L'IBEX avança un 1,12% a la setmana i mira cap a la resistència dels 9.700 punts

El selectiu espanyol ha pujat un 1,14% aquest divendres

Nieves Amigo
Bolsamania | 17 gen, 2020 09:27 - Actualitzat: 18:48
ep bolsa de madrid ibex-35
ÓSCAR DEL POZO/EUROPA PRESS - Archivo

IBEX 35

11.435,700

17:35 23/12/24
-0,28%
-31,60

Després d'una setmana molt tranquil·la, i després de repuntar aquest dijous, l'IBEX ha pujat amb força aquest divendres (+1,14%). Amb aquest repunt, el selectiu espanyol ha acumulat un avanç de l'1,12% a la setmana que li ha permès situar-se molt a prop de la resistència dels 9.700 punts (9.681).

Pràcticament tots els valors de l'IBEX han cotitzat en verd. Ence (+7,46%) ha estat el més destacat i estén el seu ral·li després d'assegurar-se la venda de la seva producció de tot l'any. Fortes pujades també per a IAG (+5,27%), després que s'hagi eliminat el veto als accionistes de fora de la Unió Europea.

Una jornada més, els inversors han estat molt pendents de Deoleo. Els títols de la companyia, que són tremendament volàtils durant les últimes sessions, han pujat un 6,67% després que s'hagi aprovat la seva reestructuració per evitar la fallida.

FORTES DADES MACRO A LA XINA

Durant la nit s'han publicat una sèrie de referències macro a la Xina que confirmen, segons els experts, que el panorama econòmic ha tocat fons i que han portat a les places asiàtiques a un tancament mixt. El PIB va créixer un 6% interanual durant el quart trimestre, sense canvis respecte al trimestre anterior. Tant la producció industrial com les vendes al detall van sorprendre a l'alça amb un 6,9% i un 8,0% anual, respectivament.

Pel que fa a altres dades de la jornada, avui s'ha publicat la inflació de la zona euro de desembre, que repunta a l'1,3%, la seva major pujada des del juny.

Pel que fa a la resta, els experts destaquen que les borses nord-americanes han reaccionat millor que les europees després de la signatura de l'acord de 'primera fase'. Al mateix temps, apunten que els nous màxims històrics als Estats Units i la sessió positiva a Àsia han estat propiciant les alces d'aquest divendres a Europa.

"Una part de la raó del baix rendiment dels mercats a Europa és la feble naturalesa de qualsevol recuperació a la regió, i certa preocupació que el president Trump pot dirigir la seva atenció a Europa en el front comercial. Si la UE buscava mantenir un baix perfil en aquest aspecte, certament té una manera divertida de demostrar-ho després que el comissari de comerç de la UE, Phil Hogan, hagi criticat la política comercial dels EUA per ser de curt termini i centrar-se només a guanyar les pròximes eleccions.

La UE també ha declarat que acudiran a l'OMC si l'acord preliminar signat entre la Xina i els EUA genera 'distorsions comercials' en detriment dels europeus", apunta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres. Hogan s'ha dirigit igualment al primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, per la seva insistència en què no es prorrogui el termini del període de transició d'aquest any, acusant-lo de brinksmanship (de fer política de confrontació).

ANÀLISI TÈCNICA

"El mercat ha despertat i ho ha fet després d'omplir en la seva totalitat i al cèntim el buit alcista dels 9.468 punts. Els oscil·ladors de moment diaris com ara l'estocàstic s'han girat a l'alça des d'importants nivells de sobrevenda i si som capaços de confirmar amb claredat per sobre dels 9.700 punts en preus de tancament, cal apostar per un nou impuls alcista cap als 10.000 punts", ha apuntat l'analista de Bolsamanía, José María Rodríguez.

"I per baix, el que ens ha confirmant el selectiu és que el suport és el que és i està on està: el buit alcista de la sessió del 13 de desembre que ha estat emplenat íntegrament, però no tancat. Després les implicacions alcistes segueixen intactes. per sota, per la banda dels suports, el més immediat el tenim en el buit alcista de l'obertura d'aquest matí als 9.570 punts", conclou aquest expert.

contador