Les companyies amb interessos al Regne Unit, com IAG o Sabadell, han estat les més baixistes
Nova jornada de caigudes a les borses europees. L'IBEX 35 s'ha deixat un 0,36%, lluny dels mínims de la sessió (9.018), en una jornada durant la qual les dimissions de diversos ministres de Theresa May han omplert de dubtes el mercat. A més, les incògnites sobre els pressupostos italians i el que succeeixi entre Donald Trump i Xi Jinping a final de mes segueixen pesant als inversors.
A l'IBEX 35, les companyies amb interessos al Regne Unit han protagonitzat les caigudes durant aquesta sessió. IAG ha estat el valor més baixista, amb pèrdues del 4,7%, seguit de Sabadell, que s'ha deixat un 3,07%. ACS ha estat un altre dels valors que més ha caigut, un 2,34%, després de presentar ahir els seus resultats trimestrals i malgrat guanyar un 14,6% més fins al setembre.
En verd, DIA ha estat el més alcista amb pujades del 2,67%, tot i que encara cotitza als 0,7 euros per acció. També han destacat les pujades de Cellnex (+1,96%) i Repsol (+1,23%).
Al Mercat Continu, OHL torna a ser protagonista després de desplomar-se un altre 19%, que se suma a les pèrdues del 18% de la sessió d'ahir dimecres. La companyia va presentar en tancar la sessió uns resultats molt negatius, amb pèrdues de 1.335 milions, i els analistes recomanen vendre els seus títols.
BREXIT, LA LLIURA I EL PETROLI
"Com era d'esperar, la primera ministra britànica va obtenir el suport del seu gabinet per al seu acord amb el Brexit. Theresa May va dir que havia estat una decisió 'col·lectiva' i no 'unànime', cosa que suggereix que alguns ministres estaven en contra" , subratllen els experts de Danske Bank. Les últimes informacions apunten que fins a 10 membres del Govern han mostrat les seves reserves al text, de manera que les dimissions podrien seguir anunciant-se.
Tant la borsa espanyola com la resta de places del Vell Continent fa ja moltes jornades que s'estan comportant de forma erràtica i poc definida i amb més ganes de caure que de pujar. Durant aquesta sessió, les borses s'han girat a la baixa, amb l'IBEX com l'índex menys baixista encara caigudes del 0,7% per al CAC 40 o del 0,5% per al DAX 30. Això, després que Wall Street tanqués amb retallades propers a l'1% durant la passada sessió i que a Àsia hagin predominat clarament els números verds. També molt atents a la caiguda de la lliura, que ronda a l’1,5% tant contra l'euro com contra el dòlar.
Al llarg d'aquesta sessió, els inversors han estat pendents també d'altres assumptes. Segueix sent notícia el petroli, que està pujant un 1% aquest dijous després de les últimes caigudes. Les caigudes en el cru són un element de pressió afegida per a les borses a dia d'avui.
ANÀLISI TÈCNICA
"Ara sí que podem dir allò que el buit alcista de dimecres de fa una setmana s'ha emplenat gairebé íntegrament", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. L'expert afegeix, però, que "mentre no es tanqui, la veritat és que el biaix de trading, tot i el lateral dels últims dies, segueix sent més alcista que baixista". Una altra cosa seria, segons l'analista, si aquest es tanca, i per això l'IBEX ha de colar-se al tancament per sota dels 8.989 punts. Per sobre, la directriu baixista passa pels 9.400 punts, "zona de control que no serà fàcil de superar", segons Rodríguez.
"Al més curt termini s'observa que l'IBEX està aguantant el tipus una mica millor que els seus veïns europeus", afegeix l'expert. Des dels mínims d'octubre, l'IBEX acumula una pujada del 5% enfront del 3% que han pujat el DAX 30 i l'Euro Stoxx 50. Telefónica i Inditex "estan sabent mantenir les caigudes en el nostre índex durant les últimes sessions", opina Rodríguez.