L'Ibex s'apropa als 10.600 amb l'impuls d'Endesa i Telefónica

La temporada de resultats empresarials avança amb una voràgine de presentacions aquesta setmana

  • L'índex ha pujat en les dues últimes jornades gràcies a l'impuls de la banca
  • Aquest dimecres es coneixeran les conclusions de la reunió de política monetària de la Reserva Federal (Fed)
Marta Gracia / Óscar Giménez
Bolsamania | 26 jul, 2017 11:05 - Actualitzat: 15:57
bolsa de madrid ibex 35 parque

Els inversors hauran de digerir els resultats empresarials a la carrera. O no prendre decisions immediates amb ells. Perquè la temporada de presentacions avança amb una voràgine de xifres aquest dimecres -també demà i el dijous- que acapararà gran part de l'atenció en les borses. Amb el permís, això sí, de la reunió de política monetària de la Reserva Federal (Fed), les conclusions de la qual es coneixeran avui, hores després del tancament a Europa però abans que acabi la jornada en Wall Street.

IBEX 35
11.435,700
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 23/12/24
EUR/USD
1,041
  • 0,01%0,00
  • Max: 1,04
  • Min: 1,04
  • Volume: -
  • MM 200 : -
00:11 24/12/24

Els resultats d'aquest dimecres han començat des de primera hora, amb empreses de l'Ibex 35 com ara Gas Natural, Endesa, Bankia o Bankinter, a més de diverses companyies del Mercat Continu que no estan en el selectiu. Les dues entitats financeres han donat, a més, el tret de sortida a la 'confessió' davant el mercat de la banca, que completarà la publicació de les seves xifres trimestrals entre el dijous i el divendres.

Bankia, Bankinter, Endesa, Abertis i Mapfre han superat les previsions amb el seu benefici, però no ho ha fet Endesa. Així, l'entitat financera presidida per José Ignacio Goirigolzarri ha incrementat el seu benefici en el primer semestre. El banc parcialment nacionalitzat va guanyar 514 milions d'euros entre gener i juny, la qual cosa suposa un augment del 6,7% respecte al mateix període de l'any anterior. La rendibilitat del negoci bancari millora lleument aquest any. Bankia puja un 1%.
Per la seva banda Bankinter, malgrat superar les expectatives, ha registrat un benefici un 16% menor en el primer semestre fins als 241 milions d'euros. L'entitat cau un 1% en l'Ibex 35.

Les xifres d'Endesa reflecteixen un descens pronunciat del benefici, que cau un 18% fins als 658 milions d'euros. No obstant això, el mercat esperava una reculada major. Les accions de l'energètica lideren els avanços de l'Ibex amb una pujada del 2,6%. Abertis també ha presentat els seus comptes aquest dimecres i es manté plànol en el selectiu. En aquest cas, la concessionària i gestora d'autopistes ha disminuït un 18,6% en el primer semestre, respecte al mateix període de l'any anterior, fins als 415 milions d'euros.

Mapfre va registrar un benefici net de 415 milions d'euros en el primer semestre, la qual cosa suposa un augment del 9,1% respecte al mateix període de l'any anterior, ha informat aquest dimecres l'asseguradora, que ha qualificat el semestre d'"excel·lent" pels creixements obtinguts en ingressos, primeres i benefici. Els inversors, per la seva banda, no li donen suport als comptes, ja que és el 'fanalet vermell' de la sessió. Gas Natural Fenosa va obtenir un benefici net de 550 milions d'euros en el primer semestre de l'any, la qual cosa representa un descens del 14,7% enfront del mateix període de l'exercici anterior. El consens d'analistes seguits per FactSet esperava un benefici de 581 milions d'euros per a la gasista. Les seves accions pugen un 0,5%.

El sector financer arriba a aquesta cita després de pujar amb força durant dues sessions consecutives, en les quals ha portat a l'Ibex fins als 10.523 punts. Igual que ha ocorregut en la resta d'Europa, encara que amb menor intensitat, el selectiu ha avançat en les dues sessions completades aquesta setmana. En l'acumulat de l'any, el principal índex de la Borsa de Madrid puja un 12,5%. Tècnicament, l'índex es troba entre el suport dels 10.400 punts i la resistència dels 10.704 punts. "Mentre no vegem un tancament per sobre d'aquest nivell de preus no apreciarem ni el més mínim senyal de fortalesa que ens faci pensar en el final de la correcció del curt termini", apunta César Nou, analista tècnic de Bolsamanía.

Entre els valors que han apuntalat el salt de l'Ibex per sobre dels 10.500 punts també estan Repsol i Telefónica, dos valors que han estat protagonistes. La petroliera ha rebut una millora de la perspectiva del rating que atorga S&P des d''estable' fins a 'positiva', amb el que obre la porta a una futura alça de la nota des del 'BBB-' actual. Aquest dimecres puja un 0,76%. Mentre que la 'teleco', que avança un 0,4%, va dur a terme una forta reorganització de la seva cúpula, amb el nomenament d'Ángel Vilá com a conseller delegat a proposta del president executiu, José María Álvarez-Pallete.

Una vegada incorporats a l'anàlisi els resultats que es presentaran avui, a Europa també serà el torn d'importants cotitzades com Orange, GlaxoSmithkline o LVMH, així com Coca-cola als Estats Units. I, després, la Fed acapararà l'atenció. No s'esperen sorpreses al final d'una reunió en la qual no hi haurà actualització de perspectives ni discurs posterior de la seva presidenta, Janet Yellen. Únicament un comunicat en el qual, tret que el banc central pretengui descol·locar al mercat, es mantindran els tipus entre l'1% i l'1,25%. Això sí, qualsevol pista sobre la normalització del 'preu dels diners' o de la futura reducció del balanç serà important per als inversors.

Especialment, en l'evolució de l'euro/dòlar, que corregeix lleument aquest dimecres després d'arribar a tocar el nivell d'1,1712 dòlars aquest dimarts, màxims de 23 mesos. Per la seva banda, el petroli cotitza amb pujades de l'1%, amb el Brent tornant a saltar per sobre dels 50 dòlars gràcies en la feblesa més gran del 'bitllet verd' i en l'opinió procliu a estendre les retallades per part de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP). A Àsia, signe mixt aquesta matinada, amb el Nikkei pujant més del mig punt percentual, un 1% pel ASX australià, i pèrdues lleus pel Xangai Composite xinès i el Kospi coreà.

contador