Les borses europees entren en números vermells, mentre el nostre selectiu perd els 9.100
Els dubtes assalten els inversors després de la decisió del Banc del Japó de deixar invariables els tipus d'interès en el -0,1% i davant l'inici de la reunió de dos dies de la Reserva Federal (Fed) als Estats Units. Així, les borses europees obren amb caigudes, mentre que l'IBEX-35 perd els 9.100 punts.
Els mercats europeus sembla que seguiran la senda "inestable" marcada per Àsia, on la majoria dels mercats han caigut durant la nit. El Banc del Japó ha decidit mantenir la seva política monetària invariable en lloc d'augmentar la "potència de foc". Els experts esperen ara un major estímul al juliol, data fixada pel banc central per avaluar l'impacte de la seva entrada en terreny desconegut amb els tipus d'interès en negatiu.
Els inversors de tot el món han decidit centrar l’atenció en la reunió de dos dies del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) de la Fed, que comença aquest dimarts (amb una decisió de tipus d'interès aquest dimecres). No s'espera cap moviment en el preu del diner, però els comentaris seran examinats per detectar indicacions sobre la salut de l'economia.
Durant aquesta setmana, el Banc d'Anglaterra (BoE) es reunirà dijous, mentre que Noruega i Suïssa també mantindran sengles reunions dels seus bancs centrals.
Els preus del petroli van retrocedir durant el mercat asiàtic, després de les renovades preocupacions sobre l'excés d'oferta. Recordem que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) va reduir aquest dilluns les projeccions de la demanda de la seva producció, la qual cosa ha accelerat les caigudes. En concret, el càrtel ha publicat un informe en el qual redueix el pronòstic. "L'any 2016, esperem que la demanda de petroli de l'OPEP se situï en 31,5 milions de barrils al dia, 100.000 menys que el mes passat, però representa un augment d’1,8 milions de barrils", diu l'organització, segons recull CNBC.
D'altra banda i en un moviment "sorpresa", el president de Rússia, Vladimir Putin, va anunciar aquest dilluns que "la major part" de les forces armades russes començaran a retirar-se de Síria. La notícia arriba enmig de les converses de pau per posar fi als cinc anys de guerra civil.
QUÈ MOURÀ AQUEST DIMARTS ELS MERCATS?
Japó: reunió del banc central, decisió sobre tipus d'interès. Producció industrial de gener m/m: 3,7%. Prev.: 3,7%. Ant.: 3,7%. Producció industrial de gener a/a: -3,8%. Ant.:-3,8%.
Utilització de capacitat: 2,6%. Ant.: -1,0%. Roda de premsa de Kuroda, president del banc central (07.30 h).
França: IPC final de febrer: 0,3%. Prev.: 0,3%. Ant.: -1,1%. IPC final de febrer a/a: -0,1%.
Prev.: -0,1%. Ant.: 0,3%.
Zona euro: ocupació quarta trimestre (11.00 h).
Estats Units: IPP febrer, vendes detallistes febrer, enquesta manufacturera de Nova York (13.30 h). Índex NAHB mercat d'habitatges (15.00 h).
ACTUALITZACIÓ EMPRESARIAL
ArcelorMittal: comença la negociació de drets (fins al 30 març).
Telefonica: Dia Inversor Telefónica Brasil.
Oracle Corporation: presentació de resultats.
Continuen les pujades en l'IBEX-35 (+0,57%) que, no obstant això, va acabar aquest dilluns realitzant una figura que podria fer pensar en una petita presa de posicions abans que vegem una continuació de les pujades.
César Nuez, analista tècnic de Trader Watch, manté: "El buit alcista que s'ha deixat durant la sessió de dilluns podria ser cobert aquest dimarts; si bé, no descartem que continuï amb l'escalada alcista fins al nivell dels 9.538 punts, màxims del buit alcista amb el qual va començar el 2016".
Assenyala aquest expert que no apreciarem cap senyal de feblesa mentre es mantingui cotitzant per sobre dels 8.663 punts, mínims de la consolidació de començaments de mes.