Només Abertis i Ferrovial acaben la sessió amb guanys i el selectiu cau un 1,31% aquest divendres
Les entitats financeres es ressenten després que Mario Draghi s'aferrés als estímuls econòmics
L'IBEX 35 tanca la setmana amb una caiguda del 2,15%, després d'un divendres en què el selectiu espanyol s'ha deixat un 1,31% fins als 10.426 punts. El selectiu espanyol s'ha vist llastrat fonamentalment per les decisions d'aquest dijous de Mario Draghi de seguir apostant pels estímuls econòmics i el seu to més tou, cosa que ha fet que els bancs caiguin, mentre que l'altra notícia que ha posat en alerta els inversors és l'intent d'ACS de quedar-se amb Abertis, que pot millorar l'OPA de la italiana Atlantia que ofereix 16,5 euros per títol. Malgrat tot el mercat no acaba de creure a Draghi, ja que l'euro se situa en màxims des d'agost de 2015.
La resta de borses europees també han acabat amb caigudes destaques, amb el DAX 30 alemany a l’1,85%, el CAC 40 francès a l’1,7%, l'FTSE MIB italià un 1,12%, mentre que l'FTSE 100 britànic s'ha deixat mig punt.
Els valors que més han caigut aquest divendres han estat ACS, que s'ha deixat un 6,35%, Gamesa ha cedit un 4,42% i Indra un 3,06%, a més Bankia, ArcelorMittal, Acciona i DIA han tancat amb caigudes per sobre del 2%. Entre els pesos pesats de l'índex, tots han acabat en vermell: Inditex s'ha deixat un 1,58%, Iberdrola, BBVA i Santander un 1,45% i Telefónica un 1,07%. Quant als guanys només ha pujat un 0,91% Abertis, seguit de Ferrovial un 0,13%.
Alguns experts ja apunten que l’anomentat 'efecte Draghi', que fa referència a la capacitat de l'italià per moure els mercats al ritme de les seves paraules, està començant a desaparèixer. El mercat aposta per creure que els estímuls tenen els dies comptats, sobretot després de les paraules del president del BCE a Sintra. Per molt que aquest digués aquest dijous que no hi ha res previst per a setembre -quan s'estima que es fixarà el full de ruta de tapering (retirada d'estímuls) - els mercats ja no s'ho creuen.
Amb tot, les places europees es deixen un 0,3% de mitjana i l'IBEX torna una altra vegada a mirar cap a suports. Dins de l'índex espanyol, l'atenció se centra en dos títols, com són Abertis (+1,15%) i ACS (-6,58%). La constructora ha confirmat que està estudiant llançar una contraopa sobre Abertis però que no ha pres encara cap decisió. Abertis ha estat una de les protagonistes de la setmana després que dimecres Aena digués que havia estudiat llançar una oferta però que finalment va decidir descartar-la. Des que Atlantia presentés la seva OPA sobre Abertis s'han succeït les especulacions de contra-ofertes atès que el preu ofert per la italiana, de 16,5 euros, no suposa cap prima sobre el preu actual de cotització.
Per la resta, aquest divendres és dia de venciment mensual de contractes de derivats, el que "generalment provoca un increment de la volatilitat al mercat de comptat", assenyalen els experts de Link Securities al seu informe diari. Pel que fa a l'agenda macro, ve sense referències d'interès mentre que els resultats empresarials seguiran marcant el ritme (Vodafone ha registrat uns ingressos de 11.470 milions d'euros per al trimestre que finalitza el 30 de juny).
El Fons Monetari Internacional (FMI) ha aprovat un principi d'acord per al préstec de 1.300 milions de drets especials de gir (uns 1.600 milions d'euros) al país hel·lè. És el primer compromís d'aquest tipus amb Grècia durant els últims dos anys, encara que el desemborsament només es farà efectiu amb una condició: que la institució que dirigeix Christine Lagarde rebi garanties de la resta de països de l'Eurozona sobre les mesures adoptades per garantir la sostenibilitat del deute grec.
Wall Street es mou a mitja sessió amb lleugeres caigudes, després que ahir el Nasdaq tanqués en màxims històrics després d'acumular una ratxa de deu dies de pujades. El petroli, per la seva banda, cau de mitjana un 1,4%.
César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, explica que la sessió d'aquest divendres ha estat marcada per "forts descensos de l’1,31% al tancament de l'IBEX 35 que perfora el suport clau del curt termini que presenta als 10.400 punts. L'índex espanyol torna a donar un senyal de debilitat que ens convida a pensar en una continuació de les caigudes fins al nivell dels 10.200 punts, preus a prop d'un 2% per sota dels actuals. No tornarem a veure un senyal de fortalesa en la seva sèrie de preus mentre cotitzi per sota dels 10.704 punts".