La Reserva Federal dels EUA decidirà aquest dimecres si finalment apuja els tipus d'interès aquest any
L'IBEX perllonga la seva bona ratxa i tanca amb pujades del 0,18%, fins als 9.186 punts, després de tancar divendres passat la seva setmana més alcista de 2016, en la qual es va revaloritzar un 6,5%. La borsa espanyola demostra un dia més la seva fortalesa a curt termini, ja que la resta de grans places europees ha tancat en negatiu. El selectiu ha encadenat sis jornades alcistes consecutives.
Després de les pujades de l'última setmana, marcada per la forta recuperació de la banca, que va animar a la renda variable, els inversors se centren ja en la reunió de la Reserva Federal (Fed) que s'inicia aquest dimarts. El consens descompta una pujada dels interessos a EUA fins al 0,50% - 0,75% des de l'interval actual del 0,25% - 0,50%. Encara que tal vegada el més important per al mercat sigui la previsió del banc central sobre el ritme de pujada dels tipus en 2017.
I és que la victòria de Donald Trump en les eleccions d'EUA ha provocat un auténtido terratrèmol al mercat de deute. Els inversors anticipen que les polítiques del nou president elevaran les expectatives d'inflació i estan venent bons de manera molt agressiva en les últimes setmanes. Per exemple, la rendibilitat del bo del Tresor americà a 10 anys ha marcat un màxim anual per sobre del 2,5%. Així que els comentaris de Janet Yellen seran seguits amb molta atenció pel mercat.
Telefónica ha aconseguit reaccionar malgrat la pressió a la baixa de les últimes setmanes i ha tancat amb pujades del 1%
Un altre dels centres d'interès és el preu del petroli. El barril Brent puja fins als seus màxims anuals i ha arribat a situar-se per sobre dels 57 dòlars, un nivell que no explorava des de juliol de 2015. Aquest alça es produeix després de l'acord dels països externs a l'OPEP, que durant el cap de setmana han acordat finalment retallar la producció.
Técnicas Reunidas, que construeix plantes energètiques, ha lidera les pujades en l'IBEX, amb alces del 3,2%, seguida de la petroliera Repsol, que ha pujat un 1,6%, per sobre de 13 euros. Rússia, una de les principals potències productores mundials, s'ha compromès a una retallada de 300.000 barrils diaris.
Al mercat espanyol, un altre dels valors amb un comportament positiu ha estat Telefónica. L'operadora ha pujat un 1% després que els inversors a la baixa hagin relaxat la pressió sobre les seves accions. Per exemple, Boussard & Gavaudan Investment Management, el fons amb major posició a la baixa, ha relaxat els seus 'curts' de l'1,22% fins a l'1,17%.
Al Mercat Continu, Talgo ha estat protagonista pel seu comportament negatiu. Les seves accions han baixat un 4% i han perdut gairebé tot el guanyat després d'anunciar l'adjudicació del contracte de l'AVE a Espanya.
A nivell econòmic, l'euríbor a 12 mesos, índex que al que estan referenciades la majoria de les hipoteques espanyoles, ha registrat un altre mínim històric en taxa diària, en caure al -0,081%, després de la decisió del president del BCE, Mario Draghi, de mantenir el seu actual volum de compra d'actius en 80.000 milions d'euros al mes fins a final de març de 2017 i reduir aquesta quantitat a 60.000 milions fins a desembre del proper any.
ANÀLISI TÈCNICA
Allò interessant és que l'IBEX segueix "molt a prop de la important zona de resistència que presenta en els màxims d'abril en els 9.255 punts", afirma José María Rodríguez. No obstant això, després de la pujada del 8% des dels mínims de la setmana passada, aquest expert recomana esperar i no entrar ara al mercat.
El seu raonament és que "obrir llargs a hores d'ara del partit és arribar tard, molt tard. I amb això no vol dir que no puguem continuar amb el rebot. De fet, amb els bancs aguantant ben el tipus i amb Telefónica recollint el testimoni d'aquests (des dels mínims de fa una setmana puja un 10%) no podem sorprendre'ns si a qualsevol moment el nostre selectiu fos capaç de saltar en breu per sobre dels 9.255 punts", afirma Rodríguez.