L'IBEX encadena quatre jornades consecutives amb caigudes

El selectiu ha caigut lleument un 0,01% i s'ha mantingut als 9.407 punts

  • Els valors acerers són els fanalets vermells de la sessió, malgrat el lideratge del dimecres
  • Les energètiques lideren la part més alta de l'índex de la Borsa espanyola
  • L'euro recupera terreny al seu canvi contra el dòlar
Nieves Amigo
Bolsamania | 12 gen, 2017 09:52 - Actualitzat: 18:37
0cb916

Una altra jornada més l'IBEX-35 no ha pogut tancar en positiu, malgrat haver estat bona part de la sessió amb nombres verds. Per quarta jornada consecutiva, el selectiu espanyol ha caigut, en aquesta ocasió lleugerament un 0,01%, fins als 9.407,4 punts. L'obertura a la baixa de Wall Street ha frenat la reacció de l'índex de la Borsa espanyola.

Si en la sessió del dimecres, els valors relacionats amb les matèries primeres lideraven la taula, en aquesta jornada han estat els fanalets vermells de la sessió. Així, Acerinox ha caigut un 6,72% fins als 12,36 euros. El valor ha perdut els seus suports important del curt termini. ArcelorMittal ha estat el segon valor més a la baixa, amb una caiguda del 3,47%, fins als 7,45 euros.

D'altra banda, les energètiques han estat els valors amb millor comportament en el selectiu

Mediaset també ha estat en la part baixa de la taula. La companyia de comunicació ha caigut un 3,24%, fins als 10,9 euros. Una caiguda semblant a la registrada per Atresmedia (-4,02% fins als 9,8 euros) al Mercat Continu. Aquest dijous s'ha publicat que Imagina, el grup que controla els drets de la Lliga de futbol, la Copa d'Europa o la Fórmula 1, i que és propietat de Jaume Roures i l'inversor Juan Abelló, podria acabar en mans xineses.

D'altra banda, les energètiques han estat els valors amb millor comportament en el selectiu. Així, Enagás ha liderat les pujades amb un avanç de l'1,24%, fins als 24,1 euros. Iberdrola (+1,1%), Gas Natural (+1,04%) i Endesa (+0,96%) han estat els altres tres valors que han estat en la part alta de la taula.

A les places europees més importants s'ha imposat el signe mixt. Així, el FTSE 100 ha pujat un 0,03%, la qual cosa ha fet que hagi marcat un nou màxim històric en els 7.297,61 punts i ha encadenat 13 jornades consecutives en positiu. D'altra banda, el DAX 30 s'ha deixat un 1,07%. En aquest índex cal ressaltar que 2 dels 3 valors amb pitjor comportament han estat fabricants de cotxes, Daimler i BMW, amb caigudes properes al 3%. Volkswagen també ha cedit un 2,45%.

Això es deu al fet que Fiat Chrysler ha estat acusat de falsejar les emissions. Aquest valor s'ha deixat un 16,14% en el FTSE MIB italià, que ha caigut un 1,7%. Finalment, el CAC 40 s'ha deixat un 0,51%.

Al mercat de les divises, l'euro s'aferma en els 1,06 dòlars. Així, a l'hora del tancament del mercat del Vell Continent, la moneda comunitària pujava un 0,73%, fins als 1,0659 'bitllets verds'. Un nivell al que no estava des del passat 8 de desembre. D'altra banda, el preu del petroli puja més d'un 1%. Així, el barril de Brent, de referència a Europa, cotitza amb pujades de l'1,52%, fins als 55,94 dòlars.

Així, a l'hora del tancament del mercat del Vell Continent, la moneda comunitària pujava un 0,73% fins als 1,0659 'bitllets verds'

EL BCE I L'EFECTE TRUMP

Aquest dijous s'han publicat les actes del Banc Central Europeu (BCE) del passat 8 de desembre. Les actes del banc central mostren que l'organisme va debatre sobre el resultat de les eleccions nord-americanes i de les polítiques fiscals del president electe, Donald Trump, ja que veu més probables una expansió d'aquestes polítiques fiscals a l'Eurozona.

En un altre ordre de coses, aquest dijous s'han conegut diferents dades macro a Europa, entre els quals cal destacar la producció industrial de la zona euro, que puja al novembre molt més del previst. A França, el partit socialista és l'amfitrió del primer debat per a les eleccions primàries abans de les eleccions presidencials d'aquest any.

ANÀLISI TÈCNICA

Malgrat tancar pràcticament pla, José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que l'interessant de la sessió d'aquest dijous és que sembla que cada vegada que es perfora el suport dels 9.400 punts entra diners al mercat. "Així i tot no podem descartar que el tebi degoteig de les últimes sessions tingui continuïtat a la recerca de la zona de suport dels 9.200-9.250 punts, que és on tenim el primer dels suports de debò (la cresta de l'impuls alcista previ)", comenta l'analista.

Mentrestant estem atents a Wall Street, on a poc a poc i sense fer molt soroll el Dow Jones s'allunya amb claredat de la xifra màgica (en est caso resistència real i psicològica) dels 20.000 punts. Però no només això perquè, a més, "l'índex s'està acostant a la zona de suport dels 19.718 punts (la base del lateral de les últimes setmanes). Perforar aquest suport podria ser l'avantsala d'un moviment correctiu de major entitat que sense cap dubte podria arrossegar a la renda variable del Vell Continent", conclou l'analista.

contador