L'IBEX estrena desembre amb una caiguda de l’1,2% i perdent els 10.100 punts

Indra ha tornat a caure amb força després de l'important retallada d'aquest dijous

  • El Senat dels EUA va ajornar ahir la votació sobre la reforma fiscal de Donald Trump
  • El petroli registra moderades pujades després de l'extensió de les retallades per part de l'OPEP
Nieves Amigo/ Raquel Enríquez
Bolsamania | 01 des, 2017 09:45 - Actualitzat: 18:22
broker637

Després de perdre un 3% en l'acumulat de novembre, l'IBEX 35 ha estrenat desembre amb dubtes i perdent els 10.100 punts després d'una caiguda de l'1,23%. No obstant això, en l'acumulat de la setmana ha pujat un 0,3%. Tots els bancs que cotitzen al selectiu espanyol han tancat en vermell aquest divendres, encara que un altre dia més ha estat Indra la que ha liderat les vendes.

IBEX 35
11.595,000
  • 0,50%58,20
  • Max: 11.613,40
  • Min: 11.525,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.313,08
14:00 31/12/24

El selectiu ha patit una forta caiguda durant els últims moments abans del tancament en conèixer que l'exconseller de Seguretat Nacional dels Estats Units Michael Flynn està disposat a testificar contra el president del país, Donald Trump, pel 'Russiagate'. Això ha provocat un temor a una possible inestabilitat a la política nord-americana.

Pel que fa a les empreses espanyoles, l'energètica Indra presidida per Fernando Abril-Martorell ha patit una baixada del 4,37%. Aquest dijous va presentar el seu Pla Estratègic 2018-2020, dins el qual va anunciar la seva guia de resultats per al 2020. A la part baixa de la taula, a més, l’han seguit les entitats CaixaBank (-3,01%) i Banc Santander (-2,48%).

També, la resta de les entitats bancàries que cotitzen a l'IBEX (i hi tenen un gran pes) han acabat la sessió també amb descensos. Així, BBVA ha caigut un 1,50%; Bankinter, un 1,60%, Banc Sabadell, un 1,66%, i Bankia, un 0,15%.

També cal destacar les baixades d'alguns grans valors del selectiu espanyol, o 'blue chips', com són Inditex (-0,57%), Repsol (-0,49%) i Telefónica (-0,50%).

Així mateix, cal esmentar que l'energètica Endesa ha perdut un 0,93% després que presentés el seu pla de negocis 2017-2020 i, en conseqüència, els experts de Credit Suisse hagin retallat les seves previsions sobre la companyia.

COMPRES I MERCAT CONTINU

Només vuit valors han aconseguit acabar en verd la sessió i, el que ha liderat els guanys ha estat la cadena de supermercats Dia (+3,72%). En segon i tercer lloc han quedat l'acereria Arcelor Mittal (+0,89%) i Inmobiliaria Colonial (+0,71%).

Pel que fa al Mercat Continu, la biotecnològica Oryzon ha retallat els forts guanys que ha obtingut durant les dues sessions anteriors (-3,93%). I també ha patit les vendes de les seves accions la constructora OHL (-1,32%), de la qual s'ha conegut aquest divendres que ha signat el contracte de compravenda per a l'adquisició per part d’IFM Investors del 100% del capital social d’OHL Concessions, SAU.

Per la seva banda, Sacyr s'ha disparat gairebé un 5,9% després que la companyia mantingués aquest dijous una trobada amb analistes per explicar el tancament del finançament sobre la concessió de l'autopista Pedemontana-Veneta a Itàlia.

ALTRES MERCATS

A la resta d'Europa també s'ha tancat amb caigudes destacades de més de l'1% a les principals borses (DAX 30, CAC 40 i FTSE 100). A més, a Wall Street també s'estan notant les vendes després que la cadena abc hagi publicat la notícia relativa a Michael Flynn (Dow Jones: -0,99%; S&P: -1,08%; Nasdaq: -1,34%).

A Àsia, però, hi ha hagut moviments més moderats i un predomini dels números vermells. La dolenta, que la reforma fiscal de Donald Trump s'ha topat amb noves dificultats al Senat. La Cambra va ajornar aquest dijous la votació fins aquest divendres ja que als legisladors els preocupa l'impacte que la rebaixa d'impostos suposa i temen que l'estímul al creixement no compensi aquests diners que les arques públiques deixaran d'ingressar.

PETROLI I MACROECONOMIA

Per la seva banda, el petroli puja a aquestes hores al voltant d'un 0,4%. El barril Brent se situa als 62,90 dòlars després de la decisió de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) i dels països "no-OPEP" d'estendre les retallades de producció durant nou mesos més, tal com s’esperava. Els principals productors de cru del món també van assenyalar que podria donar-se una sortida anticipada de l'acord si el mercat se 'sobreescalfa'.

"L'extensió era una cosa àmpliament esperat, però sospitem que l'elaboració del llenguatge dels comunicats representava el major desafiament. (...) A partir dels nostres sondejos a Viena sobre el terreny observem que gran part del debat es va centrar en dues qüestions: la inclusió de Líbia i Nigèria en les retallades de producció i el llenguatge al voltant de la revisió de l'extensió al juny. El comunicat ha assenyalat que "es pretén que, al juny de 2018, es consideri la possibilitat de noves mesures d'ajust en funció de les condicions regnants al mercat i del progrés en l'equilibri del mercat petrolier en aquell moment", expliquen els analistes de Barclays.

Pel que fa a l'agenda del dia, se centra en els PMI manufacturers a Europa i als Estats Units. Al Vell Continent han sortit mixtes. El PMI d'Espanya de novembre s'ha situat als 56,1, per sota del previst. A la Zona Euro, el PMI ha quedat en 60,1, per sobre del 60 estimat.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', indica que "el tancament de l’espelma setmanal de l'IBEX després de les caigudes d'aquest dijous i d'avui no conviden precisament a l'optimisme. De fet, podem veure com el preu devia tocar un cop més la part superior del canal baixista i aquí ha tornat a perdre força".

"En qualsevol cas els nivells que cal vigilar són els mateixos que estem comentant durant les últimes setmanes: els 9.900 punts com a suport i els 10.600 punts com a resistència. I a més només per sobre dels 10.600 punts parlarem d'una potencial figura de volta en el selectiu. I tot el que succeeixi entre mitjanes no tindrà cap rellevància des del punt de vista de l'anàlisi tècnica", afegeix.

D'aquesta manera, explica que se segueix "mirant de reüll BBVA i aquest suport clau que presenta als set euros i que a dia d'avui està aconseguint defensar-lo, després de nombrosos atacs, amb èxit. Quant a les borses europees aquest divendres hem vist com s'han atacat els suports que presenten en els mínims de novembre i almenys al tancament aconsegueixen recuperar-los tancant lluny dels mínims del dia. Això vol dir que si des d'aquí veiéssim el DAX, CAC 40 i Euro Stoxx 50 superar els màxims de finals de novembre tindríem interessants figures de tornada que podrien llançar-los de nou cap als màxims de l'any".

contador