L'IBEX cau un 0,75% i perd els 10.200 punts després de l'ambigua resposta de Puigdemont

Ha evitat respondre 'sí' o 'no' a la pregunta de si va declarar la independència la setmana passada i ha demanat "diàleg sincer"

  • Siemens Gamesa s'ha desplomat un 6,4% en borsa després de la seva 'alerta de beneficis'
  • Per la seva banda, OHL s'ha disparat un 11% al Continu davant d'una possible oferta de 2.000 milions per la seva filial de concessions
Nieves Amigo / Jennifer Correas
Bolsamania | 16 oct, 2017 10:10 - Actualitzat: 18:14
bolsa_de_madrid_ibex_35_parque

L'IBEX 35 torna a ser durant aquesta sessió el pitjor índex d'Europa i tanca amb una caiguda del 0,75%, fins als 10.181 punts. El selectiu digereix així l'ambigua resposta que el president del Govern català, Carles Puigdemont, ha donat al requeriment que la setmana passada li va fer el Govern espanyol. Ha evitat contestar 'Sí' o 'No' a la pregunta de si va declarar la independència i ha demanat "diàleg sincer".

IBEX 35
11.575,600
  • 0,45%51,30
  • Max: 11.576,10
  • Min: 11.472,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.075,01
09:59 15/11/24

Davant d'aquesta situació que ja es contemplava, el Govern ha emplaçat el següent termini previst (les 10 del matí d'aquest dijous) perquè Puigdemont es retracti i "deixi de jugar amb la ciutadania", en paraules de Soraya Sáenz de Santamaría. Si no rectifiqués, el govern activaria l'article 155 i començaria a retirar l'autonomia de Catalunya.

"El president català es troba en una posició difícil. Si retrocedeix, llavors el Govern català probablement es dividirà i podríem veure noves eleccions, i si declara la independència, s'arriscarà a ser arrestat i possiblement forçarà Madrid desencadenar l'article 155 de la constitució espanyola i la imposició d'un govern directe, un pas que podria desencadenar disturbis significatius", assenyalaven al seu informe de primera hora els experts de CMC Markets.

Per la seva banda, Deutsche Bank se suma als mals auguris econòmics que ja han pronosticat diversos organismes per a Catalunya. Els analistes d'aquesta entitat consideren que la situació que viu la regió pot tenir un important impacte en la seva economia per la incertesa. "La situació actual de Catalunya pot danyar l'activitat econòmica immediata a través d'una baixada de producció associada a les vagues, pèrdua de turisme i boicot de productes", segons han indicat al seu informe titulat 'Catalunya: impacte econòmic de la incertesa política' .e capital per 500 milions d'euros.

SIEMENS GAMESA, EL PITJOR VALOR AVUI

Així les coses, Siemens Gamesa ha estat el pitjor valor de la sessió. La cotitzada s'ha desplomat un 6,3% en borsa després de reduir el divendres passat, amb l'IBEX ja tancat, la seva previsió de beneficis per la pressió de preus. La companyia publica resultats el proper 6 de novembre i presentarà el seu Pla Estratègic el proper 15 de novembre.

A més, a la part baixa de la taula també l'han seguit Banc Sabadell (-2,8%) i Telefónica (-1,75%). I és que gairebé totes les entitats i els grans valors de l'IBEX han caigut avui, arrossegats pel repunt d'incertesa a Catalunya. BBVA s'ha deixat un 1,75%, Caixabank ha perdut un 1,73%, encara que els experts l'assenyalen com el banc amb més potencial de pujades, Bankinter també ha caigut un 0,73% i Bankia, un 0,52 %% .

A la banda contrària, els guanys han estat liderades per Abertis (+1,03%), després de conèixer que Barclays ha declarat una participació de l’1,3% en el seu capital, i a l'espera que ACS decideixi si presenta una contraopa per competir amb la d'Atlantia. El segon valor que més ha pujat ha estat Técnicas Reunidas (+1%), seguit per ACS (+0,77%).

PRISA I OHL, PROTAGONISTES AL CONTINU

Finalment, al Mercat Continu han estat notícia Prisa i OHL. La primera s'ha enfonsat al Continu un 8,17% després d'anunciar dues ampliacions de capital per 550 milions d'euros. OHL, per la seva banda s'ha disparat gairebé un 11% davant d'una possible oferta per la totalitat de la seva filial de concessions que ascendiria a 2.000 milions d'euros. L'interessat seria el fons australià IFM Global Infrastructure Fund.

Pel que fa a l'agenda de dades de demà, dimarts, la principal dada que cal destacar és que comença la temporada de resultats del tercer trimestre a Espanya. I serà Enagás la primera empresa en retre comptes al mercat.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, explica que "tot i les caigudes amb les que hem començat la setmana la veritat és que no hi ha canvis en l'aspecte tècnic del nostre índex. El problema és que encara que corregís fins als 10.000 punts (per donar una xifra) tot seguiria exactament igual". Segons la seva opinió, "la possibilitat de buscar la base del canal sempre hi és, al cap i a la fi el preu continua encaixat dins del canal baixista des de fa ja una mica més de cinc mesos. I per dalt la zona de control, la resistència que cal batre la trobem als 10.410 punts, els màxims de setembre", comenta.

Finalment, l'expert afegeix que tot això "mentre que no saltem amb força per sobre dels màxims de setembre. I mentrestant tenim les borses europees a poc més de l'1% dels màxims anuals, a excepció del DAX que cotitza en màxims de tots els temps".

contador