L'IBEX perd un 0,17%, però manté els 9.200 punts gràcies a la banca

Sabadell, BBVA, CaixaBank i Bakinter han pujat més d'un 2%

Nieves Amigo / Javier Melguizo
Bolsamania | 27 feb, 2019 09:51 - Actualitzat: 18:21
traders brokers london city

IBEX 35

11.659,200

17:37 04/10/24
0,35%
41,20

L'IBEX ha cedit un 0,17% aquest dimecres i s'ha situat als 9.211 punts. El selectiu espanyol ha aconseguit mantenir la cota dels 9.200 punts, que havia perdut durant gran part de la sessió, gràcies al sector financer, ja que sis dels valors més alcistes han estat bancs. Europa ha cotitzat en sintonia amb el parquet madrileny, després dels lleus retrocessos d'ahir a Wall Street i que a Àsia s'hagi viscut una sessió tranquil·la, amb signe mixt.

Al pla geopolític, la notícia és la reunió entre Donald Trump i Kim Jong-un, sense oblidar tots els dubtes al voltant del Brexit. El president nord-americà i el líder nord-coreà es reuniran aquest dimecres a Hanoi, capital de Vietnam, amb l'objectiu de treballar en les relacions entre les dues nacions, juntament amb la desnuclearització de la península de Corea.

Abans de la reunió dels dos líders, Trump va tuitar que Corea del Nord podria ser tan "pròspera" com Vietnam si es desnuclearitzés, i va afegir que el seu potencial és "impressionant".

A més, els inversors estaran atents als esdeveniments relacionats amb la treva entre la Xina i els Estats Units en matèria de comerç. Trump ha declarat que posposarà la data límit de l'1 de març que hauria suposat l'augment dels aranzels a la Xina.

Pel que fa a la resta, segueixen cuejant aquest dimecres els últims comentaris del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell. Powell va advertir aquest dimarts sobre la possibilitat d'un creixement més lent en el futur, tot i la solidesa actual de l'economia nord-americana. Powell va afegir que el banc central dels Estats Units està disposat a ajustar la política si es justifica.

Pel que fa al Brexit, la 'pilota' està a la teulada del Parlament britànic, que haurà de decidir si es retarda o si s'opta per un Brexit dur. Està previst que la votació se celebri d’aquí a dues setmanes.

SANTANDER MANTINDRÀ EL DIVIDEND EN ACCIONS

Banc Santander va comunicar aquest dimarts que proposarà als seus accionistes, durant la pròxima Junta General que tindrà lloc l'1 d'abril, l'autorització per recomprar accions davant la "possibilitat d'executar programes de recompra amb la finalitat de reduir el nombre d'accions en circulació, si les condicions de mercat ho aconsellen".

A més, Santander ha decidit demanar als seus accionistes mantenir la possibilitat de cobrar el dividend en accions, tot i que anteriorment s'havia compromès a pagar el dividend íntegrament en efectiu. D'altra banda, el banc es compromet a elevar el seu pagament de dividend, el percentatge de beneficis que destina a dividends, fins al 40-50% des de l'actual 30%-40%.

Davant d'aquestes novetats, Santander començava la sessió amb pèrdues, que han arribat a superar l’1,3% i han estat el principal llast per a l'IBEX. Finalment, els títols de l'entitat han aconseguit donar-se la volta dues hores abans del tancament i han tancat amb un repunt del 0,39%, impulsat per la tendència del sector bancari.

De fet, els bancs han estat el principal suport per reduir les pèrdues en l'IBEX. Tots ells han acabat la sessió en positiu, amb Sabadell com la companyia més destacada del selectiu amb una pujada del 3,08%. Per sobre del 2% també han acabat CaixaBank, BBVA i Bankia.

A la banda de les pèrdues, el valor més castigat ha estat Ence (-2,65%), que ahir va presentar els seus resultats corresponents a l'exercici 2018. La paperera va millorar un 41% el seu benefici net atribuïble, fins als 129 milions d'euros, i l'EBITDA va millorar un 35%, fins a arribar als 291 milions d'euros.

En un altre mercats, el barril de cru Brent, de referència a Europa, ha cotitzat amb una alça del 2,18% al tancament del mercat espanyol, fins als 66,66 dòlars. Per la seva banda, al mercat de divises l'euro s'ha depreciat fins als 1,1365.

contador