L'IBEX aconsegueix superar els 10.600 punts gràcies a Telefónica i Inditex

Telefónica continua forta, tot i que les entitats financeres han pressionat el selectiu espanyol al llarg de la sessió

  • El bon tancament de Wall Street després de la reobertura del Govern ha impulsat aquest dimarts tot Europa
Noemí Jansana / Raquel Enríquez
Bolsamania | 23 gen, 2018 09:48 - Actualitzat: 18:17
broker709340

L'IBEX 35 ha superat aquest dimarts, per fi, el nivell tècnic clau dels 10.600 punts. En concret, el selectiu espanyol s'ha revalorat un 0,24% fins als 10.609 punts, encara que al llarg de la sessió ha arribat a desinflar-se i perdre aquesta resistència.

IBEX 35
11.467,300
  • 0,24%27,40
  • Max: 11.489,20
  • Min: 11.310,50
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 20/12/24

La jornada ha arrencat amb ganes impulsada pel bon tancament de Wall Street d'aquest dilluns (Dow Jones: +0,55%; S&P: +0,81%; Nasdaq: +0,98%). Durant la passada sessió, republicans i demòcrates van arribar a un acord de mínims per reobrir el Govern que suposa una pròrroga sobre el sostre de despesa de tot just dues setmanes per assolir, durant aquest període, un consens sobre què fer amb els coneguts com ara els 'dreamers' (joves immigrants indocumentats).

IMPULS DE TELEFÒNICA, PRESSIÓ DE LA BANCA

De tornada a l'IBEX, un aspecte molt important que ha tingut al seu favor ha estat Telefónica. La 'teleco' ha superat aquest dimarts la resistència dels 8,42 euros: ha pujat un 0,67% i ha arribat als 8,47 euros per acció. També un altre gran valor de l'índex (o 'blue chip') com és Inditex ha estat clau per a l'impuls d'aquest dimarts: ha pujat un 0,97% fins als 29 euros per acció.

No obstant això, el valor més alcista d'aquesta sessió ha estat Immobiliària Colonial (+2,12%), seguit del conglomerat de mitjans Mediaset (+1,73%), tot i que la passada jornada va ser el 'fanalet vermell', i Bankia (+1,60%).

Malgrat l'ascens d'aquesta última entitat, és cert que la banca, que té un important pes en el selectiu espanyol, ha pressionat al llarg de la jornada l'IBEX com a conseqüència del nou 'revés' rebut pels analistes de Berenberg.

De fet, uns dels valors que més vendes ha patit aquesta sessió ha estat CaixaBank (-1,24%), només superat per Arcelor Mittal (-2,12%) i seguit d'Aena (-0,56%).

Per la seva banda, Banc Santander ha cedit fins a un 0,40%, tot i que igualment ha tancat una sessió més per sobre dels 6 euros (no té resistència fins als 6,14 euros). Sabadell també ha retallat un 0,42%, mentre Bankinter ha perdut un 0,23% i BBVA, un 0,07%.

Així mateix, cal destacar els guanys del grup d'empreses d'aerolínies IAG (+1,49%), que fins i tot ha arribat a encapçalar les pujades en el selectiu aquest dimarts després de donar a conèixer que la seva oferta per l'austríaca Niki ha fracassat.

MERCAT CONTINU I ALTRES BORSES

Pel que fa al mercat continu, cal destacar-hi la pujada d'un 1,01% del grup mediàtic Prisa, propietària de 'Cadena Ser' i 'El País', entre d'altres, després d'anunciar una 'allau de paper': emetrà més de 469 milions d'accions a un preu de 1,20 euros per títol, amb l'objectiu d'ampliar capital per valor de 563 milions d'euros.

Per la seva banda, MásMóvil ha caigut un 0,22% després de conèixer que Providence Equity Partners (PEP), màxim accionista de la companyia, ha venut el 14% del capital, un paquet de 2,8 milions d'accions, per 245, 7 milions d'euros.

Fora de la borsa espanyola, les principals borses del Vell Continent pugen, tot i que també s'han arribat a desinflar al llarg de la sessió, com l'IBEX. L'únic índex europeu que ha caigut és el francès CAC 40, però de forma molt lleugera (-0,10%). Així mateix, al tancament del mercat espanyol, la Borsa de Nova York mostrava guanys moderats.

MACROECONOMIA

Pel que fa a l'agenda del dia, aquest dimarts hi hagut reunió de l'Ecofin. A més, s'han publicat diverses referències importants, com el ZEW alemany de gener, que ha quedat en 95,2, per sobre del 89,8 previst. Al Japó la decisió en política monetària del Banc del Japó ha mantingut la seva política sense canvis i ha ofert una visió lleugerament més optimista sobre les expectatives de preus, subratllant la seva convicció que l'economia avança cap al seu objectiu d'inflació del 2%. El BoJ ha mantingut els seus tipus al -0,1% per 8 vots a favor i 1 en contra.

A més, aquest dimarts comença a Davos (Suïssa) el Fòrum econòmic mundial (World Economic Forum). Al llarg de la jornada compareixerà Ignacio Sánchez Galán, president d'Iberdrola. Demà, dimecres, tindrà lloc l'esperada compareixença del rei Felip VI, mentre que Donald Trump hi intervindrà el divendres.

Una altra cita destacada de la jornada ha estat la compareixença de Michel Barnier, el negociador de la Unió Europea per al Brexit, al Congrés dels Diputats. Entre altres coses, ha assegurat que "el Regne Unit assumirà tots els seus compromisos i garanties".

ANÀLISI TÈCNICA

Segons José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', "arriba el moment de la veritat en l'IBEX". I és que, segons ell, "no podem perdre aquesta oportunitat de, per fi, deixar enrere la resistència dels 10.600 punts".

"Agrairíem més filtre en la ruptura d'aquesta resistència tot i que tenim encara tres sessions per davant per al tancament de l’espelma setmanal. Així, un tancament (amb folgança) per sobre dels 10.600 punts seria un potent senyal de fortalesa, ja que des d'aquest moment tindríem figura de volta en "doble vall" al nostre IBEX 35", afegeix.

A més, assegura, que "els bancs, en bloc, segueixen forts. Tant aquí com a Europa". De fet, opina, "el sectorial de bancs europeus ha saltat per sobre dels màxims de 2017 i ja no presenta resistències fins als màxims de 2014-2015, això és un 15% per sobre dels actuals nivells de preu".

"D'antuvi i després de deu mesos de continu i lent degoteig a la baixa per part de Telefónica aquest dimarts ens ha marcat un primer màxim creixent tancant, a més, per sobre de la resistència dels 8,42 euros. Agrairíem major contundència en la superació de resistències d'aquí a divendres", conclou.

contador