L'IBEX es frena en el seu intent d'acabar l'any en positiu

El selectiu ha tancat amb una caiguda del 0,81% fins als 9.336,7 punts

  • La setmana passada, l'IBEX va tocar màxims anuals als 9.412 punts
  • En el plànol empresarial, el president de Telefónica ha comprat més de 600.000 accions de la teleco
  • El sector bancari espanyol ha tancat en vermell, excepte Banco Popular
Nieves Amigo
Bolsamania | 19 des, 2016 09:57 - Actualitzat: 18:16
subidas

L'IBEX-35 ha frenat la seva ratxa alcista aquest dilluns i es pren un respir en el seu intent d'acabar l'any en positiu. Aquest dilluns, el selectiu ha tancat amb una caiguda del 0,81% fins als 9.336,7 punts, després que la setmana passada toqués màxims anuals de tancament en els 9.412 punts. Ara té la possibilitat de tancar l'any amb guanys si aconsegueix acabar per sobre dels 9.544 punts.

Des dels mínims del dilluns, 5 de desembre, un dia després del resultat de la consulta a Itàlia, l'IBEX ha pujat més d'un 11%. A més, César Nuez, analista de Bolsamanía, precisa que també el EuroStoxx 50 l'està fent molt bé. "Va unes gambades per davant de l'Ibex. El passat 7 de desembre ja aconseguia superar la resistència dels 3.100 punts", explica. No obstant això, aquest dilluns ha tancat amb una caiguda del 0,15%.

El valor amb pitjor comportament aquesta sessió ha estat ArcelorMittal, que ha caigut un 4,69% fins als 7,1 euros. UBS ha baixat la seva recomanació sobr la companyia de forma dràstica fins a vendre des de comprar. A més, el seu preu objectiu ho ha situat en els 5,7 euros des dels 5,8 anteriors. Mapfre ha estat el segon valor que ha registrat la major caiguda (-3,3% fins als 2,96 euros).

El valor amb pitjor comportament aquesta sessió ha estat ArcelorMittal, que ha caigut un 4,69% fins als 7,1 euros.

Aquest dilluns, els bancs no han tingut la seva millor sessió. Així, Banco Santander, l'entitat amb més pes en l'IBEX, ha tancat amb una caiguda del 2,32% fins als 4,91 euros. Per la seva banda, BBVA ha cedit un 1,19% fins als 6,4 euros. El percentatge dels analistes que aconsellen comprar, vendre o mantenir un o un altre banc és molt similar. En l'altre costat, l'únic banc que ha tancat en positiu ha estat Banco Popular amb una pujada del 0,59% fins a superar l'euro per acció.

També cal destacar la lleugera caiguda del 0,05% de Telefònica fins als 8,76 euros. Aquest avanç s'ha produït després que s'hagi conegut que el president de la Teleco, José María Álvarez-Pallete, ha comprat 615.298 accions a 8,62 euros.

En el costat dels guanys, Cellnex Telecom ha estat qui ha liderat la taula amb un avanç del 2,78% fins als 13,6 euros. Abertis ha estat el segon valor amb millor comportament després de pujar un 1,76% fins als 13,5 euros. Grifols torna a les pujades i s'ha convertit en el tercer valor amb major pujada, un 1,51% fins als 18,45 euros.

LA RESTA DE MERCATS

En la resta de borses del Vell Continent s'ha imposat el signe mixt. Així, a part de l'índex de la borsa espanyola, el CAC 40 francès ha tancat amb una caiguda del 0,22%. No obstant això, el FTSE 100 de Londres ha pujat lleugerament un 0,08%. En aquest aspecte, cal destacar que la primera ministra, Theresa May, ha demanat un acord de Brexit (sortida del Regne Unit de la Unió Europea) que inclogui a tot Regne Unit. El DAX 30 alemany ha tancat amb una pujada del 0,2%

D'altra banda, al mercat del petroli, a l'hora del tancament del mercat europeu, el barril de Brent, referent a Europa, cotitzava amb caigudes del 0,56% fins als 54,90 dòlars després que s'hagi conegut que les petrolieres recuperaran el flux de caixa positiu en 2017 si es compleix l'acord de l'OPEP. A més, la consultora energètica Wood Mackenzie adverteix que el barril no tornarà a superar el llindar dels 100 dòlars.

Pel que fa a l'euro, la divisa del mercat únic cotitza gairebé pla (-0,02%) en la seva 'guerra' contra el dòlar fins als 1,0449 'bitllets verds'.

SETMANA QUE ACABA EN NADAL

La setmana que comença aquest dilluns es tanca el diumenge amb el dia de Nadal. Aquest any, les festes nadalenques coincideixen amb el final de setmana però això no evitarà que, possiblement, aquesta setmana es caracteritzi per un menor volum de negoci i una major tranquil·litat. O no. Aquest dilluns, hem conegut el IFO alemany de desembre, que ha sortit millor de l'esperat.

Sens dubte, una de les notícies més importants de la jornada ha estat la Cort de Justícia francesa ha declarat a Christine Lagarde, presidenta del Fons Monetari Internacional (FMI), culpable de negligència. No obstant això, no se li aplica cap pena ni la condemna apareixerà en els seus antecedents penals.

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que les correccions d'aquest dilluns en el selectiu no són indicatiu de res

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que les correccions d'aquest dilluns en el selectiu no són indicatiu de res encara que si haguéssim pujat en la mateixa quantitat tot seguiria exactament igual. “De moment el que tenim és una correcció mínima dins d'un ral·li del 11% en poc més de setmana i mitjana el que vol dir que els preus, més ràpid que tard, necessiten prendre's un petit respir, un alt en el camí”.

Ara bé, afegeix que la clau per a dalt segueix estant en els 9.544 punts (buit a la baixa setmanal i mensual). Un punt per damunt en tancaments significaria col·locar-se en nombres verds l'any. Per a baix, pel costat dels suports, el primer d'ells està en els voltants dels 9.200 punts i per sota els 9.050-9.060 punts. “Donada la verticalitat de l'últim ral·li no seria gens estrany que els índexs es paressin durant un temps, en un lent degoteig lateral-baixista corregint així els últims excessos i aplanant el camí per a un nou atac a la important zona de resistència a la qual abans hem fet referència”, apunta l'expert.

A la vista de molts dels oscil·ladors de moment és complicat continuar pujant amb lectures de "sobrecompra" molt alts, encara que no hi ha res impossible. De fet “sabem per experiència que quan la tendència és molt forta (tant a l'alça com a la baixa) els nivells de "sobrecompra"/"sobreventa" no serveixen de res. Però mai està de més tenir-los en compte”, conclou.

contador