Wall Street va tancar amb retallades del 2% divendres passat i a Àsia, el Nikkei s'ha deixat un 2,5%
L'IBEX 35 comença la setmana amb una caiguda de l’1,44%, fins als 10.064 punts. Malgrat que l'índex havia aconseguit reduir les seves pèrdues recolzat en les elèctriques i en les gasistes, al final de la sessió tots els seus valors (excepte tres) han tancat en números vermells.
Després de les fortes pèrdues de divendres passat, amb caigudes properes al 2% a Wall Street i de l'1,8% per a l'IBEX, el selectiu espanyol continua la seva correcció. A més, a Àsia els principals índexs també han començat malament la setmana (Nikkei: -2,55%).
En verd, tot just han tancat dos valors a l'IBEX 35. Arcelor Mittal (+1,3%), Banc Sabadell (+0,98%) i Abertis (que ha tancat pla) han estat els únics valors que han aconseguit no caure en les pèrdues aquest dilluns.
A l'altre extrem, Técnicas Reunidas ha liderat les vendes després de deixar-se un 3,85% durant la sessió. DIA l'ha acompanyat entre els valors més baixistes en caure un 3,17%. El tercer valor que més ha caigut ha estat Grifols, amb un 2,81%.
En vermell també ha destacat Siemens Gamesa, que ha cedit un 2,79% enmig de les protestes que la seva decisió de tancar la planta de Miranda de Ebro ha aixecat.
També l'incessant degoteig a la baixa de Telefónica (-1,95%) està pesant en l'índex. Des del punt de vista tècnic, l'operadora ha marcat un nou mínim decreixent i s'ha emportat per davant el suport que presentava en els mínims de 2017, els 8,10 euros. "Després d'aquest gir a la baixa (de l'IBEX), són molts els títols de pes que han deteriorat el bon aspecte tècnic que presentaven fins fa un parell de dies, sobretot Telefónica", adverteix l'expert de 'Bolsamanía, José María Rodríguez.
A més, Iberdrola ha superat per primera vegada Telefónica en valor en borsa. Per la seva banda, un altre dels 'pesos pesants' de l'IBEX, Inditex, ha caigut a prop d'un 1% malgrat que els analistes de Alphavalue encara veuen valor a la companyia, després que la tèxtil hagi registrat una correcció borsària del 8% durant els últims tres mesos.
Pel que fa a la banca, els analistes de Deutsche Bank aposten per Caixabank, l’'avaluació' del qual mantenen positiva i el preu objectiu per acció en 4,95 euros, encara que l'entitat ha caigut un 1,3% aquest dilluns, fins als 4,18 euros.
BORSES EUROPEES
A la resta de borses europees, de nou els números vermells s'imposen entre els grans índexs. Les pèrdues superen l’1,4% en el cas del CAC 40 i el Footsie 100, i se situen al voltant del 0,7% al DAX 30.
AGENDA
Pel que fa a la resta, aquest dilluns es parla de la trobada al més alt nivell que tenen previst mantenir Corea del Nord i Corea del Sud, ja sense l'excusa dels Jocs Olímpics d'Hivern que comencen aquest divendres. A més, també és notícia Alemanya. De moment, Angela Merkel i Martin Schulz no van aconseguir aquest diumenge arribar a un acord per formar un govern de coalició i intentaran superar les últimes discrepàncies aquest dilluns. A més, aquesta serà també la setmana de Luis de Guindos (o no). Dimecres Mariano Rajoy el presentarà com a candidat per a la vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE) i aquesta mateixa setmana se sabrà si surt elegit o no. Hi ha molts dubtes que vagi a aconseguir-ho finalment.
Pel que fa a l'agenda de la jornada, aquest dilluns es publiquen els PMI serveis de gener a Europa i també als Estats Units. El PMI d'Espanya ha quedat en 56,9, per sobre del 55,4 estimat. A la Zona Euro, s'ha situat als 58 davant l'estimació de 57,6. A més, parla el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi. "Aquesta setmana, els discursos dels membres de la Fed i la reunió de tipus del Banc d'Anglaterra són les cites clau que calen observar. Els discursos de la Fed seran particularment interessants després d'aquest major creixement salarial que va mostrar l'informe d'ocupació dels Estats Units divendres", assenyalen els analistes de Danske Bank.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons explica l'analista tècnic de 'Bolsamanía, José María Rodríguez, la setmana ha començat "deixant un buit baixista als 10.211 punts que pot, a més, acabar sent setmanal". Les caigudes de la setmana passada col·loquen el selectiu espanyol molt a prop del suport dels 9.900 punts, la base del moviment lateral des del passat estiu; per dalt, l'IBEX segueix mantenint la resistència dels 10.600 punts.
Rodríguez remarca el mal comportament d'Inditex i Telefónica. "El primer d'ells sembla decidit a buscar la zona de suport que presenta als 26,40 euros, mínims de juny de 2016", assenyala l'analista. Sobre Telefónica, explica que "no presenta ja suports de cap tipus fins als 7,25 - 7,30 euros". Quant a les caigudes dels bancs, Rodríguez creu que "encaixen a dia d'avui dins dels paràmetres normals", ja que "cap d'ells ha perforat suports importants". Per això, l'analista creu que "tot sembla formar part d'una simple fase correctiva o fase de reacció a les importants pujades prèvies".