El selectiu s'ha vist arrossegat per Telefónica i les empreses del sector elèctric
L'IBEX 35 ha tancat amb caigudes del 1,27%, fins als 8.700,80 punts, arrossegat pel mal comportament de grans valors com Telefónica (-2,03%) i les elèctriques Naturgy (-2,88%), Iberdrola (-1,83%) i Endesa (-1,04%), que aquesta mateixa setmana han marcat màxims històrics. A més, Siemens Gamesa (-4,69%) i Merlin Properties (-2,87%) també han tingut un mal dia. Després d'aquesta caiguda, el selectiu ja mira de prop els seus mínims anuals.
La notícia destacada de la jornada ha estat la sortida del consell de DIA dels dos últims representants de LetterOne. Hi ha qui interpreta aquestes marxes com un símbol de l'enfrontament entre Fridman i la resta del consell de la cadena de supermercats. La companyia es desploma un altre 7%, fins als 0,41 euros, i prossegueix amb una espiral a la baixa que té molt mala pinta.
Al costat positiu, destaquen les pujades en CIE Automotive (+3,5%), IAG (+2%) i Inditex (+1,4%), encara que són pocs els valors en verd. La matriu de Zara rebota després de deixar-se ahir un 4%, afectada per l'advertència de beneficis de la detallista britànica Asos i les febles venda d'H&M. Així i tot, analistes com els d’RBC segueixen tenint la tèxtil gallega entre les seves apostes favorites per al proper any.
BREXIT, XINA I RESERVA FEDERAL
La jornada ha comptat amb una notícia que contribueix a augmentar la incertesa. El líder de l'oposició britànica, el laborista Jeremy Corbyn, ha anunciat la presentació d'una moció de censura contra la primera ministra, Theresa May, un procediment equivalent a una reprovació. May ha anunciat que la votació al Parlament britànic sobre el seu acord de Brexit tindrà lloc a la tercera setmana de gener.
El mercat analitza també les paraules del president xinès, Xi Jinping, durant els actes d’enaltiment de l'economia xinesa. Els experts advertien de la importància d'aquest aniversari per veure realment la predisposició de la Xina a arribar a un acord comercial amb els EUA.
Xi ha reivindicat les formes de fer les coses del gegant asiàtic i ha dit que cal "mantenir el rumb" davant les recomanacions de reformes al país.
Mentrestant, a un dia que la Reserva Federal (Fed) anunciï l'última pujada de tipus de l'any, Donald Trump va tornar a carregar contra el banc central i va advertir sobre l'increment dels tipus. Trump va dir que és "impressionant que amb un dòlar molt fort i pràcticament sense inflació" la Fed fins i tot estigués considerant apujar els tipus, a més que, al mateix temps, "el món exterior està esclatant", i "París està cremant".
Pel que fa a les dades de la jornada, l'índex IFO alemany, que mesura la confiança dels empresaris alemanys, ha baixat fins al seu nivell més baix dels últims dos anys. La preocupació del mercat sobre el creixement econòmic, l'enduriment monetari dels bancs centrals i les tensions comercials entre la Xina i els EUA son algunes de les principals causes per explicar el pobre comportament de les borses europees en aquest final d'any.
Aquesta preocupació té el seu reflex també en el mercat de matèries primeres. El petroli Brent és protagonista perquè ha marcat nous mínims anuals, en desplomar un 3,5%, fins als 57,52 dòlars. Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,2%, fins als 1,1370 dòlars.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"No hi ha força, cap. Durant gran part de la sessió hem vist l'IBEX deixar-se mig punt percentual, aguantant relativament bé el tipus tot i les caigudes del 2% de Wall Street aquest dilluns, però al final s'han imposat les caigudes. I tanquem a prop dels mínims anuals. És més, o molt canvien les coses o em temo que ens anem a provar la fortalesa de la zona de suport dels 8.630 punts", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"En perforar-lo, les següents parades les trobem als 8.500 punts (finals de 2016) i per sota ja no hi ha res realment important fins als mínims del Brexit. És a dir, ens trobem a nivells de preu de fa dos anys. I la veritat és que lluny de millorar Wall Street està pitjor cada dia que passa. Prova d'això la perforació de suport a l'S&P 500, que aquest moment està posant a prova el suport que té en els mínims anuals, els mínims de febrer als 2.532 punts" , afegeix aquest expert.
"L'única cosa on agafar-nos", conclou Rodríguez en aquest moment és a la por que es respira als mercats. Encara faltaria, al meu entendre alguna cosa, una mica més de pànic. Només així serem capaços de construir un rebot, un sòl de mercat de curt termini. Però res més. En el millor dels casos estem parlant d'un rebot per continuar caient posteriorment. De fet, si ens creiem el 'cap i espatlles' de l'S&P 500 cal apostar per noves caigudes (amb els seus rebots intermedis) cap a la zona dels 2.300 punts. És a dir, un 10% més de caigudes".