El BCE i Mario Draghi seran les principals referències de la setmana
Pèrdues del 0,28% per a l'IBEX, que baixa fins a 8.786,8 punts després de marcar un mínim intradia de 8.672 punts. El selectiu espanyol trenca la ratxa de set jornades consecutives de guanys en l'inici d'una setmana que tindrà Mario Draghi i el Banc Central Europeu com a principals referències. La cita serà dijous que ve; mentrestant, a Espanya continuarem pendents de les negociacions per intentar formar un govern de coalició.
«Aquest any Espanya pot complir perfectament si el creixement es manté per sobre del 3%. L'evolució dels ingressos públics i els ajustos que ja s'han produït garanteixen que Espanya se situï per sota del 3%» en termes de dèficit. Són les paraules del ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, en entrar a la reunió de ministres de finances de la zona euro (Eurogrup).
En aquest sentit, l'estancament polític d'Espanya des del 20 de desembre passat, amb 11 setmanes de govern en funcions, ha frenat els plans d'inversió de moltes empreses, la qual cosa, al seu torn, perjudica el creixement econòmic, ha advertit en una anàlisi The Wall Street Journal (WSJ).
EL PETROLI MARCA MÀXIMS ANUALS I REBOTA UN 47% DES DE MÍNIMS
El petroli també ha estat protagonista de la jornada, ja que el cru Brent ha tocat el preu de 40 dòlars per barril i cotitza en màxims del 2016. Les compres es produeixen després de saber-se que diversos productors importants podrien reunir-se aquest mes, amb la intenció de l'Aràbia Saudita i Rússia d'adherir altres països a l'acord per congelar la producció. El petroli Brent ha rebotat un 47% des dels mínims anuals.
EMPRESES: FCC I ABENGOA, DISPARADES A BORSA
En l’àmbit empresarial, les protagonistes del dia a Espanya han estat FCC i Abengoa. El grup de construcció i serveis ha pujat gairebé un 15% després de l'OPA plantejada pel magnat mexicà Carlos Slim a 7,60 euros per acció.
L'altra gran protagonista ha estat Abengoa, davant l'esperança que finalment arribi a un acord amb els seus creditors que li permeti evitar la fallida. Les accions d'Abengoa «B» s'han disparat un 89% en les dues últimes sessions.
MARIO DRAGHI, LA PRINCIPAL REFERÈNCIA D'AQUESTA SETMANA
«Considerem que el BCE té una “feina” molt complicada aquesta vegada, ja que el mercat espera noves mesures, malgrat que els inversors dubten que aquestes mesures, encara que s'implementin, puguin funcionar», assenyalen els experts de Link Securities en relació amb la cita amb el BCE d’aquest dijous.
«Continuem pensant que al ral·li de les tres últimes setmanes ja li queda poc recorregut, sobretot veient els resultats empresarials del quart trimestre del 2015, que han deixat un sabor agredolç, amb un deteriorament clar dels beneficis a gairebé tots els sectors. Per això, si realment el BCE fa que les borses es disparin, serà probablement un bon moment per alleugerir posicions», afirma Juan Carlos Ureta, president de Renta 4 Banco.
ASPECTE TÈCNIC DE L'IBEX-35
«El selectiu espanyol tanca la sessió d’aquest dilluns amb lleugers números vermells, clarament lluny dels mínims del dia, i posa fi d’aquesta manera a la bona ratxa de set sessions consecutives de pujades. Encara que objectivament cal dir que això és el menys important, prefereixo quedar-me amb la idea que cada vegada que veiem certes caigudes els diners acaben venint a rescatar l’índex i els seus principals blue chips», comenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
«El que és evident és que les figures de volta que vam observar la setmana passada en molts dels títols directors continuen vigents i encara tenen, teòricament, recorregut a l'alça. A dia d'avui no hi ha res que ens convidi a pensar en la possibilitat de caure de nou amb força. Wall Street continua fort, i sembla que el petroli vol ressorgir de les seves cendres, així que les coses haurien d’anar molt malament perquè l'IBEX-35 no es dirigeixi cap a la zona de resistència de 9.100-9.200 punts en els propers dies», conclou aquest expert.