L'IBEX cau un 3,7% a la setmana i gairebé un 15% el 2018, però aguanta els 8.500 punts

El selectiu continua enfonsant-se i acumula un descens del 5,7% el desembre

Nieves Amigo / César Vidal
Bolsamania | 21 des, 2018 10:03 - Actualitzat: 18:15
portada ibex35bolsa

IBEX 35

11.656,600

17:35 22/11/24
0,39%
44,90

L'IBEX 35 ha baixat un 0,46%, fins als 8.556,80 punts, i ha marcat un nou mínim anual en preus de tancament. Tot i que hauria pogut ser pitjor, perquè durant el matí ha registrat un mínim anual intradia als 8.468 enters. L'abandonament del suport dels 8.500 punts el deixaria sense cap fre tècnic fins als mínims del Brexit, ni més ni menys que els 7.580 punts. En qualsevol cas, l'índex acumula un descens del 5,7% en un mes de desembre que està sent molt baixista per a totes les borses mundials. A la setmana, ha perdut un 3,71%. I en el conjunt de l'any, cau un 14,8%.

Al contrari que altres jornades, DIA s'ha capgirat i ha rebotat un 5,49%, per ser el millor valor de l'IBEX durant el seu últim dia com a integrant del selectiu.

A més, Acerinox (+1,62%) ha descomptat que ha augmentat el seu dividend un 11% i ha posat en marxa un programa de recompra d'accions pel 2% del seu capital. Amadeus (+1,36%) ha completat el trio alcista d'una sessió durant la qual han predominat els números vermells.

Bankia s'ha deixat un 3,41% després que el Govern hagi tornat a prorrogar el termini per vendre la seva participació de control en el banc presidit per José Ignacio Goirigolzarri. Durant una jornada que ha estat molt negativa per a la banca: CaixaBank ha caigut un 3,24%, seguit de Bankinter (-1,89%), Sabadell (-1.45%), Santander (-1,19%) i BBVA (-0,76%).

MERCAT NEGATIU

La situació és més que complicada després que les decisions de la Reserva Federal (Fed) s'hagin valorat malament. S'esperava més perquè el banc central nord-americà havia patit molta pressió durant els últims temps (fins i tot per part del president dels Estats Units), però la Fed va complir un guió que en bona mesura ja estava descomptat (pujar de nou els tipus i rebaixar la seva previsió d'alces a dos per al proper any).

Les borses europees han tancat amb signe mixt i escàs moviments, mentre que Wall Street cotitza amb signe mixt després de marcar aquest dijous mínims anuals. A Àsia, les coses tampoc han anat aquesta matinada, amb retallades igualment generalitzats i per sobre de l'1% en el cas del Nikkei.

Els experts parlen aquesta divendres del "bany de sang" que s'està veient als mercats. "Les accions asiàtiques van caure després dels descensos als mercats nord-americans. L’anomenat 'indicador de la por del mercat', el VIX, va pujar 2,8 punts fins als 28,38, el seu nivell de tancament més alt des de principis de febrer", expliquen els analistes de Danske Bank.

Aquests analistes assenyalen que la Fed ha propiciat que augmenti el sentiment negatiu, també alimentat per les renovades tensions entre els Estats Units i la Xina després que el Departament de Justícia dels EUA presentés càrrecs contra funcionaris xinesos per coordinar una campanya d'espionatge d'una dècada de durada per robar propietat intel·lectual a empreses. El secretari del Tresor, Steven Mnuchin, va dir que les acusacions són una mica separades de les converses comercials, que estan programades per reprendre el gener. No obstant això, la Xina va exigir que el Departament de Justícia retirés els càrrecs.

Mentrestant, la cambra baixa del Congrés nord-americà va aprovar el finançament del mur amb Mèxic de Donald Trump. No obstant això, els experts esperen que la proposta sigui rebutjada pel Senat abans de la mitjanit de divendres, cosa que augmenta la possibilitat d'un tancament parcial del govern federal".

Al mercat de matèries primeres, el petroli Brent cau un 1,1%, fins als 53,74 dòlars. Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,34%, fins als 1,1409 dòlars. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys se situa a l’1,39%.

Pel que fa a les dades macro de la jornada, atents avui al PIB dels Estats Units del tercer trimestre. Finalment, cal subratllar que avui hi ha "quàdruple hora bruixa" (venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic) i que això podria augmentar la volatilitat dels índexs.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"De suport en suport, així és com s'està desplaçant el dia durant les últimes sessions. Vam perdre els 8.630 punts (ara resistència) i ens hem desplaçat fins el següent: els 8.500 punts. El problema és que si aquest es perfora també, amb folgança i en preus de tancament, ja no hi ha res fins als mínims d'estiu de 2016, els mínims del Brexit als 7.580 punts.

Sí, pot semblar un abisme, però són 1.000 punts més. Un 11% més baix, que és just el que li falta a l'índex de bancs europeus per tornar a l'origen del moviment, als mínims del Brexit als 77 punts. Això no és incompatible amb el fet que hem d'estar preparats perquè en qualsevol moment, si més no ho esperem, es produeixi un rebot important (fase de reacció).

Però res més. Atenent sobretot al preocupant deteriorament dels índexs de Wall Street, sembla que l'estratègia en aquest moment és la d'aprofitar els importants rebots, que més tard o més d'hora arribaran, per alleugerir cartera. Per reduir riscos. Rebots a part, la veritat és que van mal dades per a les borses de cara a 2019. Si com sembla Wall Street està canviant de tendència, queda molt camí per recórrer encara a la baixa".

contador