Els resultats de Bankia han estat pitjors del que s'esperava pel consens del mercat
Mal començament de setmana per l'IBEX-35, que ha baixat un 1,5% i ha perdut tot el que havia guanyat en les cinc sessions anteriors, quan va pujar un 1,32%. A més, el selectiu espanyol torna a fracassar en el seu intent de superar la important resistència tècnica de 9.550 punts.
Les vendes han estat generalitzades en tots els mercats europeus i també a Wall Street. El Dow Jones cau més de l'1% i perd els 20.000 punts, mentre la volatilitat es dispara en la borsa nord-americana, després de la polèmica ordre signada per Donald Trump per detenir l'entrada de refugiats de set països musulmans.
Michael Hewson, de CMC Markets, ha comentat que "augmenten els temors al fet que Estats Units sigui un lloc menys predictible per fer negocis". Aquest expert destaca que l'optimisme inicial del mercat pot esvair-se després de les mesures adoptades per Trump en els seus primers dies a la Casa Blanca. Empreses com Starbucks, Google, Apple o Facebook ja han mostrat el seu rebuig a aquestes mesures i el dòlar s'acosta al seu nivell més baix des de principis de desembre de 2016.
A Espanya, la temporada de resultats segueix el seu curs, amb Bankia com a protagonista. Després de Santander, Bankinter i Sabadell, aquest dilluns ha publicat els seus comptes el banc nacionalitzat. Per a l'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri, el consens esperava una caiguda en el benefici net de 2016 del 18%, que finalment ha resultat ser del 22,7%, fins als 804 milions d'euros. Els títols de l'entitat han baixat un 0,61%.
Encara que no han estat les més a la baixa de l'IBEX. ArcelorMittal ha baixat un 3%, Caixabank un 2,94%, Banc Popular un 2,53%, IAG un 2,5%, Repsol un 2,31%, Santander un 1,87%, Iberdrola un 1,34%, BBVA un 1,11% i Telefónica un 1,10%. Els únics valors en positiu han estat Merlin Properties i Sabadell, que han pujat un 0,29%, i Mediaset (+0,13%).
Un altre catalitzador positiu per als índexs ha estat l'anunci de Unicredit. El banc italià ha baixat un 5% després d'anunciar que les seves ràtios de capital, al tancament de 2016, no compliran els requisits establerts pel Banc Central Europeu (BCE). El Ftse MIB de la borsa de Milà han tancat amb descensos del 2,95%.
A nivell econòmic, el PIB d'Espanya en el quart trimestre va augmentar un 0,7%, en línia amb l'esperat. L'economia espanyola va tancar 2016 amb un creixement econòmic del 3,2%. Barclays afirma que, de cara a 2017, espera un creixement del 2,4%. "Una inflació més forta i una creació d'ocupació menys dinàmica reduiran el creixement real dels ingressos familiars i, per tant, la despesa dels consumidors", afirmen des del banc britànic.
Per la seva banda, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha presentat aquest dilluns l'informe anual sobre l'economia espanyola, en el qual ha ratificat les seves últimes previsions de creixement per a l'economia espanyola, que s'expandirà a un ritme del 2,3% aquest any i del 2,1% en 2018. L'organisme, entre altres coses, recomana pujar impostos com l'IVA més que dur a terme ajustos de la despesa.
ANÀLISI TÈCNICA
"L'IBEX-35 va perdre la setmana passada una gran oportunitat per superar resistències i al final el que tenim són quatre vés-les setmanals consecutives tancant per sota de la resistència dels 9.544 punts (el buit a la baixa setmanal amb el qual va donar començament 2016)", comenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
Si el divendres dèiem que havíem emplenat el buit alcista (suport) del dimecres avui aquest ens ho portem per davant
"És a dir, mentre Wall Street en bloc es troba en màxims de tots els temps i el Dax polvoritzava recentment resistències importants la resta d'Europa, juntament amb l'IBEX-35, es van quedar a les portes de confirmar la superació de resistències i ara que es produeix el gir als mercats (de moment només en termes de curt termini) toca sofrir", afegeix aquest expert.
"Si el divendres dèiem que havíem emplenat el buit alcista (suport) del dimecres avui aquest ens ho portem per davant. És a dir, ho tanquem. I això precisament no és un senyal de fortalesa. Per tant i després d'anul·lar aquest buit ja no trobem suport fins als 9.200-9.250 punts", explica Rodríguez.
"I com a zona de resistència ara tenim el buit a la baixa de la sessió d'aquest dilluns en els 9.504 punts. Banc Santander segueix en línies generals més forta que la gran majoria dels blue xips de l'Ibex 35 però sense Telefónica ni BBVA anirem molt lluny. I aquests només donaran senyal de fortalesa per sobre dels 9,40 i els 6,60 euros respectivament", conclou.