat un 7% al DAX. Als Estats Units anuncien avui les seves xifres Apple i Facebook.

Fora dels comptes, al Mercat Continu cal destacar DIA, que s'ha disparat un 50,87% sense cap notícia que ho justifiqui i que coincideix amb l'arrencada de la seva ampliació de capital de 605 milions d'euros.

AQUESTA TARDA ES CONEIX LA DECISIÓ DE LA FED

Pel que fa a la Fed, aquesta tarda es confirmarà si l'organisme, com tothom espera, retalla els tipus d'interès en 25 punts bàsics. El mercat ho descompta des de fa temps i atorga a aquesta opció una possibilitat del 97%. No obstant això, les elevades incerteses que enfronta l'economia per la guerra comercial obligaran al banc central a fixar la seva política "reunió a reunió", tal com el mateix organisme ha explicat.

Respecte a les dades macro de la jornada, el PIB dels Estats Units es desaccelera lleugerament en créixer un 1,9% durant el tercer trimestre (s'esperava un augment de l'1,6%). Al tancament del mercat a Europa, els índexs novaiorquesos cotitzen sense rumb clar, també a l'espera de conèixer la decisió que adopti el banc central nord-americà.

ANÀLISI TÈCNICA

Al final el 'reversal' de l'IBEX de la sessió del 17 d'octubre s'ha sortit amb la seva. Si recordeu, durant aquesta sessió dèiem que el normal era assistir a una correcció en l'índex, ja que el preu havia tocat la part alta del canal alcista i que, a més, aquest tipus de figures d''anada i tornada' acostumava a portar correccions de curt termini. I la veritat és que ha trigat diverses sessions però al final la correcció ha arribat", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"El 'reversal' no es va anul·lar ja que en cap moment el preu s'ha col·locat per sobre dels màxims d'aquest dia, als 9.500 punts. I encara que a molt curt termini podem assistir a un rebot, no descartem que acabi buscant suport a la base (suport) del canal alcista de curt termini. Això és, com ja vam advertir, independentment que es tanqués el buit baixista dels 9.410 punts", ha destacat.

"Ja vam dir que era un buit i que com a tal o es tancava o no es tancava. Es tractava d'una espasa de Dàmocles que va ser atacada en una desena de vegades sense èxit i amb la qual no podíem. No obstant això, divendres passat vam tancar aquest buit i per tant aquí teníem i tenim un important senyal de fortalesa, ja que ja no hi és. Aquest buit forma part de la història", afegeix l'expert.

"Però és independentment de les correccions de curt termini, ja que la pèrdua de 'momentum' (velocitat de creuer) era i és evident. I per poder recarregar de nou les piles i seguir pujant, necessitem correccions com l'actual. Com sempre ens agrada recordar... fins i tot per seguir pujant, necessitem de correccions contra tendència (fases de reacció)", conclou.

contador