L'ombra de la independència provoca caigudes properes a l'1% a l'IBEX

Carles Puigdemont compareix aquesta tarda davant el Parlament català i s'espera que declari la independència de Catalunya

  • El mercat espanyol s'enfronta a una situació que, per a la majoria, era impensable fa uns mesos
  • Enorme expectació entre els operadors per l'elevada incertesa política a Espanya
Nieves Amigo
Bolsamania | 10 oct, 2017 09:39 - Actualitzat: 18:41

Va arribar el 'Dia D' i avui més que mai 'tot és Catalunya'. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareixerà aquesta tarda -a partir de les 18:00 hores i ja amb l'IBEX tancat- per, previsiblement, proclamar la república independent de Catalunya. El pitjor escenari possible per al conjunt d'Espanya, en general, i per a les borses, en particular, podria materialitzar-se en unes hores i la incògnita està en veure com s'ho prendran els inversors. L'IBEX 35 ha baixat un 0,92%, fins a 10.142,30 punts.

IBEX 35
11.435,700
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 23/12/24

Alguns analistes creuen que aquesta declaració, convenientment anunciada i anticipada, ja estaria descomptada, però són més els que consideren que, per molt anunciada que estigui, el fet que finalment es confirmi resultarà, si més no, xocant per a tothom. Per això, segons la majoria d'experts, l'IBEX va continuar pressionat a curt-mitjà termini fins que aquesta situació amb Catalunya se solucioni... alguna cosa que no té aspecte d'ocórrer en breu.

"Els dubtes a Catalunya podrien resoldre avui amb la compareixença de Puigdemont", assenyalen els experts de CMC Markets. "La situació catalana ha tingut un impacte important en l'IBEX", precisen aquests analistes, i afegeixen que, tot i que el Govern podria activar l'article 155, "haurà de triar amb cura les seves accions ja que aquesta mesura segurament alimentarà les tensions nacionalistes".

"Tot pot canviar en poques hores, depenent del que digui i faci el president del govern autonòmic català aquesta tarda. En aquest sentit, els escenaris que estudien els inversors van des d'una declaració unilateral d'independència 'immediata' a una declaració d'independència diferida i per fases. La possibilitat que els secessionistes 'facin marxa enrere' sembla poc probable, de manera que els inversors estaran molt pendents de la reacció del Govern d'Espanya després de la seva intervenció", assenyalen els experts de Link Securities.

A l'IBEX, DIA (-4,28%) ha estat el valor més baixista, seguit de Banc Santander, que s'ha deixat un 2,92% després de celebrar el seu 'Dia de l'inversor'. El banc càntabre ha elevat el seu objectiu de rendibilitat per 2018, però això no ha estat suficient per al mercat. Altres grans valors com Inditex (-0,96%), Telefónica (-0,81%) i BBVA (-0,64%) també han tancat amb caigudes. I CaixaBank (-2,22%) i Colonial (-2,13%) han registrat vendes destacades, llastats per la incertesa catalana.

En positiu, les accions de Siemens Gamesa han rebotat un 3,41% i han estat les més alcistes de l'IBEX, després que els analistes de Goldman Sachs hagin elevat la seva recomanació sobre el fabricant de turbines eòliques a 'comprar' des de 'neutral'. A més, Cellnex ha pujat un 1,28% i Técnicas Reunidas, un 0,6%.

Al Mercat Continu, Borges (+5%) i Renta 4 (+3%) han estat els valors més rendibles, mentre Pescanova (-8%) i Montebalito (-7,8%) han liderat les vendes. Al mercat de deute, la prima de risc d'Espanya ha repuntat fins a 123 des de 120 punts (la setmana passada va arribar als 130 punts). I la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys també ha pujat lleugerament, fins a l’1,68% des de l’1,66%. Al mercat de divises, l'euro puja un 0,56%, fins a 1,1806 dòlars, mentre que al mercat de matèries primeres, el petroli Brent puja amb força un 1,6%, fins a $56,70.

MÉS REFERÈNCIES

Però hi ha vida més enllà de Catalunya i més enllà de tota la volatilitat que està suposant per a la borsa espanyola aquest procés. Sabine Lautenschlaeger, membre del consell d'administració del Banc Central Europeu (BCE), va dir aquest dilluns que la institució hauria de reduir el seu programa de compra de bons a partir de 2018, amb l'objectiu final de posar fi al programa. El Consell de Govern del BCE es reunirà el proper 26 d'octubre.

A més, el Brexit està també en boca de tots aquesta setmana, quan s'ha iniciat la cinquena ronda de negociacions entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE). La primera ministra britànica, Theresa May, va pronunciar un discurs davant el Parlament dilluns a la tarda i va anunciar que hi haurà un període de transició de dos anys després de la sortida de la Gran Bretanya de la Unió Europea. May va dir que, si bé s'han fet "progressos reals i tangibles", també s'estan fent els preparatius davant la possibilitat que no s'arribi a un acord sobre les futures relacions comercials entre el Regne Unit i la resta del bloc. En qualsevol cas, May va afegir que ara 'la pilota està a la teulada de la UE'.

Quant a les dades de la jornada, les importacions alemanyes d'agost han pujat un 1,2%, per sobre del 0,5% previst, i les exportacions s'han incrementat un 3,1% (enfront del 1,0% estimat). A Espanya, la confiança empresarial va baixar un 1,1% durantel quart trimestre. A més, aquest dimarts hi ha reunió de l'Ecofin (ministres de Finances de la Unió Europea).

ANÀLISI TÈCNICA

"Les caigudes d'aquest dimarts encaixen a la perfecció dins dels paràmetres normals en el sentit que formarien part d'un ajust de les fortes pujades de la sessió de dijous de la setmana passada. Però com hem estat comentant sessions enrere, és igual que el IBEX cotitzi als 10.000 com als 10.300 punts. Les referències de control es troben a la base del canal, la zona dels 9.900 punts com a xifra rodona i per dalt, pel que fa a les resistències, els 10.410 punts", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Mentre que el preu segueixi encaixat dins de l'ampli rang al qual hem fet referència tot el que succeeixi no tindrà implicacions de cap tipus. O dit amb altres paraules, només per sobre dels 10.410 punts començarem a pensar que alguna cosa està canviant. Mentrestant, més del mateix: pujades i baixades dins d'una clara fase correctiva que dura ja més de cinc mesos", conclou aquest expert.

contador