L'índex ha tancat amb suaus caigudes del 0,02% fins als 10.217 punts durant la seva sisena sessió en números vermells, cosa que no succeïa des de desembre de 2015
La incertesa i les caigudes s'han apoderat de l'IBEX 35 durant les últimes jornades. Tot i que finalment el selectiu ha reduït les seves pèrdues i ha tancat la sessió pràcticament pla (-0,02%) fins als 10.228 punts, es tracta de la seva sisena sessió consecutiva en números vermells, cosa que no succeïa des de desembre de 2015.
La incertesa i les caigudes s'han apoderat de l'IBEX durant les últimes jornades (el selectiu lluita aquest dimecres per no perdre els 10.200 punts). La debilitat de l'índex espanyol és més que evident després que la setmana passada, després de viure un moment d'eufòria amb la superació dels 10.400 punts, nivell clau, no fos capaç de confirmar les seves ganes de seguir pujant deixant enrere aquests preus en tancament setmanal. Avui quan es compleixen 10 anys des que el selectiu marqués els seus màxims històrics (15.945 punts), l'índex suma la seva sisena jornada consecutiva de caigudes, amb descensos acumulats en aquests sis dies del 3%. A més, la prima de risc també ha pujat gairebé un 7%, fins als 114 punts, en un dia marcat per la vaga general a Catalunya.
MELIÁ, EL PITJOR DE L'IBEX AVUI
Meliá Hotels ha estat el valor més baixista de l'IBEX aquest dimecres. La cadena hotelera s'ha deixat un 2,42%, fins als 11 euros, abans de publicar els seus resultats, que es coneixeran al tancament del mercat. A més, l'enduriment de les sancions nord-americanes a Cuba també ha afectat avui a la seva cotització, ja que Washington ha elaborat una àmplia llista d'empreses vinculades a les Forces Armades directament o indirectament amb les quals no poden efectuar transaccions dels ciutadans nord-americans. A la llista, publicada pel Departament d'Estat a la seva pàgina web, figuren uns 80 hotels, entre ells sis gestionats per Meliá i quatre per Iberostar.
El 8 de novembre de 2007, el selectiu espanyol va marcar màxims històrics als 15.945 punts
També ho ha fet especialment malament IAG, que ha perdut un 2%, fins als 6,8 euros, en un context en què el petroli es troba en màxims. L'aerolínia retrocedeix a prop d'un 10% en borsa des que presentés els seus resultats el passat 27 d'octubre i malgrat que ahir va publicar unes dades positives sobre el trànsit aeri del mes passat.
Altres valors com Técnicas Reunidas (-1,68%), Colonial (-0,93%) o Santander, que ha caigut un 0,36% després de plantejar un ajust de la plantilla amb la sortida de 1.585 empleats i la recol·locació d'altres 575 treballadors, han llastat també el comportament del selectiu.
INDRA, EL VALOR MÉS ALCISTA
A la banda oposada, els guanys han estat liderats per Indra, que ha pujat un 3,8% després d'uns resultats que han "superat àmpliament" les expectatives. La companyia va guanyar 85 milions fins a setembre, un 76% més. A la part alta de la taula l'han seguit Mediaset, que ha avançat un 1,89%, Siemens Gamesa, que avui ha rebotat un 1,88% després de les pèrdues d'ahir, i Aena (+1,82%).
Respecte a la resta de borses europees, han destacat les caigudes de l'índex portuguès, que ha caigut un 0,46%, mentre el DAX alemany i el FTSE londinenc han estat els únics que han acabat la jornada en positiu. Respecte a l'euro, la moneda comunitària segueix amb la seva tendència baixista i cotitza avui als 1,1592 dòlars.
Pel que fa al mercat de matèries primeres, el petroli cau, impactat aquests dies per les mesures que s'han pres contra la corrupció a l'Aràbia Saudita. El Brent perd un 0,17%, fins als 63,58 dòlars, i el West Texas baixa un 0,47%, fins a 56,96 dòlars.
Fora d'Espanya, els inversors segueixen amb atenció la gira de Donald Trump per Àsia, un dia que es compleix un any des que va ser elegit president dels Estats Units. Els experts han mesurats les seves paraules durant l'últim discurs davant el Parlament de Corea del Sud, en què ha tornat a endurir les seves paraules sobre el règim de Pyongyang. Entre altres coses, Trump va dir que vol "la pau a través de la força" i ha advertit: "els EUA mai ha buscat el conflicte o la confrontació, però no en fugirem".
ANÀLISI TÈCNICA
Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, "el tancament de l'IBEX aquest dimecres, lluny dels mínims del dia i després de cinc sessions de continuades caigudes, deixen les portes obertes que assistim a un rebot de molt curt termini", explica. Segons la seva opinió, en produir-se, "es tractarà d'un simple rebot, ja que no tenim cap figura de volta ni sembla que es pugui arribar a construir en el curt termini", adverteix.
D'altra banda, l'expert comenta que "el canal baixista dels últims sis mesos que hem assenyalat en el gràfic ja no té cap sentit, cosa que vol dir que ja forma part de la història". Per això, afegeix que, dit això i després d'una correcció acumulada del 3% des dels màxims de la setmana passada, "només cal aferrar-se com un clau ardent a la possibilitat que els mínims de la sessió (10.155) formin part d'un ajust/retrocés del 61,8% de l'impuls alcista mesurat des dels mínims de febrer fins als màxims de la setmana passada". Finalment, Rodríguez conclou que "la perforació dels mínims d'avui amb comoditat i en preus de tancament deixarien la porta oberta a la possibilitat de tornar a l'origen del moviment, és a dir als 9.920 punts".