L’IBEX defensa els 8.700 punts després de l’obertura a la baixa de Wall Street

Les principals borses europees cotitzen amb retrocessos

Óscar Giménez
Bolsamania | 08 mar, 2016 12:09 - Actualitzat: 18:00
panico bolsas

Les borses europees cotitzen amb retrocessos de prop de l’1% després de la publicació d’unes dades econòmiques a l’Àsia per sota del que s’esperava, que fan tornar al mercat els temors d’una frenada de l'economia xinesa, i també després de l'obertura a la baixa de Wall Street. A Espanya, l'IBEX cotitza amb signe negatiu i intenta aferrar-se al nivell de 8.700 punts.

Cap a les 17.05 hores, el selectiu de la borsa de Madrid cau un 0,5%, fins a 8.740 punts. Per la seva banda, els principals parquets del Vell Continent es mouen amb pèrdues del voltant de l’1%.

El sectorial de bancs europeus (Euro Stoxx Banks) cau un 0,4% durant la jornada, mentre que l'índex d'entitats financeres de l'IBEX (IBEX-35 Bancs) baixa un 0,3%. En tots dos casos, els sectorials han arribat a caure un 1%. «El mercat tem que els bancs de la regió, especialment els dels països que, com Espanya i Itàlia, tenen la majoria de les hipoteques concedides a tipus d'interès variables, vegin castigades les seves rendibilitats a conseqüència de les polítiques del Banc Central Europeu (BCE)», opinen els analistes de Link Securities. En aquest sentit, cal tenir en compte que la gran cita de la setmana serà la reunió del mes de març del BCE, amb les possibles mesures que anunciï Mario Draghi, president de la institució.

A Wall Street, el mercat obre a la baixa. L’S&P 500 cau un 0,7%, el Nasdaq perd un 0,8% i el Dow Jones retrocedeix un 0,6% i, si acabés així, posaria fi a una ratxa de cinc pujades consecutives.

Sense grans referències macro durant la jornada, els inversors podrien reaccionar davant les dades econòmiques de la Xina i d'Europa i els discursos de membres de la Reserva Federal (Fed) d’aquest dilluns. El vicepresident Stanley Fischer va optar per continuar aviat la normalització dels tipus, mentre que la governadora Lael Brainard va demanar paciència. Cap dels dos no va fer esment de la reunió que tindrà lloc els dies 15 i 16 de març.

Al mercat de matèries primeres, el petroli cotitza amb pujades del voltant del 0,6% després de disparar-se més d'un 5% en la jornada anterior i acumular un rebot de gairebé el 50% des dels mínims de 12 anys que va marcar al febrer, la qual cosa ha portat el barril tipus Brent, de referència a Europa, a tocar els 41 dòlars per primera vegada des del desembre.

INCERTESA

Els inversors han hagut d'avaluar una extensa bateria de dades macro tant a l’Àsia com a Europa i, alhora, el mercat contempla com continua la incertesa política a Espanya.

L'escenari no sembla que hagi canviat radicalment des de divendres, dia en què Pedro Sánchez, líder del PSOE, va fracassar en el seu segon intent en una setmana per ser investit president del Govern. Encara que Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid, ha reiterat que veu viable un acord entre PSOE, Podem i Ciutadans, no sembla que aquest acord estigui proper davant la negativa de Pablo Iglesias a asseure's amb Albert Rivera. La possibilitat que hi hagi noves eleccions, doncs, continua damunt de la taula, encara que aquestes podrien dibuixar un escenari similar a l'actual, segons una enquesta elaborada per Celeste-tel per a eldiario.es: Ciutadans guanyaria fins a cinc escons i Podem veuria com el seu suport es redueix des del 20,8% actual dels vots fins al 19,6%.

La incertesa també es manté pel que fa a la situació econòmica de la Xina. La balança comercial va caure al febrer a gairebé la meitat del volum del gener, amb un retrocés d'un 13,8% en les importacions i d'un 25,4% en les exportacions. El superàvit se situa en 32.590 milions d'euros, en comparació de la dada prevista pels analistes de 51.000 milions.

«Les dades negatives d'exportacions i importacions xineses corresponents al mes de febrer, xifres que han quedat lluny del que esperaven els analistes, tornen a posar en dubte els esforços de les autoritats del país per impulsar la seva economia, i confirmen, una vegada més, que es continua desaccelerant», opinen els analistes de Link Securities. Malgrat això, el Shanghai Composite ha tancat la sessió amb guanys del 0,14%.

Per la seva banda, al Japó s'ha publicat la dada de PIB, amb una caiguda de l'1,1% durant el quart trimestre. Encara que la dada és millor que les estimacions prèvies, confirma una forta contracció de l'economia nipona. El Nikkei baixa un 0,76%.

A Europa també s'han publicat importants referències econòmiques. El PIB de la zona euro es va expandir un 1,6% l'any passat, una dècima més del que s’havia projectat inicialment.

A Espanya, la compravenda d'habitatges va caure un 2,9% al gener després de 16 mesos d'increments interanuals. D’altra banda, el Tresor ha col·locat 5.571 milions en lletres a 6 i 12 mesos amb tipus negatius. Així mateix, la producció industrial posa de manifest un increment anual al gener del 3,5%, una dècima per sota del previst i dues per sota de la dada del mes de desembre.

L'estadística de producció industrial també s'ha publicat a Alemanya, amb un increment del 2,2% anual, en comparació de la disminució esperada de l'1,6%.

A França hem conegut la dada de balança comercial, que se situa en -3.700 milions d'euros, en comparació de la xifra prevista de -4.100 milions.

Durant la tarda, als Estats Units es publicarà l'índex Redbook, i el Tresor nord-americà emetrà lletres a 4 setmanes i bons a 3 anys.

EMPRESES

ArcelorMittal i Gamesa lideren les caigudes a l'IBEX, amb retrocessos superiors al 6% i al 3%, respectivament. També destaquen les pèrdues d’OHL, del voltant del 3%, després que Moody's li hagi retallat la qualificació creditícia fins a B2 i hagi advertit del deteriorament de l'entorn operatiu de la companyia i de les «funestes» perspectives per a una recuperació aquest any.

Grifols cau un 0,5% després de presentar en un fet rellevant enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) un pla d'inversions de més de 326 milions d'euros fins al 2021.

Ferrovial retrocedeix un 0,1%, fins a 18,2 euros. Morgan Stanley li ha rebaixat el preu objectiu fins a 25 euros.

Fora del selectiu, torna a ser notícia Abengoa, que es troba a la recta final de les negociacions per evitar el concurs. El valor es dispara un 30% al mercat continu. KPMG ha plantejat als bancs creditors injectar-hi entre 1.500 milions i 1.800 milions d'euros, segons Europa Press, mentre que Cinco Días informa que els bonistes liderats per Houlihan Lokey condicionen una injecció de 1.000 milions d'euros a rebre un interès total del 18%.

ANÀLISI TÈCNICA

«A mitja sessió tenim les borses europees retrocedint al voltant d’un 0,5% de mitjana, mentre que el selectiu espanyol ha arribat a caure més d’un 1%», apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. «Continuem veient l'IBEX-35 una mica més fort que la mitjana dels nostres veïns, aquests últims dies», afegeix.

Tècnicament, continua l'expert, «hi continua havent la possibilitat que el preu es dirigeixi cap a la zona de suport que presenta en el buit alcista de la sessió de dimecres, de 8.600 punts; per sota, tenim la zona de 8.400-8.500 punts». En tot cas, conclou, «la possibilitat que el rebot tingui continuïtat no ha quedat, en cap cas, invalidada, ja que continuem pensant que la zona de 9.150-9.200 punts és possible a curt termini».

contador