La contraopa d'ACS sobre Abertis anima l'IBEX, que puja un 0,55%

Les dues companyies han liderat els guanys al selectiu després de pujar un 7% i un 5,17% respectivament

  • Demà és la data límit perquè Carles Puigdemont aclareixi si va declarar la independència
Nieves Amigo / Jennifer Correas
Bolsamania | 18 oct, 2017 10:05 - Actualitzat: 18:26
cbpeterthiel1

Després de passar bona part de la sessió sense moure fitxa, l'IBEX 35 ha tancat amb pujades del 0,55%, fins als 10.273 punts, després de la contraopa que ACS ha llançat sobre Abertis a través de Hochtief a 18,76 euros per acció. Un cop les accions de les dues empreses han tornat a la cotització -suspesa cautelarment per la CNMV durant gairebé dues hores-, Abertis s'ha disparat un 7% i ACS ha pujat un 5,17%. Han estat els millors valors del selectiu aquest dimecres.

IBEX 35
11.435,700
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 23/12/24

En concret, Hochtief ha ofert 18,76 euros per cada acció d'Abertis. El capital social d'Abertis està format per 990.380.000 d'accions, de manera que l'oferta d'ACS valora la companyia en 18.579.000 d'euros. A més, l'oferta inclou un bescanvi d'accions de 0,1281 accions noves de Hochtief per a un màxim de 193 milions d'accions d'Abertis, el 19,54% del capital d'Abertis. El nombre d'accions noves que podrà emetre Hochtief, controlada en un 71,72% per ACS, serà com a màxim de 24.790.000, valorades en uns 3.616.000 d'euros.

Les condicions d'acceptació mínima de l'oferta són les següents. En primer lloc, que l'oferta sigui acceptada pel 50% del capital social d'Abertis més una acció. És a dir, per 495.190.655 accions d'Abertis del total de 990.381.308 accions en circulació.

En segon lloc, que 193.530.179 d'accions d'Abertis (19,54% del capital social) acceptin la contraprestació en accions de Hochtief. És a dir, l'oferta de Hochtief inclou accions pròpies valorades en uns 3.616.000 d'euros.

DEMÀ, DIA CLAU A CATALUNYA

A més, els inversors segueixen esperant que Carles Puigdemont es pronunciï, cosa que haurà de fer abans de demà dijous, a les 10 hores. Tot apunta que Puigdemont es reafirmarà en la seva resposta ambigua i reclamant diàleg. Si és així, el Govern d'Espanya activarà l'article 155 i ja s'especula sobre com s'aplicarà aquest article de cara a anar eliminant l'autonomia de la comunitat autònoma.

En relació amb Catalunya, cal recordar que la setmana que ve CaixaBank i Sabadell publiquen els seus resultats del tercer trimestre (el dimarts, 24 d'octubre, i el divendres, 27 d'octubre, respectivament). En aquest sentit, ElConfidencial publica aquest dimecres que els dos bancs han perdut 9.000 milions en dipòsits pel desafiament independentista. La incògnita serà ara en veure si els comptes del tercer trimestre noten l'impacte d'aquesta situació o si aquestes entitats modificaran a la baixa els seus objectius per als propers mesos amb motiu de la presentació d'aquestes xifres trimestrals.

ABERTIS I ACS, ELS MILLORS DE L'IBEX AVUI

Amb tot això, després d’Abertis i ACS, els guanys també han estat liderades per IAG, que ha pujat un 2,65%; i Bankinter i Ferrovial, que han avançat un 1,6%. A més, Cellnex, filial d'Abertis, també ha acollit en positiu la contraopa d'ACS i ha tancat amb guanys del 0,8%. Per la seva banda, Aena s'ha revalorat un 1,05%, malgrat que JP Morgan ha reduït la seva valoració un 5%.

A la banda de les pèrdues, Siemens Gamesa, que ha caigut un 1,58%, ha estat el valor més baixista, després que Macquarie hagi rebaixat la seva valoració un 33% per l’'avís de revisió’ anunciat divendres passat. A més, a la part baixa de la taula l'han seguit Inditex, que s'ha deixat un 0,59% i Técnicas Reunidas (-0,52%).

Al mercat continu, OHL ha sumat un 2,95% amunt després de disparar-se ahir més d'un 43% per la venda de la seva filial de concessions a un preu superior al que esperaven els experts. 'Expansión' publica aquest dimecres que la folgada situació econòmica que es planteja ara, després d'aquesta venda, obre la porta al fet que la constructora reparteixi un dividend extra.

CONGRÉS DEL PARTIT COMUNISTA XINÈS

Al mercat internacional, aquest dimecres també és notícia Àsia amb l'arrencada del Congrés del Partit Comunista Xinès. Amb permís de la crisi política 'local', els inversors miren més enllà, cap al que passa al gegant asiàtic, i sospesaran les conseqüències que tot això tingui als mercats. El president Xi Jinping, en el discurs d'obertura del Congrés, ha parlat sobre una varietat de temes, incloent-hi la corrupció, els beneficis del socialisme i per què hauria de mantenir el principi d'"una única Xina" ("One Xina").

Roberto Scholtes, director d'estratègia d'UBS a Espanya, apunta que la clau d'aquesta trobada a la Xina (que s'estendrà al llarg d'una setmana) estarà en dos aspectes. En primer lloc, "l'èmfasi en prosseguir amb el pla de reformes econòmiques que inclogui reconversió d'indústries obsoletes i contaminants, reforma de les empreses públiques, regulació del crèdit i moderació del cicle immobiliari", explica aquest expert.

En segon, "el suport a les polítiques de Xi Jinping, amb el nomenament d'una àmplia majoria d'afins al Politburó (màxim òrgan executiu del partit)". Segons Scholtes, a mesura en què es compleixin els dos aspectes, el mercat consideraria més sostenible el cicle econòmic a la Xina i, per tant, en el conjunt del món. "Es reduiria el risc d'una bombolla immobiliària que podria engegar a rodar el cicle global. Això podria donar encara més impuls a les borses xineses i de la resta d'Àsia", apunta aquest expert.

Pel que fa a altres cites del dia, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha parlat aquest dimecres sobre reformes estructurals i ha assenyalat que són necessàries per evitar "una economia precària i de baixos salaris". A més, pel que fa a dades, la taxa d'atur al Regne Unit ha caigut entre juny i agost al seu nivell més baix des de fa 42 anys.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX

Sobre l'IBEX, José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assegura que "les pujades d'aquest dimecres unides a les d'ahir neutralitzen les caigudes amb les quals vam començar la setmana. Però en realitat, i tal i com venim comentant una i altra vegada des de fa diverses setmanes, tot segueix igual. No hi ha canvis pel que fa a l’aspecte tècnic i mentre segueixi cotitzant per sota dels 10.410 punts no tindrem res", explica.

Segons la seva opinió, "seguim mirant de reüll els títols de BBVA, que com sabem per experiència acostuma a funcionar com a títol avançat de l'IBEX 35”, una mena de Nasdaq per Wall Street. Per això, l'expert adverteix que "la pèrdua de l'important suport dels set euros seria un autèntic gerro d'aigua freda per al nostre IBEX. Ara bé, per sobre de la resistència dels 7,5 euros (màxims de setembre) tindrem una més que interessant figura de volta en els títols del segon banc del nostre país i qui sap si el primer senyal de fortalesa (seria) en molt temps", comenta. i conclou: "Mentrestant tenim l’IBEX 35 i els títols de BBVA en zona de ningú, lluny dels suports i resistències clau".

contador