L'IBEX 35 acumula una caiguda de l’1,9% en una setmana volàtil per la incertesa a Catalunya

El selectiu ha caigut un 0,29% aquest divendres fins als 10.185 punts

  • L'índex espanyol ha patit una elevada volatilitat durant l'última setmana
  • Empreses com Sabadell, Gas Natural o Dogi han traslladat la seva seu social de Catalunya
Nieves Amigo / Jennifer Correas
Bolsamania | 06 oct, 2017 09:52 - Actualitzat: 18:11

L'IBEX 35 ha augmentat les pèrdues aquest divendres i s'ha deixat un 0,29% durant la sessió fins als 10.185 punts. El selectiu s'anota una caiguda setmanal de l’1,9%, castigat per la incertesa política a Catalunya que ha provocat un èxode empresarial a la regió durant els últims dies. Sabadell i CaixaBank, han donat mostres un dia més d'una gran volatilitat i han cedit un 1,89% i un 0,58%, respectivament.

IBEX 35
11.566,000
  • -0,19%-22,40
  • Max: 11.720,70
  • Min: 11.556,60
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.100,36
16:09 20/11/24

Al final, l'escenari que ningú esperava ja és una realitat. Allau de decisions per part de les companyies que tenien les seves seus a Catalunya i que, o ja no la tenen o no la tindran en un futur molt proper. Pel que fa a dilluns, quan se celebraria el ple al Parlament de Catalunya (que ha estat suspès pel Tribunal Constitucional) per declarar la independència, el previsible és que més empreses hauran fet el pas. La conseqüència més immediata: la seva pujada puntual en borsa. No obstant això, el problema de fons segueix sent-hi.

Tot aquest escenari passa per una volatilitat molt, molt acusada a l'IBEX, que cau un dia un 3% i puja al següent gairebé un 3%. El selectiu espanyol s'ha convertit en 'terreny minat' per als inversors amb més aversió al risc i en el 'paradís' de tots aquells als quals agrada 'pescar en aigua tèrbola’. Sabadell cau un dia un 6% i al següent puja un 6% (en anunciar el canvi de la seu social). CaixaBank, el mateix (avui es reuneix el seu consell per prendre una decisió sobre el trasllat de la seu) i, al mig, un munt d'empreses més o menys grans (d'Abertis i Gas Natural a Freixenet) que o es plantegen o ja han efectuat aquest canvi de seu.

De fet, Gas Natural (-0,54%) ha anunciat poc abans del tancament del mercat que ha aprovat la mudança de la seva seu de Barcelona a Madrid, després que Fitch hagi assenyalat que la companyia, juntament amb Cellnex (-1%), és una de les dues empreses més afectades per la crisi de Catalunya.

Així les coses, Banc Sabadell, després de la seva decisió de traslladar la seva seu social a Catalunya, antic feu de la CAM, ha estat el pitjor valor de l'IBEX avui amb una caiguda de l’1,89%. L'han seguit Acciona, que s'ha deixat un 1,87%, i Técnicas Reunidas (-1,56%).

A més, diferent sort han corregut la resta de bancs aquest divendres. Mentre Sabadell i Caixabank (-0,58%) han caigut, Bankinter ha tancat pràcticament pla, Santander ha avançat un 0,14%, BBVA s'ha revalorat un 0,5% i Bankia ha pujat un 1,42%. Precisament avui, Goldman Sachs ha rebaixat en bloc els preus objectius de les entitats cotitzades espanyoles pel conflicte a Catalunya.

A la banda dels guanys, les pujades han estat liderades per Amadeus, amb una alça de l’1,91%, Meliá Hotels (+1,53%) i Bankia (+1,42%).

Així mateix, fora del selectiu, han estat notícia Dogi i Service Point. Les dues companyies s'han disparat 7% i un 17% respectivament, després que la primera comuniqués ahir a la nit el seu canvi de seu a Madrid i la segona s'estigui plantejant també la seva sortida de Catalunya. Parques Reunidos també ha acabat la sessió amb una pujada del 5,6% després d'anunciar un 'profit warning’ pels huracans als EUA.

Però, més enllà de l'IBEX i de Catalunya segueix havent-hi vida. De fet, aquest divendres s'ha publicat una important referència -l'informe d'ocupació de setembre als Estats Units- que ha mostrat la primera destrucció d'ocupació (33.000 llocs de treball, concretament) en la principal economia del món per primera vegada des de 2010. Encara que la dada està molt afectada pels huracans, ha estat suficient perquè Wall Street decideixi vendre després de diverses jornades seguides en màxims històrics.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, comenta que "el de menys és si aquest divendres tancàvem amb lleugers guanys o amb lleugeres pèrdues perquè el realment important va ser el moviment d'aquest dijous, de fortes pujades, amb un volum de contractació molt alt".

Segons l'expert, "finalment el tancament de l’espelma setmanal ens deixa un 'martell' des de la zona de suport que li confereix el canal baixista pel qual s’està desplaçant el preu des de fa cinc mesos i es recolza més en la MM200 setmanal". En definitiva, "es donen les condicions perquè l'IBEX continuï rebotant (amb els seus puntuals correccions intermèdies) durant les properes sessions/setmanes", explica.

No obstant això, Rodríguez adverteix que "per confiar de veritat en una recuperació sostinguda dels preus li exigirem a l'índex que salti amb claredat i tancament per sobre dels 10.410 punts, l'últim màxim decreixent. BBVA, que acostuma a funcionar força bé com a títol avançat de l'IBEX, ens ha dit que no està per la labor de perforar suports. O dit amb altres paraules, mentre no es perfori el suport dels 7-7,10 euros el risc de fortes caigudes addicionals és limitat."

contador