L'IBEX no aconsegueix assolir els 10.600 punts malgrat l'impuls de la banca

El president del Banc Central Europeu ha comparegut davant els mitjans, però no ha aconseguit frenar l'euro

  • Bankinter ha liderat les pujades del selectiu espanyol després d'aconseguir un benefici rècord de 495 milions el 2017
  • La resta dels bancs cotitzats s'han contagiat del verd i, de fet, han encapçalat els guanys
Nieves Amigo/ Raquel Enríquez
Bolsamania | 25 gen, 2018 09:56 - Actualitzat: 18:51
broker709340

L'IBEX 35 ha lluitat al llarg de la jornada per recuperar els 10.600 punts que va superar, per la mínima, aquest dimarts. No obstant això, i malgrat l'impuls de la banca, el selectiu espanyol s'ha quedat als 10.595 punts en revalorar-se al tancament un 0,31%.

IBEX 35
11.435,700
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 23/12/24

L'índex ha recolzat aquest dijous en el bon comportament dels bancs (amb gran pes a l'IBEX), que s'han vist contagiats per les pujades de Bankinter. Aquesta entitat ha estat el valor més alcista de la sessió (+5,26%) després d'iniciar la temporada de resultats a Espanya en anunciar uns comptes rècord: el banc presidit per María Dolores Dancausa va guanyar 495 milions d'euros el 2017, un 1% més que l'any anterior.

I és que el consens de mercat recollit per FactSet espera que els bancs cotitzats a Espanya arriben a un benefici conjunt de l'any passat de 14.730 milions d'euros.

Així, els guanys d'aquest dijous han estat clarament encapçalats per la banca. Després de Bankinter s'han situat CaixaBank (+2,97%), Banc Sabadell (+1,64%), BBVA (+1,62%), Bankia (+1,59%) i Banc Santander (+1,57% ). De fet, els dos primers han assolit màxims històrics.

Així mateix, cal destacar la revaloració d'Aena, després que els analistes de Deutsche Bank hagin modificat la seva percepció de la companyia: han situat el preu objectiu de les seves accions als 170 euros (ha acabat la sessió als 178,6 euros).

També ha pujat Inmobiliaria Colonial (+0,40%), que no ha millorat la seva OPA sobre Axiare (el termini va acabar aquesta mitjanit), ni tampoc ha trobat cap 'contrincant' en el procés.

D'altra banda, Telefónica ha estat la nota discordant, ja que ha començat amb pujades importants, però finalment s'ha capgirat (-0,17%), com altres 'blue chips' (o 'pesos pesants') de l'IBEX: Repsol ha baixat un 0,63% i Inditex, un 0,14%.

SIEMENS GAMESA ENCAPÇALA LES CAIGUDES

En canvi, el 'fanalet vermell' d'aquesta sessió ha estat Siemens Gamesa, en caure d'un 3,5%, seguit del grup d'empreses d'aerolínies IAG (-2,44%) i Cellnex Telecom (-2,35%). Respecte aquesta última companyia, cal destacar que el gestor Threadneedle Asset Management ha reduït la seva participació fins al 4,9% del capital.

També ha caigut el conglomerat mediàtic Mediaset (-0,30%) després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) l’hagi multat de nou per sobrepassar el límit d'emissió de publicitat.

DRAGHI NO FRENA L'EURO

L'IBEX 35 ha estat l'únic al Vell Continent que ha pujat. De fet, les principals borses europees s'han tenyit de vermell aquest dijous. I és que el protagonisme de la sessió l'ha tingut el Banc Central Europeu i la reunió de política monetària.

L'organisme ha mantingut sense canvis els tipus d'interès oficials al 0%, tal com s'esperava. I tampoc ha variat les compres d'actius, que seguiran arribant als 30.000 milions al mes. A més, durant la seva intervenció davant els mitjans, el president de l'organisme, Mario Draghi, no ha esperat molt per al·ludir a l'euro. En concret, ha reconegut que "la recent volatilitat en el tipus de canvi de l'euro suposa una font d'incertesa que serà monitoritzada per les implicacions que pot tenir en l'estabilitat dels preus".

No obstant això, tot i els esforços de Draghi, el mercat s'està quedant amb la idea que el BCE està més convençut que la inflació acabarà pujant, de manera que haurà d'anar desmantellant els estímuls, i aquesta lectura impulsa encara més l'euro. Així, al tancament del mercat espanyol, la 'moneda única' se situa a prop dels 1,25 dòlars, un canvi que no arriba des de desembre de 2014 (i que ha arribat a superar aquesta jornada).

DAVOS I MACROECONOMIA

D'altra banda, la cimera del Fòrum econòmic mundial a Davos (Suïssa) continua aquest dijous després de la intervenció del rei Felip VI d'aquest dimecres, durant la qual va encoratjar els inversors internacionals a portar el seu capital a Espanya. Avui ha estat el torn, des de la 'delegació espanyola', del president del BBVA, Francisco González, que ha assegurat que "no hi ha manera que Catalunya sigui independent."

Theresa May, la primera ministra britànica, parla avui. S'espera que faci servir el seu discurs per discutir sobre els reptes de la intel·ligència artificial. Per la seva banda, el president dels Estats Units, Donald Trump, arriba a Davos aquest dijous. Està previst que es reuneixi amb Benjamin Netanyahu, primer ministre d'Israel. Trump serà el convidat d'honor d'una festa organitzada pel Fòrum Mundial i després s’organitzarà un sopar per a un grup selecte de consellers delegats europeus amb grans inversors nord-americans.

Pel que fa a l'agenda macro de la sessió, s'ha publicat ja l'atur a Espanya, que baixa fins al 16,55% el 2017, amb 471.100 aturats menys. Pel que fa a l'IFO alemany, l'IFO clima de negoci de gener s'ha situat en 117,6, per sobre del 117,1 estimat.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', reconeix que l'IBEX "està tenint mala sort amb el 'timing', amb el moment triat per atacar resistències". "Tant de temps esperant a posar a prova els 10.600 punts i just quan ens vam decidir l'euro se'ns dispara, passant en només dues sessions des dels 1,23 fins als 1,2537", lamenta.

"I ja sabem per experiència que quan tenim moviments tan violents a les divises, sobretot amb un euro apreciant contra els principals encreuaments (o majors), la renda variable del Vell Continent se’n ressent. Pateix", afegeix l'expert. Això sí, Rodríguez accepta que "després de tot, tampoc ho estem fent tan malament, perquè des dels màxims d'aquest dimarts les borses europees es deixen un 2% mentre que el nostre índex només es deixa un 0,5%".

"El cas és que seguim veient l'IBEX amb ganes de pujar, però el panorama davant la renovada fortalesa de la "moneda única" ens està frenant. En qualsevol cas no perdem l'esperança i a veure què ens diu el tancament de l’espelma setmanal aquest divendres. Ja saben que necessitem que el preu tanqui per sobre dels 10.600 punts amb comoditat, amb contundència", conclou l'analista.

contador