L'IBEX recupera els 10.500 punts després de les paraules de Yellen

El selectiu, que ha anat de menys a més, ha pujat un 1,07%, fins als 10.560 punts

  • La presidenta de la Fed assenyala que l'economia està preparada per seguir pujant tipus i reduir el balanç
  • Les paraules de Yellen han fet que l'IBEX augmentés els seus guanys
  • Només tres valors han tancat amb caigudes en una jornada alcista a les borses europees
Marta Gracia
Bolsamania | 12 jul, 2017 09:28 - Actualitzat: 18:43
broker 720

Jornada completament diferent de la de dimarts. Aquest dimecres, l'IBEX ha recuperat els 10.500 punts després de pujar un 1,07% (10.560 punts). El selectiu ha començat de menys a més, com la resta de borses europees, i ha augmentat els seus guanys després de les paraules de la presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, que ha assegurat que l'economia està preparada per seguir pujant els tipus.

IBEX 35
11.656,600
  • 0,39%44,90
  • Max: 11.674,00
  • Min: 11.520,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.125,61
17:35 22/11/24

De tornada a l'IBEX, el valor més alcista ha estat Acciona, que ha pujat un 3,25%, fins als 76,98 euros. Iberdrola l’ha seguit de prop després d'avançar un 2,92%. El tercer valor amb millor comportament ha estat Cellnex, que ha pujat un 2,45%. Aquest dimecres, Credit Suisse ha elevat un 19% la valoració de la companyia i anticipa pujades fins als 21,4 euros. Avui ha tancat als 18,40 euros.

El sector financer ha tingut un desenvolupament desigual a l'IBEX. Així, Banc Santander ha pujat un 0,4%, fins als 5,78 euros. Aquest dimecres, Bankinter ha recomanat anar a la seva ampliació. No obstant això, l'altre banc amb més pes en el selectiu, BBVA, ha tancat amb una lleugera caiguda del 0,08%, fins als 7,5 euros, i ha estat un dels tres valors que han tancat amb caigudes.

El selectiu ha començat de menys a més, com la resta de borses europees, per acabar amb una pujada de més de l'1%

Tampoc ha estat bona la sessió per a Bankia, que ha registrat la segona caiguda més important del selectiu, després de deixar un 1,14%, fins als 4,5 euros, després de diverses jornades de pujades. El 'fanalet vermell' de la sessió ha estat Acerinox, que s'ha deixat un 2,16%, fins als 11,56 euros. La caiguda es produeix pel fet que el preu del níquel, el seu principal matèria primera, està caient, ja que ArcelorMittal ha pujat un 1,62%, fins als 21,26 euros.

Entre els valors amb pujades, aquesta jornada cal destacar el guany de Telefónica de l'1,32%, fins als 9,13 euros, la qual cosa fa que hagi registrat dues sessions consecutives amb pujades, després de perdre els 9 euros durant la sessió del dilluns. També cal ressaltar la pujada de l'1,71% d'Inditex, fins a fregar els 34 euros. D'altra banda, Mediaset ha tancat amb un avanç del 0,24%, fins als 10,3 euros, després de caure un 17% en tres mesos. Els analistes comencen a veure potencial a la companyia de comunicació.

ALTRES MERCATS

La resta de borses europees també han augmentat els seus guanys després del discurs de Yellen. De fet, totes han pujat més d'un 1%. En el cas de l'FTSE 100 de Londres la pujada ha estat de l’1,19%, el DAX 30 alemany ha avançat un 1,52% i el CAC 40 de França, un 1,59%.

Wall Street, per la seva banda, cotitza amb pujades properes a l'1% i cal destacar que el Dow Jones ha tocat un nou màxim històric intradia als 21.580,79 punts. A més, en aquest mercat, Amazon ha tornat a recuperar els 1.000 dòlars per acció després del seu 'Prime Day'.

No obstant això, el que està movent de veritat la borsa de Nova York és el discurs de la presidenta de la Fed. "Els meus companys del FOMC (comitè de la Fed que decideix la política monetària) i jo mateixa esperem que, amb més ajustos graduals de la política monetària, l'economia continuarà expandint-se a un ritme moderat durant els dos pròxims anys, amb el mercat laboral recuperant encara més i la inflació en pujada cap al 2%", ha explicat Yellen durant el seu discurs davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants.

D'altra banda, l'euro s'ha vist afectat per les paraules de Yellen en el seu canvi contra el dòlar. La 'moneda única' pujava davant del 'bitllet verd', però s'ha capgirat i cotitza amb caigudes del 0,5%, tot i que se situa per sobre dels 1,14 dòlars.

El petroli cotitza amb pujades. El barril de Brent, de referència a Europa, puja lleugerament un 0,1% fins als 47,56 dòlars. El barril de West Texas, de referència als EUA, puja més, un 0,62% fins als 45,32 dòlars. La producció de petroli de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) va tornar a incrementar-se al juny, segons l'informe mensual publicat aquest dimecres. D'altra banda, els inventaris de cru dels Estats Units van baixar en 7,6 milions de barrils la setmana passada.

En el pla macroeconòmic, BBVA, Bankia i Funcas han revisat a l'alça la seva previsió de creixement del PIB d'Espanya el 2017. Les dues entitats bancàries preveuen un creixement del 3,3% per a aquest any, fet que representa tres dècimes més que la previsió anterior de BBVA i quatre dècimes més que la de Bankia. D'altra banda, Funcas eleva la seva previsió de PIB tres dècimes, fins al 3,1%.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania, assenyala que sembla que, per fi, "els fortíssims nivells de 'sobrevenda' fan efecte i provoquen importants rebots a les borses". Alhora tenim els principals futurs europeus (DAX i Euro Stoxx 50) superant les resistències més immediates, les que presenten en els màxims de la setmana passada allunyant-se així de la zona de perill: els buits alcistes de finals d'abril que van omplir parcialment (uns en major mesura que altres) la setmana passada.

"Això vol dir que encara que no tenim la confirmació definitiva, hi ha la possibilitat que hàgim vist els mínims de l'actual fase correctiva o fase de reacció", assenyala l'expert. Centrant-nos en l'IBEX 35, "veurem si som capaços de deixar enrere la resistència dels 10.615 punts (en tancaments) i de confirmar-ho no descartem que el rebot tingui continuïtat fins a la zona de resistència que presenta als 10.900 punts aproximadament, per on passa la directriu baixista que uneix els màxims decreixents de maig i de juny", conclou José María Rodríguez.

contador