El selectiu espanyol ha caigut un 0,64% fins als 8.619 punts
La setmana comença en vermell per l'IBEX. La banca ha portat al selectiu espanyol a tancar amb caigudes. Concretament, l'índex ha cedit un 0,64% i s'ha situat en els 8.619 punts. El mal comportament del sector bancari no ha estat exclusiu en la borsa espanyola, ja que a nivell europeu ha caigut davant la incertesa del que passi a Itàlia. De fet, les borses del Vell Continent també han tancat amb pèrdues pendents del referèndum del país transalpí.
Banc Popular torna a ser el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda del 7,78% fins als 0,77 euros. En l'acumulat de l'any, la caiguda és del 70%. L'entitat s'ha enfonsat fins a mínims de 1987 enmig d'un fort volum. Les vendes s'han produït amb força. Al tancament s'han contractat 80,3 milions d'accions del Popular, quan, segons dades de Infobolsa, la mitjana diària es limita a 29,3 milions de títols.
Banc Popular torna a ser el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda del 7,78% fins als 0,77 euros. En l'acumulat de l'any, la caiguda és del 70%
Els quatre valors que l'han acompanyat en la part alta són bancs. Així, Banc Sabadell s'ha deixat un 2,79% fins als 1,15 euros. Per la seva banda, Bankia ha cedit un 2,38% fins als 0,82 euros. L'entitat és aquest dilluns notícia perquè el jutge Fernando Andreu ha rebutjat citar al que fos president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) Julio Segura, a l'exgobernador del Banc d'Espanya (BdE) Miguel Ángel Fernández Ordóñez, i al exvicepresidente de la CNMV i actual sotsgovernador del BdE, Fernando Restoy, entre d'altres.
CaixaBank ha caigut un 2,02% fins als 2,7 euros. Banc Santander ha estat el cinquè valor amb major caiguda, -1,59% fins als 4,21 euros. El Tribunal Suprem ha confirmat una sanció d'un milió d'euros imposada el 12 de juny de 2015 pel Consell de Ministres al Banc Santander, com a successor universal de Banesto, per una falta "molt greu" prevista en la Llei de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.
En la part de guanys, Endesa ha liderat les pujades amb un avanç de l'1,86% fins als 19,75 euros. L'ha seguit Aena que s'ha revaloritzat un 1,73% fins als 129,2 euros. El tercer valor amb major pujada ha estat Acciona amb una pujada del 0,79% fins als 64,8 euros.
Altres valors a destacar aquesta jornada entre les pèrdues és OHL. Fitch ha retallat el rating de la companyia fins a B+ des de BB-, amb perspectiva negativa. OHL ha caigut un 3,94% fins als 2,4 euros al Mercat Continu. També Talgo ha tancat amb caigudes (-2,03% fins als 4,83 euros) a pesar que ha aconseguit el 'macrocontrato' de l'AVE.
ALTRES MERCATS
En la resta de borses del Vell Continent també s'ha imposat el vermell. El DAX 30 alemany s'ha deixat un 1,09%; per la seva banda el CAC 40 francès ha caigut un 0,88%, un dia després que s'hagi triat a François Fillon com a candidat del centre-dreta a les eleccions franceses que se celebraran a principis del proper any. La notícia és positiva perquè es considera que Fillon és un candidat fort que pot plantar cara a Marine Le Pen.
D'altra banda, el FTSE 100 de Londres ha tancat amb una caiguda del 0,6%. El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha parlat sobre el Brexit, "és difícil predir les implicacions econòmiques precises de la sortida de Regne Unit de la Unió Europea. Dependran notablement del temps, el progrés i el resultat final de les negociacions en curs. Per això, és important tenir claredat sobre el procés de negociació tan aviat com sigui possible per reduir la incertesa".
En la resta de borses del Vell Continent també s'ha imposat el vermell. El CAC 40 francès ha caigut un 0,88%, un dia després que s'hagi triat a François Fillon
L'altre gran protagonista de la setmana serà el petroli. L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) celebra la seva esperadíssima reunió a Viena aquest dimecres. S'espera que ratifiqui la retallada de producció pactada a finals de setembre, fins a un nivell de 32,3-33 milions de barrils diaris. A l'hora del tancament del mercat europeu, el preu del petroli Brent, referent a Europa, pujava més d'un 2% i se situava per sobre dels 48 dòlars.
REFERÈNDUM A ITÀLIA
Les borses del Vell Continent s'han mogut pendents del referèndum d'Itàlia en el qual els italians votaran a favor o en contra de les reformes constitucions plantejades pel seu primer ministre. Matteo Renzi ha proposat una sèrie de canvis encaminats al fet que Itàlia sigui un país més gobernable. No obstant això, l'oposició considera que aquests li donarien un excessiu poder a Renzi
Les enquestes diuen que guanyarà el "no" i, en aquest cas, es planteja un escenari incert que pot donar lloc a la dimissió de Renzi i al fet que s'obri el temut debat de l''Italexit', és a dir, la sortida d'Itàlia de la Unió Europea. A tot això se sumaria que l'esperada reestructuració del complicat sistema bancari italià quedaria en suspens. A curt termini, es parla que l'ampliació acordada en junta extraordinària per Monte dei Paschi la setmana passada podria no dur-se a terme.
La votació serà diumenge que ve, 4 de desembre, així que el dilluns els mercats cotitzaran el resultat. Aquest dilluns, la borsa italiana ha tancat amb una caiguda de l'1,81%, encara que en l'acumulat és gairebé del 25%. Per la seva banda, Monte dei Paschi s'ha deixat un 13,8%.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que la sessió d'aquest dilluns estava sent relativament tranquil·la fins que hem entrat a la recta final de la sessió. “Els bancs, que durant gairebé tot el dia cotitzaven amb caigudes més aviat tímides han accelerat els descensos, igual que ha succeït també amb els títols de Telefónica (que a primera hora de la sessió pujaven amb certa fortalesa), i d'aquí el gir a la baixa en l'IBEX-35 i a la resta d'Europa”, apunta l'analista.
Aquest gir sobtat que acosta als índexs europeus a la base del moviment lateral de les últimes dues setmanes i mitjana està llançant al nostre IBEX-35 a nivells de preu des dels quals hauríem de rebotar al més aviat possible per allunyar-nos de la zona de perill. “I és que com ja saben el suport a respectar si no volem començar a veure fantasmes la trobem en els 8.540 punts. Per sota d'aquest suport no descartem una fuetada a la baixa cap a la zona dels 8.200 punts”, avisa.
El problema amb el qual ens trobem és que el sectorial de bancs europeus cau per sobre del 2% i sembla que podria continuar degotant a la baixa fins que el diumenge se celebri el referèndum a Itàlia. “Dóna la sensació de que el sector financer s'està posant el pegat abans de la ferida, doncs ja saben la capacitat de descomptar-se escenaris abans que aquests es produeixin”, conclou José María Rodríguez.