Les entitats financeres i els grans valors han estat els grans perjudicats per un nou capítol a la crisi catalana
L'IBEX 35 ha tancat la sessió d'aquest dilluns amb retallades del 0,4% i es manté a l'entorn dels 10.300 punts (10.316,50 punts) després de deixar-se un 1% divendres passat i no confirmar la superació de resistències en espelmes setmanals. Santander, BBVA, Bankia, Sabadell i altres grans valors com Telefónica i Inditex han estat els principals llastos del selectiu després d'un nou capítol a la crisi catalana.
Del tancament de l'IBEX aquest passat divendres i del comportament d'aquest dilluns es dedueix que els inversors estan lluny de creure que el problema de Catalunya s'hagi acabat. Més encara quan aquesta nit s'ha sabut que Carles Puigdemont ha quedat en llibertat vigilada i que els terminis segueixen dilatant-se i les possibilitats que aquest es presenti a les eleccions del 21 de desembre continuen augmentant. La sensació és que s'està davant d'una 'petita' treva fins que, en aquesta data, i si es compleixen les enquestes, tornin a guanyar els independentistes. Llavors caldrà veure quin rumb pren tota aquesta situació.
En aquest sentit, davant l'improbable escenari de la independència de Catalunya, Moody's ha assenyalat que això portaria importants conseqüències negatives per a les empreses i llars catalanes, ja que dificultaria el pagament dels seus préstecs. Així mateix, BBVA Research ha advertit que la tensió política de Catalunya suposa un risc "potencialment important per a l'economia", encara que els seus efectes "no se sentiran fins entrat l'any 2018".
AMADEUS, EL MILLOR AVUI
De tornada a l'IBEX, el millor valor del selectiu avui ha estat Amadeus, que ha pujat un 2,4% fins als 60,2 euros per acció. El grup especialitzat en serveis tecnològics per a les aerolínies i pel sector turístic ha rebut diverses recomanacions positives per part de JP Morgan i Deutsche Bank i ha tornat a marcar nous màxims històrics. A la part alta de la taula també l'han seguit Técnicas Reunidas, que ha avançat un 1,4%, Cellnex, que s'ha revalorat un 0,83% i Meliá Hotels (+0,69%).
Per contra, les caigudes dels bancs Santander (-1,23%), Sabadell (-1,13%), BBVA (-0,94%), Bankia (-0,82%) i altres grans valors de l'IBEX com Inditex (-0,85%) i Telefónica (-0,82%) han llastat el selectiu aquest dilluns. Per la seva banda, Grifols i Indra, que presenta resultats aquest dimarts, també han caigut un 1,2%.
FLUIDRA, ALMIRALL I MÁSMÓVIL, PROTAGONISTES AL CONTINU
Al Mercat Continu ha estat notícia Fluidra. La companyia s'ha disparat gairebé un 19% després de comunicar divendres passat la seva fusió amb l'americana Zodiac. A més,Almirall i Másmóvil també han avançat més d'un 7% aquesta sessió. En el cas de la farmacèutica, ho ha fet després de registrar unes pèrdues fins a setembre de 99.700.000 d'euros, davant el benefici de 103,5 milions d'euros del mateix període de 2016.
A la mateixa línia, la companyia de telecomunicacions ha informat d'unes pèrdues de 148 milions d'euros de gener a setembre. MásMóvil ha indicat que aquestes xifren es deuen a les pèrdues de 151 milions del primer semestre després de l'ajust comptable pels bons convertibles d'ACS. En termes operatius, excloent-ne l'efecte anterior, el benefici ajustat hagués estat de 45 milions d'euros.
Fora d'Espanya, és notícia Donald Trump i la seva gira per Àsia per tractar la crisi de Corea del Nord. El president dels Estats Units ha dit que "cap dictador hauria de subestimar la determinació dels Estats Units". Per la seva banda, Pyongyang ha respost amb l'advertència d'un "càstig sense misericòrdia".
A més, també és notícia Itàlia perquè s'han celebrat aquest cap de setmana eleccions regionals a Sicília, que es consideren l'avantsala de les eleccions generals que se celebraran l'any que ve. Els conservadors es perfilen com els guanyadors mentre que es pronostica una sonora derrota per als progressistes del Partit Demòcrata, liderat per Matteo Renzi.
Pel que fa a la resta, l'agenda de dades ha portat aquest dilluns els PMI serveis d'octubre. A la Zona Euro, ha quedat en 55,0 punts, per sobre del que s'esperava (54,9). Aquest dilluns, hi ha reunió dels ministres d'Economia i Finances de la Zona Euro (Eurogrup).
Tot això en una setmana en què l'IBEX està d'aniversari. Aquest dimecres es compliran deu anys des que el selectiu espanyol aconseguís els seus màxims històrics, als 15.945 punts. Molt lluny queden a dia d'avui aquests nivells registrats el 2007.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, explica que tot i els lleugers descensos d'aquest dilluns la veritat és que no hi ha novetats respecte al qual vam comentar després del tancament de divendres passat. És a dir, "allò que al final no havíem estat capaços de tancar en espelmes setmanals per sobre dels 10.420 punts i per tant no es va confirmar la superació de resistències", recorda.
Tot i això, l'expert és bastant optimista i creu que encara no està tot perdut. "Mentre que tinguem mínims i màxims creixents de molt curt termini, com els que tenim des dels mínims de principis d'octubre (9.922) no podem perdre l'esperança. De fet pot ser que les caigudes fins als mínims de la sessió de avui formen part del típic suport a la 'cresta' de l'impuls alcista previ, abans resistència i ara suport, dels 10.300 punts", detalla.
No obstant això, sí que afirma l'oportunitat perduda de confirmar per sobre dels màxims de setembre la setmana passada ha estat un gerro d'aigua freda per al mercat, "però mentre que es respectin els mínims i màxims creixents de les últimes setmanes encara pot passar", assegura. I conclou: "El que no tindria gaire sentit i fixant-nos en BBVA, com a títol avançat de l'IBEX, és que aquest perforés la important zona de suport que presenta als 7 euros. Perforar-lo seria un clar senyal de debilitat per al nostre mercat".