L'IBEX tanca la primera setmana d'octubre perdent el suport clau dels 9.300 punts

El selectiu perd un 1,4% en l'acumulat setmanal

Nieves Amigo/ Raquel Enríquez
Bolsamania | 05 oct, 2018 10:06 - Actualitzat: 18:04
ibex-35-bolsa-madrid
Europa Press

IBEX 35

11.656,600

17:35 22/11/24
0,39%
44,90

L'IBEX 35 tanca la primera setmana d'octubre perdent el suport clau que tenia als 9.300 punts. Aquest divendres ha caigut un 0,65%, fins als 9.253,9 punts, nivell que suposa una pèrdua en l'acumulat de la setmana de l'1,4%. Aquests últims dies han estat marcats per Itàlia, per la seva insolència a la Unió Europea (UE) i després per la seva decisió de fer marxa enrere (encara que a mitges i de forma poc contundent).

A la resta d'Europa, les caigudes han estat també generalitzades. En el cas de l'índex FTSE 100 de Londres, els descensos han estat superiors fins i tot a l'1%. De fet, els parquets del Vell Continent han obert ja tenyits de vermell la sessió, a causa de les fortes caigudes que va patir ahir Wall Street (gairebé el 2% en el cas de l'índex Nasdaq).

Els descensos a l'altra banda de l'Atlàntic es mantenen aquest divendres, encara que de forma més moderada. La sessió ha comptat amb una dada clau: l'informe d'ocupació del mes de setembre als Estats Units. La taxa d'atur al país nord-americà ha baixat fins al 3,7% el mes passat, és a dir, la dada més baixa des d'abril de 1969.

MERCAT DE BONS DELS EUA

Així mateix un dels temes candents ara al mercat és el ral·li de la rendibilitat del bo nord-americà. Els experts expliquen les caigudes d'aquest dijous a Wall Street (del 2% al Nasdaq) per la pujada de la rendibilitat dels bons. "L'augment de la rendibilitat dels bons està frenant la gana per les accions", assenyala Jasper Lawler, analista de London Capital Group.

"Aquesta no és la primera vegada que hem vist un augment dels rendiments (dels bons) aquest any i una caiguda de la renda variable. No obstant això, les alces són més contundents aquest cop, ja que l'acumulació de dades sòlides ha estat més llarga i les dades encara més impressionants. Fins i tot la Reserva Federal està alimentant els rendiments més alts amb els seus comentaris", afegeix Lawler.

Per la seva banca, els experts de Link Securities expliquen que el fet que pugin les rendibilitats dels bons nord-americans, en un escenari de fort creixement i de repunt de la inflació (...) no hauria d'estranyar a ningú. "El problema és que el repunt de les rendibilitats dels bons del Tresor dels EUA va ser acompanyat d'una forta apreciació de la divisa nord-americana respecte a les principals monedes mundials, factor que amenaça novament amb impactar de forma molt negativa a les economies emergents que mantenen un elevat endeutament en dòlars", indiquen.

ARCELORMITTAL LIDERA LES CAIGUDES

De tornada a la borsa espanyola, les companyies que més han caigut aquest divendres a l'IBEX han estat Arcelormittal (-4%), Siemens Gamesa (-3,46%) i Cie Automotive (-3,4%). Mentrestant, les més alcistes han estat Aena (+1,6%), Acciona (+1,4%) i Viscofan (+1,2%).

La cadena de supermercats DIA (+0,25%) també ha estat de les poques companyies que han acabat en verd la sessió aquest divendres, després que el fons britànic Baillie Gifford hagi tornat a reduir la seva participació en el capital de la companyia fins al 5,625%.

Finalment, al Mercat Continu, cal esmentar les fortes caigudes de Parques Reunidos (-2,9%) després de la dimissió ahir del seu CEO i el nou mínim històric d'Abengoa A als 0,0126 euros.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que l'IBEX es deixa un 4,5% des dels màxims de finals de setembre, després de l'últim gran venciment d'opcions i futurs (quàdruple hora bruixa). "Es va quedar a només sis punts de la famosa resistència dels 9.671 punts i per tant ens va construir, encara que per la mínima, un nou màxim decreixent", explica.

"El sisè màxim decreixent consecutiu des dels màxims de maig. Dit això, ja tenim aquí els mínims anuals als 9.111 punts. I per sota, els 8.800 punts. Aquesta xifra no és més que la potencial recta suport que uneix els mínims creixents de 2012 i de 2016. No vull dir que hagi de caure fins aquí. De fet, tot és possible als mercats", assenyala l'expert.

"El que dic és que per sota dels mínims anuals no hi ha res important fins a aquesta zona", aclareix Rodríguez. "De fet, en espelmes setmanals el que tenim són set màxims decreixents consecutius a l'any. De manera que per poder dir que alguna cosa està canviant, necessitem construir un primer màxim creixent, o el que és el mateix, saltar per sobre dels 9.671 punts. Mentrestant, res de res: simples rebots (de vegades violents) dins d'una fase correctiva d'ordre més gran", conclou l'analista tècnic.

contador