L'IBEX lluita per no perdre els 10.600 punts mentre l'euro segueix disparat

El selectiu va superar aquest important nivell tècnic aquest dimarts, encara que per la mínima

  • El prioritari és que l'índex espanyol aconsegueixi deixar enrere aquest nivell clau de resistència a tancament setmanal
  • El rei Felip VI ha assegurat a Davos que "Espanya ja no és el país malalt d'Europa, sinó un motor econòmic"
Nieves Amigo
Bolsamania | 24 gen, 2018 09:44 - Actualitzat: 14:59
bolsa_de_madrid_ibex_35_parque

L'IBEX 35 està lluitant aquest dimecres per no perdre els 10.600 punts (10.609,8 punts; +0,01%) que va aconseguir superar, per fi, aquest dimarts. La jornada d'avui serà de 'transició' a l'espera d'aquest dijous, quan es reuneix el Banc Central Europeu (BCE) i quan comença la temporada de resultats a Espanya, amb els comptes de Bankinter. Tanmateix, aquest dimecres hi haurà referències rellevants, com la compareixença del rei Felip VI, entre moltes altres personalitats, a Davos, i la publicació d'una sèrie de dades macro de calat, com els PMI manufacturers, a Europa.

IBEX 35
11.467,100
  • 0,27%31,40
  • Max: 11.485,70
  • Min: 11.446,20
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.294,32
13:25 24/12/24

Wall Street va acabar la jornada d'aquest dimarts pla i amb signe mixt (Dow Jones: +0,07%; S & P: -0,02%; Nasdaq: +0,02%) mentre que a Àsia han dominat els números vermells aquesta matinada. Europa ho té una mica més difícil per pujar aquest dimecres (els índexs cotitzen pràcticament plans ara) després de diverses jornades en positiu.

Un dels valors que pitjor comportament està mostrant és el grup francès Suez Environment, que es desploma un 16% després de retallar la seva previsió de beneficis, entre altres coses per la crisi a Catalunya, on és present a través d'Aigües de Barcelona (Agbar).

Des del punt de vista tècnic, els experts de 'Bolsamanía' assenyalen que, el que tenim davant amb l'IBEX, si confirma aquesta superació dels 10.600, és "una potencial figura de volta en 'doble vall'". "Aquesta pauta, en teoria, ens està indicant que la fase correctiva iniciada el maig de 2017 ha arribat al final i que, per tant, cal apostar per un nou moviment a la recerca dels màxims de l'any passat, als 11.185 punts" , assenyala l'analista tècnic de 'Bolsamanía, José María Rodríguez.

De tornada a Davos, el rei Felip VI ha intervingut al fòrum i ha assenyalat que "Espanya ja no és el país malalt d'Europa sinó un motor econòmic". A més, ha ressaltat que la Constitució espanyola "no és un simple ornament", sinó l'expressió de la voluntat dels ciutadans espanyols, i per tant el "pilar" de la seva "coexistència democràtica", motiu pel qual "mereix el màxim respecte" de tots. En el seu primer discurs davant un fòrum que reuneix l'elit política i econòmica mundial, el cap d'Estat no ha evitat parlar de la "recent crisi" a Catalunya, a la qual s'ha referit com "un intent de minar les regles bàsiques" del sistema democràtic espanyol.

A més, aquest dimecres intervindran personalitats de la talla de Juan Manuel Santos, president de Colòmbia, Christine Lagarde, directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Paolo Gentiloni, primer ministre italià, Alexis Tsipras, primer ministre grec, Angela Merkel, cancellera alemanya, i Emmanuel Macron, president de França. La delegació nord-americana, amb Donald Trump al capdavant, té previst sortir cap a Davos aquest mateix dimecres. Trump intervindrà al Fòrum divendres.

Seguint amb els Estats Units, cal destacar que durant la passada sessió, el Senat nord-americà va confirmar oficialment Jerome Powell com el proper president de la Reserva Federal (Fed). El mandat de Janet Yellen expira el pròxim 3 de febrer. "S'ha complert amb el previst, però l'ha portat molt de temps al Senat aprovar Powell com a successor de Yellen. Esperem que (Powell) s’aferri a l'estratègia de política monetària actual en el curt termini i elevi els tipus tres vegades aquest any", assenyalen els experts de Danske Bank.

Finalment, tornant a l'agenda de dades del dia, s'han publicat els indicadors PMI preliminars de gener sobre l'activitat al sector serveis i al sector de manufactures, tant a Alemanya com a la zona euro. En ambdós casos, les dades del sector manufacturer s'han situat lleugerament per sota de les previsions, però els del sector serveis, més important per a l'economia, han superat els pronòstics.

A més, es coneixeran aquest dimecres les dades d'inventaris setmanals de cru als Estats Units. El barril Brent se situa en aquests moments als 69,86 dòlars i el West Texas, als 64,51 dòlars, amb moviments moderats. Al mercat de divises, l'euro torna a ser notícia, ja que la divisa europea s'aprecia un 0,37%, fins a 1,2344 dòlars, tot i que ha arribat a marcar un nou màxim des de 2014 als $1,2357.

contador